Prajitura cu legume? Serios, Teo? Da! Prajitura cu zucchini sau prajitura cu dovlecei este o prajitura pe care trebuie sa o incercati, in ciuda faptului ca ingredientul principal sunt dovleceii. Aceeasi dovlecei pe care in mod normal ii facem pane (vezi aici reteta de Bastonase de dovlecei cu parmesan,un adevarat deliciu). La fel cum exista Carrot cake sau Prajitura cu morcovi, la fel exista si zucchini bread sau prajitura cu dovlecei.
Bineinteles ca am mancat pentru prima data zucchini bread in America, unde este o prajitura foarte populara. Bineinteles ca nu am stiut ce mananc, ca norocul, pentru ca poate as fi refuzat din start. Serios? Dovlecei intr-o prajitura? Dar am avut inspiratia sa nu refuz si sa descopar o prajitura deosebita!
Tot ce trebuie sa stiti despre reteta de Prajitura cu zucchini:
- Se poate coace in tava pentru prajitura, asa cum am facut eu, sau in tava pentru chec/cozonac. Tava pe care am folosit-o eu are 25×35 cm.
- Glazura de branza este absolut optionala, prajitura fiind umeda si siropoasa oricum. Insa va sfatuiesc sa nu renuntati la glazura, ii da un plus de aroma si este delicioasa!
- Desi puteti folosi si dovleceii noastrii romanesti in locul dovleceilor zucchini, sfatul meu este sa alegeti dovlecei mai mici. De ce? Dovleceii mari au foarte mutle seminte si lasa foarte multa apa. Daca folositi totusi dovlecei mai mari, ii taiati in jumatate, indepartati partea de mijloc, cea cu semintele si abia apoi ii dati pe razatoare.
- Eu am adaugat in compozitie stafide, dar puteti adauga si merisoare sau orice fel de nuci.
- Dam zucchini sau dovleceii pe razatoarea mare, pentru a lasa cat mai putina apa. O data dati pe razatoare, ii puteti tine intr-o sita, cel putin o jumatate de ora, pentru a scurge excesul de apa.
- Toate ingredientele sunt accesibile si le gasiti oricand, in oricare din magazinele LIDL 😊
Ingrediente pentru Prajitura cu zucchini:
- 3 oua mari
- 300g zahar
- 250ml ulei Vita D’Or
- 500g zucchini
- Miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 350g faina Castello
- 1 lingurita cu varf scortisoara Mikado
- 1 lingurita sare Castello
- 1 lingurita praf de copt Castello
- 1 lingurita bicarbonate Castello
- 100g stafide Belbake
Procedeul este foarte simplu: incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si faina, unt si hartie de copt sau spray non-stick tava pentru prajitura. Daca folositi tava mica pentru chec, puteti coace doua checuri din cantitatile date. Intr-un bol incapator, batem ouale, zaharul si vanilia, pana ouale se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul, in fir subtire, ca la maioneza, amestecand cu mixerul sau cu telul pana este complet incorporat. Cerem deasupra faina, sarea, bicarbonatul, praful de copt si scortisoara. Amestecam cat sa fie incorporate, fara insa a exagera. Cu cat amestecam mai mult, activam glutenul din faina si prajitura nu va mai fi pufoasa. La final punem zucchini dati pe razatoare si stafidele. Amestecam cu spatula.
Turnam compozitia in tava pregatita si coacem prajitura cu zucchini 45-55 minute sau pana trece testul scobitorii. Lasam prajitura sa se raceasca inainte de a o glazura.
Ingrediente pentru glazura de branza:
- 400g crema de branza natur Goldessa
- 160g zahar pudra vanilat Castello
- 100g caju si alune Alesto
Amestecam cu mixerul crema de branza si zaharul pudra pana granulele de zahar nu se mai simt. Punem glazura peste prajitura, o nivelam cu spatula. Decoram prajitura cu zucchini cu alune si caju tocate grosier, din cutit.
Este o prajitura care se pregateste usor, cred ca va ia mai mult sa dati zucchini pe razatoare decat sa pregatiti efectiv prajitura. Iar rezultatul este unul delicios! Prajitura cu zucchini este si o modalitate foarte buna de a-i imprieteni pe cei mici cu legumele! Toata familia a apreciat prajitura si cu totii am ajuns la concluzia ca prajiturile cu legume chiar sunt excelente! Sa va fie de cel mai bine!