Prajitura Krem a la Krem este una din retetele de prajitura pe care trebuie sa o ai in caietul de retete! Cine ma cunoaste, stie ca am in viata asta o mare pasiune: sa fac prajituri de casa. Si torturi. Cu cat mai complicate, cu atat mai bine! Mereu iau la puricat caietele cu retete ale mamelor si bunicilor prietenilor mei si, cand gasesc o reteta cu minim 4 foi coapte pe fundul tavii, 2 creme facute la abur si minim o glazura? Pfffff, imi creste inima! De ce? Pentru ca prajiturile, coptul, retetele complicate sunt pentru mine o adevarata terapie! Click AICI pentru a accesa intreaga colectie de Prajituri de casa!
Cand sunt trista? Coc o prajitura! Imi pregatesc toate ingredientele, citesc reteta de 4 ori, o adaptez gusturilor mele, imi pregatesc toate ustensilele si…ma cufund in reteta. Pentru mine, a ma “cufunda” intr-o reteta inseamna sa las deoparte tot: griji, probleme, nemultumiri, zile proaste. Toata atentia mea si tot sufletul meu se muta in reteta, in crema care TREBUIE sa iasa, in foile care nu au voie sa se rupa si trebuie sa fie coapte perfect, aurii si toate de aceeasi grosime. Click AICI pentru a accesa intreaga colectie de Torturi de casa!
Foarte multe din gandurile mele negre si apasatoare s-au transformat in prajituri si torturi spectaculoase. Va provoc si pe voi, gospo-dive dragi, sa incercati “terapia” asta! Si nu e musai sa faceti cele mai complicate prajituri, ci pur si simplu sa coaceti. Iar reteta de Prajitura Krem a la Krem este perfecta si pentru incepatori in ale deserturilor, dar si pentru cei ca mine, obisnuiti cu prajituri complexe.
De ce TREBUIE sa incerci reteta de Prajitura Krem a la Krem?
Prajitura Krem a la Krem este o gura de aer intr-o zi grea, se pregateste rapid si la final aveti o prajitura care pare foarte “muncita”. Un blat pufos si umed, care pare insiropat…dar nu e. O crema fina, care pare a fi facuta din minim 5-6 galbenusuri, la baie de abur, cu grija si pricepere…dar nu e! Si o glazura perfecta, nici prea moale, nici prea tare, in care poti sa iti infigi dintii si sa fii satisfacut de gustul de ciocolata. Ca si cum ai fi un maestru ciocolatier…dar nu esti J Pentru ca Prajitura Krem a la Krem e atat de simplu de pregatit!
Ingrediente pentru Prajitura Krem a la Krem (tava de 20*30 cm)
Ingrediente pentru blat Prajitura Krem a la Krem:
- 6 oua mari
- 6 linguri cu varf de zahar
- un plic Crème Ole de ciocolata
- un pliculet praf de copt
Ingrediente pentru crema Prajitura Krem a la Krem:
- 300ml smantana dulce pentru frisca
- 200ml lapte rece
- un plic Crème Ole de vanilie
Ingrediente pentru glazura Prajitura Krem a la Krem:
- 100g ciocolata amaruie
- 50ml smantana dulce pentru frisca
- 50g unt
- o lingura miere
- o fiola esenta de rom
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt o tava de 20*30 cm. Batem ouale cu zaharul 8-10 minute cu mixerul la viteza mare, pana isi dubleaza volumul, se albesc si granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam Crème Ole de ciocolata si praful de copt, amestecam. Turnam compozitia in tava si coacem blatul pe gratarul din mijloc al cuptorului, 25-30 minute sau pana trece testul scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca in tava pana ajunge la temperatura camerei, apoi il rasturnam pe un fund de lemn. Tapetam tava cu foile alimentara de plastic, punem blatul inapoi in tava.
Punem toate ingredientele pentru crema in bolul mixerului si amestecam foarte bine, cu mixerul la viteza mare, pana avem o crema tare. ATENTIE: e foarte important ca smantana dulce sa fie foarte rece, altfel nu se bate frisca! Ca sa fiti sigur ca totul iese cum trebuie, puneti bolul mixerului si paletele in congelator 5 minute inainte de a bate frisca. Punem crema obtinuta peste blatul de cacao. Uniformizam folosind o spatula.
Pentru glazura, punem toate ingredientele intr-un bol si le topim la baie de abur, la foc mic, amestecand des. Vom obtine o crema lucioasa, pe care o lasam sa se raceasca inainte de a o turna peste prajitura.
