Cauti o idee de “ceva bun si rapid” pentru pranz sau cina? Azi iti propun o reteta delicioasa, care se pregateste usor si este pe gustul tuturor: CHIFTELE DE CARTOFI CU SARDINE! Luca a fost absolut impresionat, desigur ca le spune “burger de peste” si culmea e ca a mancat 2 zile consecutive chiftele. Ceea ce, o mamica sigur ca ma poate intelege, este UN MIRACOL!
Chiftele de cartofi cu sardine – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Este o reteta pe care o poti pregati in orice anotimp si este foarte versatila: este ideala pentru pachetelul de la scoala sau de la birou, poti sa iei chiftelele la picnic, in excursii, in vacanta.
- Stau foarte bine la frigider 3-4 zile, sunt usor de transportat, le poti servi alaturi de piure de cartofi, sos de rosii, legume trase la tigaie sau, asa cum le servim noi, intr-un sandwich bun de tot!
- Reteta de Chiftele de cartofi cu sardine se poate adapta usor nevoilor voastre: puteti praji chiftelele in baie de ulei sau le puteti coace in cuptor, pentru a reduce aportul de grasimi si a elima prajitul in ulei.
Acum hai sa va povestesc putin despre sardine, care pentru mine inseamna gustul copilariei. Mama ne facea o pizza din paine, despre care v-am mai povestit pe blog: in tava cea mai mare de la cuptor, punea feliile de paine taiate foarte subtiri, una langa alta, inmuiate in lapte. Punea apoi un strat generos de bulion sau sos de rosii facut in casa, apoi “topingul” pentru pizza noastra: cas, masline, ciuperci, sardine. Doamne cat iubeam pizza aia! Ma fascinau sardinele pentru simplul fapt ca iubesc pestele si sardinele erau pestisorii pe care puteam sa ii mananc CU TOTUL!
In reteta de Chiftele de cartofi cu sardine folosim sardinele King Oscar, cunoscut drept cele mai bune sardine din lume. O data cu prietenia celor de la King Oscar, am studiat indeaproape subiectul sardinelor si am descoperit niste lucruri uimitoare, pe care, sincera sa fiu, nu le stiam si care cred ca va vor fascina si pe voi, asa ca va povestesc cate ceva mai jos 🙂
Chiftele de cartofi cu sardine – Stiati ca la King Oscar se respecta traditia de peste 100 de ani?
- In ciuda credintei generale, sardinele NU sunt o specie de peste. Pestii devin “sardine” printr-o metoda traditionala de procesare. Exista o varietate de 22 de pesti mici care devin sardine cand sunt preambalati, gatiti si ambalati in cutii.
- La King Oscar sunt folosite specii de pesti foarte mici, printre care si cei mai mici pesti din lume care pot fi clasificati drept sardine. Cu cat pestii sunt mai mici, carnea este mai frageda, pielea si oasele sunt mai delicate si implicit sardinele obtinute sunt de o calitate superioara.
- Bineinteles, puritatea si temperatura apelor din care pestii sunt capturati, influenteaza foarte mult calitatea sardinelor obtinute. La King Oscar, pestii sunt capturati in ape reci si limpezi din fiordurile norvegiene si Marea Nordului, exact cand ajung la maturitate, momentul in care calitatea lor este maxima si pestii sunt bogati in grasimi vitale, cum ar fi Omega 3.
- In era tehonologiei si in “vremurile astea rapide”, cum le zice Buni Sia, la King Oscar lucrurile se face altfel, respectand traditia de peste 100 de ani. Ambalarea sardinelor nu este mecanizata: ambalarea fiecarui peste se face si astazi CU MANA, individual! In fabricile din Norvegia sau Polonia, cel mai rapid ambalator umple pana la 600 de cutii de peste intr-o ora.
- Sardinele sunt usor afumate in cuptoare cu lemn de stejar, pentru un gust si o textura superioara, iar apoi sunt ambalate manual, folosind uleiuri sofisticate sau sosuri gourmet.
In reteta de azi am folosit Sardine in ulei vegetal care sunt ideale pentru reteta noastra de Chiftele din cartofi. Sardinele sunt o sursa importanta si de calitate de vitamine, inclusiv B12 si D, dar si de minerale, calciu, fier, iod, fosfor, potasiu, seleniu si magneziu. Desigur, sardinele sunt o solutie perfecta pentru salate, paste, sandvisuri sau consummate ca atare, alaturi de o paine buna de casa. In chiftelele de cartofi aduc un gust aparte, usor afumat si merg perfect alaturi de cartofi, ceapa verde, verdeturi si ardei kapia. Pentru aceasta reteta puteti folosi si Sardinele King Oscar in sos tomat.
Ingrediente pentru 10-12 buc. Chiftele de cartofi cu sardine:
- 2 conserve sardine in ulei vegetal King Oscar (2x110g)
- 500g cartofi fierti (3 caftorfi medii)
- 1 ardei kapia taiat marunt
- 3 fire ceapa verde taiate rondele mici
- ½ legatura patrunjel
- 1 ou
- 50-70g pesmet
- sare si piper dupa gust
- ulei pentru prajit
Pentru modul de preparare al retetei de Chiftele de cartofi cu sardine, apasati PLAY in fereastra de mai jos si urmariti reteta video 🙂
Le-am facut acum, la cina. Delicioase! Le-am servit si noi intr-un burger improvizat, am pus si feliute de castraveti murati. Yummy!
Super, Alina, sa va fie de bine!