Vara, te-am asteptat atat de mult! Mereu spun ca iarna este anotimpul meu preferat, dar de fapt iubesc doar Craciunul. In secunda in care se termina Sarbatorile de Iarna, incepe ceea ce eu nusmesc “foamea de vara”, dorul ingrozitor de zile calde, de piele bronzata, de lumina la ora 9 seara, de iarba verde si de picnicuri nesfarsite. Cand eram mici spuneam ca “mergem la padure”…azi le spunem picnicuri si ne bucuram de ele in fiecare vara. Asa ca azi va aduc un Meniu pentru picnic – 4 retete delicioase, usor de preparat si foarte “de vara”, fiecare asortata cu un tip de bere Staropramen.
Jazz in the Park – festivalul perfect pentru un picnic perfect
Intre 21 iunie si 1 iulie 2018, in Cluj se desfasoara editia nr.6 a festivalului Jazz in the Park, cel care imi este unul dintre cele mai dragi festivaluri de muzica la care am participat. De ce? Pentru ca Jazz in the Park are o atmosfera magica, boema, unica, data de muzica deosebita, de la jazz la muzica alternativa. Este ceva atat de special sa poti sa stai pe iarba in parc, sa te bucuri de mancare delicioasa, de o bere rece si sa asculti muzica. Pentru mine, Jazz in the Park este o poezie. A fost in fiecare an si este si anul acesta.
Acest “Meniu pentru picnic” nu este doar o postare pe blog. A fost picnicul nostru de luni la Jazz in the Park si va sugeram si voua sa faceti la fel: un picnic romantic, cateva retete simple, o paturica, un cosulet, o bere buna si voi doi. Momentele noastre in 2 sunt atat de pretioase si astfel de momente speciale, ca un picnic supriza, fac toata diferenta intre o zi banala de luni si cea care va fi tinuta minte ca “lunea AIA de la Jazz in the Park” 🙂
Staropramen – Aduga gust muzicii!
Prietenii nostri de la Staropramen au pregatit experiente unice pentru toti cei care vor participa la festivalul Jazz in the Park:
- Burgeri romanesti! Chef D’Artagnan va avea sesiuni de gatit in cadrul festivalului unde va pregati 4 tipuri de burgeri romanesti (noi i-am gustat la Weekend la Castel in cadrul TIFF si sunt deliciosi). Fiecare tip de burger se potriveste cu una dintre cele 4 sortimente de bere Staropramen: Blonda, Nefiltrata, Granat si Dark. Mai multe detalii veti primi in curand, de la fata locului, desigur, dar cert este ca veti primi retetele burgerilor si in varianta printata, ca sa le puteti reproduce acasa! 🙂
- Poti adauga chiar tu gust muzicii! Pe o scena speciala, iubitorii de muzica au la dispoziție un set de tobe si un demo pe fundal. Daca vor reusi sa tina ritmul pentru mai mult de 30 de secunde, vor fi premiati cu cate o bere.
- Piano Barul Staropramen – il gasiti in zona cladirii Casino din Parcul Central – este un pian special, care o data activat pentru a interpreta o piesa, iti toarna si bere in pahar!
Meniu pentru picnic – de ce am ales retetele acestea?
- Toate cele 4 retete – Saratele palmieri, Tapenade, Salata de orzo si Negresa cu zmeura – sunt usor de pregatit si mai ales le puteti pregati din timp pentru picnic, chiar cu o zi inainte!
- Sunt foarte usor de transportat in borcanele inchise ermetic si caserole, iar apoi decideti voi daca le aranjati la picnic in vase mai speciale (cum am avut noi bolurile de lemn, tavite) sau le serviti din caserole.
- Toate au un iz de vara, de vacanta si arome mediteraneene si fiecare reteta se potriveste cu un tip de bere Staropramen, desigur.
Meniu pentru picnic – Tapenade
Tapenade sau pasta de masline este un aperitiv foarte popular in zona de sud a Frantei – Provence, de unde isi ia si numele, dar la fel de popular in intreg bazinul Marii Mediterane. Eu va arat aici varianta noastra preferata, intr-o combinatie de masline verzi si negre.
Pe platoul de aperitive, alaturi de Tapenade avem si reteta de Hummus cu vinete, preferatul meu si Zacusca cu vinete a lui Buni, preferata lui Sergiu. Toate merg perfect alaturi de felii de bagheta si mai ales alaturi de o bere Staropramen Nefiltrata!
