Granola – cereale coapte pentru micul dejun – o reteta pentru intreaga familie
Cerealele pentru mic dejun coapte sau granola, sunt un mic dejun sanatos, satios si delicios, care ne ofera tot ce avem nevoie pentru o zi plina si activa! Combinatiile pot fi nenumarate: nuci de tot felul, fructe uscate, miere, sirop de artar, sirop de agave, ulei de cocos, condimente, vanilie sau rom. Granola se coace la cuptor, se lasa la racit si apoi se rupe in bucati pentru servire. Este crocanta si pe gustul tuturor!
Granola – cereale coapte pentru micul dejun – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Care e diferenta dintre muesli si granola? Desi ambele sunt facute din cereale, nuci, seminte si fructe uscate, in granola ingredientele sunt coapte alaturi de un indulcitor si ulei (miere, sirop de agave, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui, unt etc) care lipesc ingredientele si dau textura specifica pentru granola
- Desi are indulcitor si ulei de cocos, este foarte usor de controlat cantitatea pe care o folosim, deci depinde de noi sa transformam granola intr-o bomba calorica sau intr-un mic dejun sanatos
- Chiar puteti folosi orice ingrediente aveti la indemana, in functie de gusturi: fructe uscate, fulgi de ovaz, orz, mei, orez expandat, orice fel de fructe uscate, seminte sau nuci. Numai testand mai multe combinatii veti ajunge la cea “castigatoare” pentru voi.
Ingrediente pentru 8-10 portii de Granola – cereale coapte pentru micul dejun:
- 200g fulgi de ovaz
- 50g alune de padure
- 50g migdale intregi
- 50g arahide
- 50g merisoare uscate
- 50g stafide
- 50ml ulei de cocos
- 30ml miere
- 30ml sirop agave
- o lingurita extract de vanilie
Incingem cuptorul la 160°C, static. Punem toate ingredientele intr-un bol incapator si le amestecam foarte bine cu mana, astfel incat toate ingredientele sa fie bine acoperite de ulei de cocos, miere si sirop de agave. Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o nivelam intr-un strat uniform. Coacem cerealele 15-20 minute sau pana devin aurii. Le lasam sa se raceasca foarte bine inainte de a le rupe bucati mai mici.
Granola astfel preparata sta foarte bine pana la 2 saptamani in borcan inchis ermetic, la frigider. Pentru ca da, granola se serveste rece, alaturi de lapte, lapte batut sau iaurt. Dar, la fel de bine puteti folosi granola ca o gustare in timpul zilei, in excursii, la picnic, in parc etc. Sa va fie de cel mai bine!
La granola inainteeeee! Trebuie sa recunosc ca e prima oara cand las comment (^_^)….dar ca iti citesc cu mare drag retetele si chiar am incercat si bucatarit cateva ( preferata mea este inghetata cu capsune -> aceea ce nu necesita robot pt inghetata…yummiii….si si si Carrot cake), iar aceasta granola imi face cu ochiul, musai sa o incerc…. te pup, Teo draga….salutari de la Timisoara !
Miha draga, multumesc din inima pentru cuvinte! Te pup!