Eu stiu ca e foarte usor sa dam fuga mall in fiecare seara si sa comandam 2-3 globuri de inghetata de pepene (stiu asta pentru ca familia mea iubeste inghetata de pepene si deja am impresia ca toata familia suntem gravizi, nu doar eu, ca toti poftesc la inghetata de pepene galben), dar ma gandeam sa incerc sa fac acasa inghetata de pepene galben, pentru ca e naturala si pentru ca imi face mie placere sa incerc retete noi.
Avem nevoie de:
– 500 gr de miez de pepene galben (alegeti un pepene cat de copt, pestru asta mirositi pepenele la codita, cu cat aroma este mai puternica, cu atat pepenele este mai copt)
– 3 galbenusuri de ou
– 120 gr de zahar brun
– un borcanel de 200 gr de smantana
– zahar vanilat (eu am folost 3 plicuri)
– o fiola de vanilie (optional)
– o jumatate de plic de gelatina
Am dat miezul de pepene galben prin blender, pana am obtinut un pireu gros, pe care il amestecam cu 50 gr de zahar brun. Separat, se freaca galbenusurile cu restul de zahar, zaharul vanilat si vanilia, pana cand compozitia se ingroasa si are compozitia unei alifii groase, iar zaharul e topit total. Se adauga si smantana si se omogenizeaza bine cu mixerul, apoi se adauga si pireul de pepene galben, care se amesteca cu o spatula de lemn, fara a se folosi mixerul.
Separat, se dizolva o jumatate de plic de gelatina in 2-3 linguri de apa (nu folositi mai multa apa desi pe plicurile de gelatina scrie ca se utilizeaza 500 ml, ignorati instructiunile de pe pachet), cand gelatina s-a umflat, topiti-o in bain-marie, dar fara a lasa sa dea in clocot, pentru ca atunci gelatina se strica si nu se mai intareste, ok?
Adaugati si gelatina topita in compozitia de inghetata si dati la congelator 3-4 ore. In cazul in care doriti un mousse de pepene galben, lasati mai putin la congelator.
Nu pentru ca am facut-o eu, dar inghetata a iesit divina. E drept ca nu are gust identic cu cea de la mall, dar o consider mult mai sanatoasa si mai accesibila, mai ales ca am facut-o fara ajutorul aparatului de facut inghetata.
Pofta mare la inghetata! 🙂
Si mie imi place inghetata de pepene.
Concurenta serioasa pentru Delta si Betty Ice cu un plus evident,fiind mai “de casa” 😀
Ce posta mi-ai facut Teo …mmmmmmm….delicioasa !!! Arata traznet. Va pup !
Teo si mie imi place inghetata de pepene galben 😛
Am sa incerc sa o fac si eu dupa reteta ta, multu mult.
TE pup, o seara buna!
Buna Teo! Nu sunt o gospodina desavarsita, de fapt nu stiu sa gatesc, insa fiind nevoita sa stau in casa(varicela), am intrat intamplator pe site-ul tau si ce sa vezi: poze cu o inghetata ce arata delicios si mai sus cateva randuri scrise. Asa se face ca nu am putut rezista tentatiei, mi-am luat inima in dinti si am trecut la actiune. Rezultatul: nu mai exista, a fost devorat in cateva ore. Pana la urma a iesit ceva bun si “din” aceasta varicela. Multumeeeesc…..acum am curajul sa mai incerc si altceva, nu sunt chiar un dezastru la gatit. Seara buna!
voiam sa-ti zic ca imi place foarte mult blogul tau si totul arata atat de ingrijit si dragut incat cred ca o sa ma apuc sa experimentez toate retetele. 🙂
am incercat aceasta inghetata. mi-a iesit super! am insa o nedumerire. tu spui de zahar brun, dar in poze vad zahar normal. normal am folosit si eu. cu care iese mai buna?
vai, Teo, inghetata de pepene verde, cea mai buna!!!!
ce se intampla daca nu pun gelatina in inghetata? am vazut in unele locuri retete fara gelatina, iar in altele retete cu gelatina
se intampla ca inghetata nu se intareste..atata tot 🙂
exista vreo solutie ca inghetata sa nu faca ace de gheata daca e pusa la congelator(in cazul in care nu ai aparat de inghetata )?