Prajitura Krem a la Krem trebuie sa stea la rece minim 2-3 ore inainte de feliere. Eu o las, desigur, peste noapte, ca sa stiu o treaba J Si treaba iese perfect de fiecare data! Promit ca nu veti fi dezamagite de prajitura asta si ca va fi o reteta la care va intoarceti din nou si din nou. Sa va fie de cel mai bine!
Buna, draga Teo!Prin tari străine cum s-ar traduce creme ole?!E budinca cumva?!
Buna, Adina. Da, e budinca cu preparare la rece.
Buna, o reteta f buna. Insa descrierea ta despre a coace o prajitura ca terapie imi aduce aminte de o carte pe care am citit-o demult, tot despre o doamna ce facea torturi cand avea o problema, terapia ei erau torturile, chiar are ceva retete date in carte. Erau pasiunea ei ceea ce a dus la o mica afacere. Iti las numele Jeanne Ray- Mancati tort( Eat cake)
Multumesc. :*
Buna, numai ce am terminat prajitura Krem a la Krem. Se face foarte usor, iese exact ca in fotografiile postate de tine. Am insa o singura intrebare. Crezi ca se poate inlocui pachetelul de Creme Ole cu ceva natural? Ma gandesc la cacao, faina, amidon? La crema pe viitor o sa pun branza mascarpone in loc de praful Creme ole.
Multumesc frumos,
Mihaela.
Ma bucur ca v-a placut. Da, puteti folosi si cele mentionate de dumneavoastra.
Buna,
Ne puteți da exact cantitatea cu ce putem înlocui Creme Ole?Mai iese atunci blatul însiropat?
Dita
Salut, orice ingredient inlocuit duce la un rezultat final diferit de cel prezentat.
Buna Teo! Vreau sa incerc aceasta reteta de Pasti. Dar am o curiozitate. Cum ai obtinut decorul prajiturii? Ce ai pus deasupra? Arata bestial.
Am pus fulgi de ciocolata peste glazura.
Buna ziua, sunt la birou si imi caut o reteta de prajitura pentru Paste. Imi place foarte mult cum arata si am ales-o pe aceasta. Am o intrebare, dupa ce turnam glazura lucioasa peste crema, aspectul de ciocolata subtire rupta cum il redam. Recunosc ca sunt incepatoare in ale prajiturilor. Multumesc
Buna, Raluca, scuze de intarzierea cu care iti raspund. Peste glazura presari fulgi de ciocolata. Se gasesc in comert asa..gata rupti 🙂
O prajitura extraordinara ! Multumim pentru reteta !
Cu tot dragul, ma bucur ca va place!
Multumim pentru rețetă! E o prajitura ușor de făcut și gustoasa! As ‘umbla’ un pic la cantitatea de praf de copt, se simte gustul lui.
Un an nou fericit!
An nou fericit!
Cum ai obtinut decorul de ciocolata subtire?
Sunt fulgi de ciocolata. Adaugarea lor peste glazura este optionala. La fel de bine se poate adauga si ciocolata maruntita din cutit, bombonele de decor etc.
Care ar fi alternativa la plicul creme ole, in lipsa de?
O crema de vanilie pe baza de lapte, unt , oua si faina.
Buna
Pot folosi budinca normala atat pentru blat cat si pentru crema? Daca da, cum prepar?Multumesc
Sarbatori fericite!
Salut Gabriela, nu se poate inlocui, Creme Ole se potriveste cel mai bine. Mult spor!
Blatul nu are deloc faina?!
nu, nu are faina.
Buna seara , ouale se bat intregi cu zaharul? Sau albusurile doar, in modul clasic?Multumesc!
Salut, Adina. Asa cum scrie si in reteta, ouale se bat intregi impreuna cu zaharul.
Buna.
Pentru o tava de 25×15 cm ce cantitati ar trebui sa folosesc?
Cu cat sa le micsorez pe cele existente?
Multumesc anticipat,
Andra
Si merge si cu lapte vegetal oare? 🙂
Da, teoretic merge si cu lapte vegetal.
Salut. Poti folosi aceleasi cantitati, diferentele nu sunt atat de mari, poate prajitura va fi putin mai inalta. Insa daca doresti proportii cat mai exacte, poti folosi regula de 3 simpla pt fiecare ingredient.
Super prăjitura! Am primit numeroase complimente și cereri de a împărtăși rețeta cu prietenele mele. Super ușor de făcut, și cu niște rezultate excelente. Mulțumesc Teo!
Ma bucur tare mult sa aud asta. Eu va multumesc!
Buna Teo smantana lichida? Adica frisca?
Salutare. Da, da, smantana lichida pentru frisca.