<strong>Ingrediente pentru Tapenade – pasta de masline</strong>
- o cana de masline verzi umplute cu ardei
- o cana de masline negre fara samburi
- 1 lingurita usturoi uscat
- piper dupa gust
- 50ml ulei de masline
- o lingura zeama de lamaie
Dam toate ingredientele prin blender pana avem o pasta. Ajustam la gust de sare si piper (de obicei nu mai este nevoie de sare, maslinele verzi fiind destul de sarate). Puteti adauga si capere in Tapenade, daca va plac.
Meniu pentru picnic – Saratele palmieri
Foarte usor de preparat din aluat de foietaj, parmezan, rosii uscate si verdeturi, arata foarte festiv si sunt ideale ca o gustare pentru picnic, satioasa si foarte aromata.
Saratelele palmieri (numite asa datorita formei, desigur) merg perfect alaturi de berea Staropramen Blonda.
<strong>Ingrediente pentru Saratele palmieri</strong>
- 400g aluat foietaj (o foaie)
- 50g parmezan proaspat razuit
- 3-4 rosii uscate
- 2 linguri mix de ierburi aromatice (patrunjel, busuioc, cimbru)
- o lingura de usturoi granule
- o lingura fulgi de ceapa
- un ou batut
- o lingurita seminte chimen
Decongelam foaia de aluat si incingem cuptorul la 220°C. Ungem foaia de aluat cu ou batut. Amestecam parmezanul dat pe razatoare, rosiile uscate si verdeturile tocate fin, ceapa si usturoiul. Folosim ceapa si usturoi uscate, pentru o aroma mai subtila decat a celor proaspete…suntem la un picnic romantic, totusi! 🙂 Presaram amestecul de parmezan pe foaia de aluat, il apasam usor. Inchidem marginile aluatului din ambele parti spre mijloc.
Continuam sa rulam aluatul de foietaj, din ambele parti concomitent si ungem de fiecare data cu ou batut. Vom obtine un rulou de aluat, pe care il taiem in felii de 1 cm grosime. Le asezam in tava pe hartie de copt, le ungem cu ou batut, presaram seminte de chimen. Dam tava la cuptor 15-18 minute sau pana saratelele sunt frumos rumenite.
Daca doriti, puteti pune si felii subtiri de prosciutto in saratele. Le intindeti peste stratul de parmezan, apoi rulati saratelele exact cum am descries in reteta. Sunt atat de usor de preparat incat vor deveni gustari sau aperitive preferate nu doar pe timpul verii, ci si la mesele festive sau pentru pachetelul de la scoala sau birou.
Meniu pentru picnic – Salata de orzo cu pui
Felul principal din meniul nostru pentru picnic, Salata de orzo cu pui este o salata rece de paste, pe care o puteti pregati cu o zi inainte de picnic. De altfel, cu cat sta mai mult la rece, cu atat mai bine! Salata de orzo cu pui merge perfect alaturi de Staropramen Dark.
Folosim piept de pui pe care il marinam foarte bine pentru a fi fraged si aromat, un dressing acrisor, dar caruia ii putem da foarte usor o nota dulce folosind un mustar cu miere in locul celui Dijon.
<strong>Ingrediente pentru Salata de orzo cu pui</strong>
- 200g orzo fiert si racit (sau orice paste scurte)
- 3 ardei copti, taiati fasii
- 100g masline
- patrunjel, busuioc
- 2 castraveti cornichon, taiati cubulete
- o ceapa rosie, taiata cubulete
- 400g fasii piept de pui
<strong>Pentru a marina pieptul de pui:</strong>
- 2 linguri ulei de masline
- o lingurita zeama de lamaie
- o lingurita boia afumata
- o lingurita pasta de tomate
- o lingurita miere
- sare si piper dupa gust
<strong>Pentru dressing:</strong>
- 4 linguri otet de vin rosu
- 2 linguri mustar Dijon
- o lingurita oregano uscat
- o lingurita praf de usturoi
- 100ml ulei de masline
- 3 linguri zeama de lamaie
- sare si piper dupa gust
Amestecam toate ingredientele pentru marinada, adaugam puiul, amestecam bine, pentru a fi perfect acoperit de sos. Lasam la marinat peste noapte, apoi prajim puiul in putin ulei de masline, pana este rumenit si bine facut. Fierbem orzo (sau alte paste scurte) apoi il scugem si il limpezim foarte bine cu apa rece. Amestecam toate ingredientele pentru dressing cu telul, pana avem un dressing cremos.
