De fiecare data cand ma gandesc la Italia, tara mea de suflet, imi amintesc de ziua aceea, nici prea calda, nici prea racoroasa, momentul acela in care soarele sta sa apuna si totul e invaluit intr-o lumina calda, ziua aceea din martie 2012, in care, dupa ore intregi de vizitat si strabatut stradutele din centrul istoric, am gasit o terasa ascunsa in Testaccio, unul din cartierele Romei. De fiecare data cand vizitez o alta tara prefer sa merg in cartiere, pe alei si stradute, sa gasesc terase mici, de unde pot observa sufletele care se perinda pe trotuare in fuga lor de zi cu zi sau plimbandu-se agale de mana. Si tot in cartiere gasesti comorile culinare ale localnicilor. Asa am descoperit micul restaurant unde am mancat cele mai bune Spaghetti alle vongole. Mi-au ramas in suflet si le-am repetat ori de cate ori am avut ocazia.
Si uite ca acum am avut din nou ocazia! Prietenii mei de la Paste Baneasa au organizat pe pagina de Facebook Paste Baneasa un concurs foarte simpatic – voi propuneti reteta voastra preferata de paste, eu o gatesc si va arat cum sa o aranjati in farfurie astfel incat sa arate ca la restaurant 🙂 Afla mai multe despre concursul Restaurantul de acasa AICI 🙂
Au fost foarte multe comentarii, care de care mai inspirate, insa comentariul castigator a venit din partea doamnei Rodica Granpier:
Spaghete cu midii (spaghetti alle vongole) nu reusesc sa le aranjez ca un chef 🙂 ,sper sa fie aleasa reteta mea,ca sa imi pot incanta prietenii cu un plating profesional <3
Asa ca azi pregatim impreuna Spaghetti cu scoici, o reteta pentru care am ales sa folosesc spaghetti integrale din grau dur, un produs din gama Paste Baneasa. La fel ca si restul gamei Baneasa din grau dur 100%, pastele integrale sunt paste de calitate premium fabricate in Romania, un produs care si-a gasit de ceva timp locul in bucataria mea si se descurca de minune in combinatie cu diverse ingrediente. La capitolul scoici, eu am gasit scoici amande proaspete, dar puteti la fel de bine sa folositi midii (cozze) sau vongole, modalitatea de preparare ramane aceeasi cu mentiunea ca indiferent de scoicile folosite, trebuie spalate foarte foarte bine cu o perie de sarma, una cate una, pentru a indeparta orice fel de impuritati. Scoicile care sunt deschise, nu se pot folosi in reteta si la fel, cele care in urma fierberii raman inchise, trebuie aruncate.
Acum sa vorbim putin despre “plating”, un termen prea mult folosit din punctul meu de vedere, asa ca ii voi spune simplu – “aranjarea in farfurie”. Mai intai mancam din ochi, deci o mancare delicioasa poate sa nu fie apreciata la adevarata ei valoare daca nu arata bine in farfurie, la fel cum o mancare banala poate deveni spectaculoasa in ochii tuturor daca arata foarte bine.
[box type=”info” style=”rounded”]Tips and tricks pentru aranjarea in farfurie a retetei de Spaghetti cu scoici:[/box]
- pentru reteta de Spaghetti cu scoici am ales un bol incapator, mai mult adanc decat lat, astfel incat sa pot face un “turnulet” din spaghetti si sa pot pune scoicile de jur imprejur, in picioare.
- decorul natural este intotdeauna cel mai indicat, din punctul meu de vedere. Lucrurile simple, ca patrunjelul verde tocat fin sau felii de rosii cherry dau un plus de culoare si completeaza foarte bine preparatul.
- la final nu ramane decat sa stropim totul cu putin ulei de masline extra virgin, care da un luciu aparte pastelor dar si o aroma deosebita.
- pare complicat? De fapt, e foarte simplu, asa cum veti vedea in reteta video de mai jos 🙂
Ingrediente pentru 2 portii de Spaghetti cu scoici:
- 500g scoici
- 2 catei de usturoi intregi
- 50 ml ulei de masline
- 100 ml vin alb sec
- 400g rosii cubulete in suc propriu Baneasa
- o legatura mare de patrunjel verde, tocat marunt
- 100ml apa
- 200g spaghetti integrale baneasa
- sare si piper dupa gust
Pentru modul de preparare urmariti reteta video apasand PLAY in fereastra de mai jos si nu uitati sa urmariti pagina de Facebook Paste Baneasa! Concursul Restaurantul de acasa continua si mai sunt muuuulte premii de castigat! Multa bafta la concurs si sa va fie de cel mai bine reteta de Spaghetti cu scoici!