Buna! Poti sa mi spui te rog daca smantana e smantana pentru frisca sau e smantana acrisoara din alea de la galetusa? Multumesc tare mult
Salut, Camelia, smantana pentru frisca folosim la inghetata. Mult spor!
salut teo,
iti cunosc blogul de ceva vreme ,am tot hoinarit pe el si m-am minunat de cate bunatati gasesti la fiecare pas, asa ca nu mica mi-a fost mirarea si indignarea cand am gasit reteta ta postata de altcineva pe care si-a atribuit-o in totalitate, nici macar nu spune ca e "inspirata" de la tine, ca sa nu mai vorbesc de nesimtire, cuvant cu cuvant, cuvintele tale.
linkul il gasesti mai jos:
http://www.ceimici.ro/articole/alimentatie/deserturi-delicioase/inghetata-de-pepene-galben
Buna, Teo.
O sa incerc in seara asta inghetata ta. Ai cumva idee daca pot folosi aceeasi reteta si cu alte fructe? gen capsuni, zmeura. Ma gandesc ca au consistenta moale, asemanatoare pepenului galben. Mersi mult.
Raluca,s-ar putea sa mearga si cu alte fructe, cu conditia sa le scurgi foarte bine inainte, pt ca fructele de padure in mod deosebit, lasa foarte multa apa.
Buna Teo!
Minunata inghetata. Am incercat reteta ta, inlocuind smantana cu frisca lichida vegetala. Rezultatul: DIVIN! Multumi pentru retetele minunate!
daca nu vrei sa faca inghetata ace din 40 in 40 min scoate-o din gongelator si cu o lg amestec-o.o sa iasa f cremoasa. eu asa fac mereu si iese supper
Alexa, pupici multi pt tine, ma bucur ca ti-a placut 🙂
anonim, mersi de sfat
Buna,Teo abia astept sa incerc inghetata asta dar vroiam sa te intreb tu ce smantana ai folosit?multumesc anticipat.Ps toate cele bune tie si lui Luca:*
Samanta,15
poti folosi fie o smantana cremoasa, cum este tnuva de exemplu, fie smantana dulce, de la dorna
Foarte tare acest blog. O idee care a dat rezultate. Felicitari.
Totul a fost ok, super usor de facut.. mai putin cand am ajuns la partea cu gelatina. Nu stiu daca n-am inteles eu ce trebuie, n-am avut gelatina de care trebuie 🙁
Anyway, de 'topit' in bain-marie nu s-a topit de tot, adica nu s-a lichefiat, avea o consistenta fina. Apoi, chiar daca n-am dat in clocot, tot era calda – in momentul in care adaugam gelatina calda in amestecul rece, se solidifica instant :)) Am incercat de 2 ori, de fiecare data nici nu bagam bine lingurita (cu gelatina moale, neinchegata), si rezultatul era un bulgare de gelatina tare, instant.. care n-avea nici o sansa sa se amestece cu restul.
Intr-un final am renuntat si am bagat totul la congelator, sper sa iasa buna si fara gelatina :))
OOH!!!!!!!!! DIVINA!!! Am pus si in forme de inghetata pe bat si baietelul meu e innebunit! 🙂
Multumim pentru acest blog minunat!!!!
Buna Teo,
Iti cunosc blogul de ceva vreme si te urmaresc si pe Facebook. Am testat cateva retete si mi-au iesit delicioase, esti o bucatareasa foarte priceputa. As vrea sa fac zilele acestea inghetata de pepene galben dupa reteta ta insa nu inteleg partea cu gelatina. Ce fel de gelatina folosesti din aceea praf sau din aceea ca o foita dreptunghiulara ce se inmoaie cand o pui in apa. Singura gelatina pe care am folosit-o pana acum e cea praf de la dr.Oetker ( eu o pun de ex peste tartele cu fructe) si de aceea as avea nevoie sa imi explici putin cum sa fac la partea aceea ca sa-mi iasa inghetata buna.
Multumesc anticipat pentru raspuns. O zi frumoasa.
Salut Olimpia 🙂 eu folosesc granule de la Dr. oetker, pun cal 1/2 plic, in 20 ml apa, o las sa se umfle, apoi o topesc la foc ffff mic, pana e lichida. Sa ai grija sa nu fiarba, pentru ca isi pierde proprietatile.