Tatal meu, dragul de el, avea o vorba “nu-i legume ca si porcul” si intrebarea lui la orice masa in familie era “ceva cu carne…este?” 😊 Una dintre mancarurile lui preferate era fasolea frecata (sau fasole batuta, cum este cunoscuta in alte zone decat in Ardeal) pe care Buni Sia o pregatea neaparat cu multa “pargaleala” (ceapa prajita, condimentata cu paprika). Fasolea frecata se pregateste in perioada postului, deci…fara carne. Asa ca, la finalul mesei, dupa 2 boluri pline de fasole, tata isi scotea din frigider tabla de slanina si manca 2 randuri de “pita cu slana”, ca sa fie si carne.
De ce va povestesc toate astea? Pentru ca reteta de azi, reteta de Carnati cu sos de ceapa si vin este o reteta pe care tata ar fi apreciat-o foarte mult. Este reteta ideala pentru orice iubitor de carne, dar si pentru iubitorii de ceapa. Sosul de ceapa este unul dintre preferatele mele si imi aminteste mereu de ficatetii cu ceapa (click pe text pentru reteta de ficatei), o reteta gatita de Buni de cand ma stiu si intotdeauna o favorita a familiei mele.
Tips and tricks pentru reteta de Carnati cu sos de ceapa si vin
- In piureul de cartofi puteti adauga si 2-3 fire de pastranac, pentru un plus de aroma. Pastarnacul este o legume cu o aroma deosebita, usor dulceag si completeaza foarte bine piureul de cartofi. Puteti chiar face un piure de pastranac alaturi de sosul de ceapa, gasiti reteta aici.
- Puteti folosi pentru aceasta reteta si carnati afumati dar si alte tipuri de carne: muschiulet de porc, scarita sau chiar pulpe de pui
- o alternativa pentru ceapa alba din sos este ceapa rosie, de apa, care este mult mai dulce si are o aroma mai putin pregnanta
- nu va faceti griji, reteta de Carnati cu sos de ceapa si vin poate fi servita si celor mici. Sta suficient de mult la cuptor pentru ca tot alcoolul din vin sa se evapore si ramane doar aroma de vin
Ingrediente pentru 8 portii de Carnati cu sos de ceapa si vin:
- 8 fire carnati grosi (1 kg)
- 5 cepe albe mari
- ½ sos de rosii Combino
- 4 catei de usturoi
- 20 ml ulei floarea soarelui VitaD’or
- sare de mare Castello
- piper proaspat macinat Kania
- 300 ml supa de vita
- 250 ml vin rosu Chianti
Intr-o tigaie incingem uleiul si calim ceapa pe care am taiat-o pestisor. Cand ceapa este calita si are o culoare frumoasa, adaugam sosul de rosii Combino si vinul rosu. Lasam totul sa fiarba, pana cand alcoolul se evapora din vin, aproximativ 5-7 minute la foc mediu spre mare.
Adaugam supa de vita si mai lasam sa fiarba aproximativ 8-10 min. Prajim carnatii pe toate partiile intr-o tigaie, cu foarte putin ulei. Ungem tigaia ca pentru clatite, cat sa nu se lipeasca. Prajim carnatii pana cand sunt frumosi rumeniti. Intr-o tava incapatoare punem sosul de ceapa cu vin si deasupra asezam carnatii. Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptorul incins la 200 grade, timp de 20 min. Dupa primele 20 de minute de stat la cuptor, inlaturam folia de pe tava si crestem temperatura cuptorului la 220 grade. Lasam tava in cuptor alte 20-30 minute sau pana carnati sunt frumosi rumeniti si sosul a inceput sa se ingroase si devine mai consistent.
Piureul de cartofi il pregatim in modul clasic. Sau, asa cum va spuneam, adaugand putin pastarnac sau, de ce nu, 2-3 catei de usturoi.
Este o reteta delicioasa, foarte consistenta, perfecta ca fel principal pentru mesele in familie. In familia noastra a fost un real success si sper sa se bucure si in casa voastra de aceeasi apreciere! Aaaaaa si inainte sa va spun clasicul “sa va fie de cel mai bine”, TREBUIE sa va spun ceva! Reteta de Carnati cu sos de ceapa si vin merge perfect si alaturi de o mamaliguta! Gata, acum chiar v-am spus toate secretele retetei, deci puteti da o fuga la oricare magazine LIDL pentru ingrediente si…spor la treaba 😊 Sa va fie de cel mai bine!