Nu ne ramane decat sa asamblam salata: orzo, puiul, restul ingredientelor si dressing-ul. Apoi punem salata in borcanele pentru a fi mai usor de trasnportat si legam la fiecare borcanel o furculita, pentru a fi mai usor de servit.
Meniu pentru picnic – Negresa cu zmeura
Cum am putea incheia meniul pentru un picnic romantic decat cu o reteta cu ciocolata, multa ciocolata? Reteta de Negresa cu zmeura, pe care am asociat-o cu berea Staropramen Granat, este o negresa PLINA de arome, iar zmeura combinata cu ciocolata amaruie? Pfffff! Trebuie neaparat sa incercati reteta!
Negresa in sine se pregateste usor, intr-un singurl bol, fara a fi nevoie de prea multe ingrediente sau ustensile speciale. Secretul este sa lasam negresa sa se raceasca foarte bine inainte de a pune zmeura proaspata. De aceea, recomendarea mea este sa pregatiti negresa cu o zi inainate de picnic, seara, iar apoi dimineata sa adaugati zmeura si glazura. Lasam negresa sa se raceasca in tava, acoperita cu folie alimentara, fara a da tava la frigider. Daca nu va place ciocolata amaruie, puteti folosi ciocolata cu lapte pentru glazura.
<strong>Ingrediente pentru Negresa cu zmeura</strong>
- 200g ciocolata amaruie
- 120g unt
- 25g cacao
- 3 oua mari
- 250g zahar tos
- miezul de la o pastaie de vanilie
- 2 linguri rom
- 150g faina
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 300g zmeura proaspata
<strong>Ingrediente pentru glazura:</strong>
- 150g ciocolata amaruie
- o lingura miere
- 50ml smantana dulce
- 2 linguri ulei
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt sau spray non-stick o tava de 15×15 cm. Topim ciocolata si untul pana sunt cremoase, adaugam cacao, vanilie, rom si amestecam. Batem ouale ca pentru omleta, adaugam zaharul si continuam sa batem pana isi dubleaza volumul. Turnam deasupra amestecul de ciocolata, omogenizam. La final punem faina, amestecam putin, cat sa fie incorporata. Turnam in tava, cocem 30-35 minute. Pe scobitoare trebuie sa ramana usoare urme de aluat.
Lasam negresa sa se raceasca foarte bine, apoi punem zmeura si pregatim glazura, pe care o turnam peste zmeura. Pentru glazura, topim la baie de abur toate ingredientele, lasam glazura sa se racoreasca putin, apoi o turnam peste zmeura. Decoram cu fulgi de caramel sau miez de nuca tocat.
Nu ne ramane decat sa impachetam totul, sa scoatem berile de la rece si sa pregatim un picnic la fel de frumos, ca si cele pe care le vedem pe Pinterest 🙂
Iar daca sunteti la Cluj intre 21 iunie si 1 iulie, chiar va invit sa luati meniul pentru picnic cu voi la Jazz in The Park, sa va bucurati de mancarea delicioasa, de muzica buna, de atmosfera magica si de o Staropramen rece! Sa va fie de cel mai bine!
P.S. Pentru a descoperi spatiile vii ale oraselor, Staropramen a creat https://oamenisigusturi.ro/, o platforma culturala online in care curatori talentati si artisti deosebiti spun povestile noastre urbane, pe trei niveluri de experienta culturala: de vazut, de ascultat si de gustat 🙂
Bună Teo. Unde ai găsit paste orzo te rog? Le caut de o veșnicie si nu găsesc. Clar nu caut unde trebuie.:|
In Romania este doar de la Barilla, dar poti folosi si alte paste scurte pentru salata.
Negresa este mega delicioasa, am adaptat-o in tort pt. ziua fetitei mele, a fost foarte incantata! Mersi Teo
Eu iti multumesc pentru incredere! Ma bucur tare ca a fost pe placul vostru!
Sigur dimensiunea tavii este corecta, 15*15?
Este mult prea mica…..
Este corecta, da. Poti coace si intr-o tava mai mare. Asa cum se vede din poze, negresa a iesit inalta, asa ca poti sa o coci linistita intr-o tava mai mare.