Imi amintesc si acum cu drag perioada postului din copilarie, cand optiunile vegetale din comert erau atat de limitate si stiam ca postul inseamna cateva preparate traditionale, pe care Buni Sia le pregatea an de an, post de post: fasole frecata (asa se numeste in Ardeal fasolea batuta), ghiveci de orez cu legume, supa de fasole verde, fasole scazuta, varza calita, taietei cu varza, pesmet sau nuci si…cantitati industriale de zacusca 🙂 De altfel, de fiecare data cand venea toamna, momentul propice pentru zacusca, in familia mea se puneau mereu doua portii de zacusca (din cate 10 kg fiecare), tocmai ca sa fie suficiente si pentru postul Pastelui.
Acum insa, lucrurile s-au schimbat foarte mult in ceea ce priveste produsele vegetale disponibile in post. Prietenii mei de la Scandia Sibiu ne sustin nu doar in post, ci si in periodele in care ne dorim sa mancam mai light si sa luam o pauza de la carne, cu o gama intreaga de aperitive vegetale! V-am facut cunoscuta o parte din ele – fasolea batuta cu legume, salata de ciuperci cu maioneza si hummus-ul in reteta de Mix de tartine de post . Azi vreau sa va arat ca aperitivele vegetale sunt foarte bune pe o felie de paine, DAR pot fi si ingrediente din alte retete de post delicioase si apetisante! Asa ca va arat azi reteta de Aperitiv in straturi, care combina straturi peste straturi de bunatati: guacamole, aperitiv vegetal, salsa picanta, masline, hummus, cascaval vegetal.
[box type=”info”]De ce aleg aperitivele vegetale Scandia Sibiu?[/box]
- sunt produse curate, fara E-uri, coloranti sau potentiatori de aroma
- ofera o diversitate de produse, perfecte pentru perioada de post si nu numai
- sunt o alternativa la pateul din carne, in combinatii inedite: vegetal cu broccoli, vegetal cu hribi, vegetal cu seminte de in
- pot fi consumate ca atare sau ca ingrediente in alte retete
Reteta de Aperitiv in straturi poate fi o salata aperitiv pentru mesele festive, dar si un dip pentru legume proaspete, pe care le taiem bastonase sau pentru chipsuri, nachos si biscuiti sarati.
Ingrediente pentru 4 portii: de Aperitiv in straturi
- 200g aperitiv vegetal Scandia Sibiu
- 200g Hummus Scandia Sibiu
- un avocado mediu, bine copt
- o lingura zeama de lamaie
- sare si piper dupa gust
- o lingura patrunjel tocat
- 5 rosii cherry taiate marunt si bine scurse de apa
- 2 catei de usturoi
- o lingura ceapa tocata marunt
- 150g salsa picanta
- 50g masline verzi taiate felii
- 50g cascaval vegetal dat pe razatoare
Apasa PLAY mai jos pentru reteta video 🙂