“Mousse de ciocolata…cu ce, tu gospo?” Veti intreba voi. “Mousse de ciocolata cu aqafaba”, voi raspunde eu. Si nu, aquafaba nu e nici vreun sirop, nici vreun nou sortiment de ciocolata, nici un fruct exotic. Aquafaba sau “apa de boabe” este apa din conserva, apa de la leguminoase (fasole, naut). Ce cauta aceasa misterioasa AQUAFABA intr-o reteta de mousse de ciocolata? ma veti intreba (dar ce dialog frumos avem noi aici) iar eu va explic putin mai jos 🙂
Mousse de ciocolata cu aquafaba – ce este aquafaba si cum o folosim?
Da, poate “apa de pe leguminoase” nu iti inspira cel mai cel preparat si nu iti face o deosebita pofta de mancare. Nu zic, nici mie nu mi-a inspirat nimic. Pana am incercat. Am pastrat apa de la o conserva de naut pe care l-am folosit la hummus. Am tinut-o la rece. Apoi am batut-o cu mixerul. Si…minune! Aquafaba s-a transformat in bezea! Da da, bezea, spuma de ou, cum vreti sa ii spuneti. DA, APA DIN CONSERVA DE NAUT S-A TRANSFORMAT IN BEZEA!
- Aquafaba este inlocuitorul percfect pentru oua! Obtineti o bezea pe care o puteti folosi la pavlova, la Cheesecake cu lamaie si bezea, la bezele curcubeu, la Tobite si, bineiteles, la reteta de azi, Mousse de ciocolata cu aquafaba!
- apa din conserva de naut (pot fi si alte leguminoase, dar eu personal am observat ca e cea mai ok apa de pa naut) trebuie sa fie tulbure, usor gelatinoasa/vascaoasa pentru a se bate spuma. Daca este prea apoasa, o puneti la fiert, la foc mic, pana se reduce si devine gelatinoasa, avand consistenta albusului de ou. O lasati sa se raceasca foarte bine si…bateti bezeaua 🙂
- nu e neaparat sa folositi naut la conserva. Eu recomand asta pentru ca e metoda cea mai lipsita de griji, ieftina si la indemana. Puteti la fel de bine sa fierbeti nautul si sa folositi apa ulterior, dupa ce va asigurati ca are consistenta perfecta, cum spuneam mai sus.
- ca si proportii orientative, 3 linguri (30ml) de aquafaba sunt echivalentul unui albus de ou mediu. Aceasta regula nu este insa “batuta in cuie” pentru ca, la fel ca albusurile de ou, aquafaba nu se bate mereu la fel de bine.
Toate ingredientele de azi le gasiti in orice magazin LIDL – nautul la conserva, ciocolata, pastaie de vanilie, miere sau sirop de agave. Mousse de ciocolata cu aquafaba este o reteta super-economica, dar totusi atat de speciala! Din cantitatile date obtineti undeva la 8-10 portii de mousse.
Ingrediente pentru 8-10 portii de Mousse de ciocolata cu aquafaba:
- conserva de naut Freshona (o conserva de 400g)
- 120g ciocolata cu lapte Belbake
- 20g sirop de agave ElTequito sau miere
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
Mai intai ne ocupam de naut: scurgem nautul din conserva, avand grija sa colectam toata apa. Lasam aquafaba 30 de minute la frigider, apoi o batem cu mixerul pana devine bezea. Batem cca 10 minute cu mixerul la viteza mare.
Taiem ciocolata grosier din cutit si o topim la bain-marie sau baie de abur. Puteti folosi si ciocolata amaruie, pentru o varianta si mai light a retetei. Cand ciocolata este topita, adaugam miezul de la o pastaie de vanilie si siropul de agave sau mierea. Turnam amestecul de ciocolata peste bezeaua de aquafaba. Amestecam cu spatula, cu miscari de sus-impaturire, astfel incat sa nu scoatem aerul din compozitie. Turnam mousse-ul obtinut in forme individuale. Dam la rece minim 2-3 ore inainte de servire.
Vedeti cat e de simplu? O conserva de naut se poate transforma si intr-un hummus delicios dar si intr-o spuma de ciocolata savuroasa si surprinzatoare 🙂 Sa va fie de cel mai bine si astept cu drag impresiile voastre!