Pulled Pork Sandwich

pulled pork

Stiti bancul ala cu porcusorul agresiv care statea intr-un cais si il intreaba cineva ce face? El raspunde “Mananc cirese!” Pai cum, este intrebat el, cum mananci cirese daca stai intr-un cais? “Mi-am adus de acasa!” No, cam asa ceva si eu 🙂 Daca nu ajung anul acesta la Street Food Festival Bucuresti si sunt cu atat mai “ciudoasa” cu cat experienta Street Food Festival Cluj a fost SUPERBA, o sa imi fac acasa unul dintre cele mai iubite preparata de street food – Pulled pork sandwich! AICI sunt imaginile gustoase surpinse la festivalul de la Cluj!

“Desigur ca imi place!” le voi raspunde de pe acum carcotasilor care intreaba “dar ce ai draga, nu-ti mai place limba romana?” Sigur ca imi place limba romana, o iubesc chiar si insist spre folosirea ei corecta, insa in cazul acestui Pulled pork, mi-e destul de greu sa traduc o reteta cunoscuta la nivel mondial sub aceasta denumire si, uneori, limba romana nu e asa de prietenoasa cu traducerile 🙂 “Porc zdentuit”, “zdrente de porc”, “porc fasii”? Cum am traduce mai bine si mai bine acest “pulled pork”, care se refera la o carne de porc extraordinar de frageda si de bine gatita, astfel ca putem sa o sfartecam foarte usor folosind doua furculite? Porc sfartecat? Nu stiu care este denumirea cea mai potrivita in limba romana, insa cert este ca e o reteta pe care TREBUIE sa o incercati daca sunteti fani carne de porc si sandwich-uri deosebite, este o reteta care poate parea complicata si cu multi pasi de pregatire, insa asta e doar pentru ca ma las eu dusa cu vorba si ma stradui sa explic totul cat mai bine, ca sa nu fie loc de indoiala si greseala 🙂

pulled pork

Daca aveti un slow cooker, cu atat mai bine pentru voi. Daca nu aveti, folositi cu incredere cuptorul si indicatiile din reteta si va promit ca va iesi o carne minunata! Aveti incredere in gospo! Alaturi de carne va arat si un sos de mustar care mie imi place in mod deosebit si pe care il am mereu in frigider, nu doar pentru pulled pork sandwich, ci in general. In ceea ce priveste carnea folosita, puteti folosi pulpa/spata de porc, insa mie imi pare cam seaca, asa ca am mers pe varianta de ceafa, mult mai suculenta “din fire”. Daca tot e dezmat, sa fie dezmat pana la capat! Am avut o bucata de 2 kg de ceafa, cumparata proaspata de la carmangeria de langa casa. Nu uitati ca trebuie sa marinati carnea, deci cumparati carnea cu cel putin o zi inainte de a va planifica sa serviti sandwichul, pentru ca 12 de ore sta la marinat in frigider. Apoi, mai are de stat cateva ore bun la cuptor, la temperatura mica, pana are o crusta “serioasa” la exterior si este frageda si bina facuta la interior.

pulled pork

De ce avem nevoie, pe langa carne in sine? Condimente. Multe. Pentru ca vrem o carne foarte aromata. Eu am folosit amestecul de condimente pentru porc pe care il pregatesc eu, in casa si a carui reteta o gasiti AICI. Este extraordinar de aromat si il folosesc la gratare, fripturi, frigarui de porc, tocanita, guyas. Pregatesc o data o cantitate mai mare si il pastrez in borcane inchis ermetic, intr-un loc racoros si ferit de soare (asa cum, de altfel, este recomandat sa pastrati toate condimentele). Apoi, pe langa condimente, eu am cumparat si o tava de unica folosinta, pentru ca…mi-e lene sa frec tavi manjite cu o friptura care sta la cuptor cateva ore bune 🙂 Gasiti tavile de aluminiu de unica folosinta cam la orice alimentara mai mare si cu siguranta in orice hypermarket. Apoi va trebuie o caserola mare mare sau si mai bine o punga cu fermoar pentru marinarea carnii. Trebuie sa incapa in caserola/punga toata bucata de carne si saramura pe care o pregatim. Astfel de pungi mari pentru marinare, care se inchid perfect si sunt ideale si pentru congelator, gasiti la DM Drogherie Markt, eu cel putin de acolo le cumpar. Apoi, la fel de util este si un termometru de bucatarie pentru carne, care va ajuta nu doar la reteta aceasta ci la prepararea carnii in general si va asigura ca bucata de care este uniform gatita si este facuta si la interior. Un astfel de termometru gasiti la Selgros, de exemplu, dar si la o simpla cautare pe google. Acum ca am stabilit si detaliile acestea, ne putem apuca de treaba!

pulled pork

Ingrediente pentru 8 sandwichuri:
– 2 kg ceafa de porc, intr-o singura bucata
– 1.5l apa
– 150g sare grunjoasa
– 100g zahar brun
– 2-3 foi de dafin
– 3 linguri amestec de condimente pentru porc 

 pulled pork

Pentru saramura, amestecam apa, sarea, amestecul de condiemente si foile de dafin, pana sarea este dizolvata. Spalam bine carnea, apoi o asezam in punga pentru marinare si turnam deasupra saramura. Rotim punga pe toate partile, ca sa ne asiguram ca toata carnea e acoperita de saramura, apoi punem punga la frigider cel putin 12 ore (de preferinta peste noapte).

pulled pork

Dupa minim 12 ore, scoatem carnea din saramura si o uscam foarte bine, prin tamponare cu prosoape de bucatarie. Cand bucata de carne e complet uscata, o condimentam cu amestecul de condimente. Fiti generosi, condimentati carnea foarte bine si masati intreaga bucata de ceafa pana are un strat uniform de condimente si acestea intra si in cutele carnii. Asezam apoi carnea in tava si dam tava la cuptorul incins la 100°, asezand gratarul pe mijlocul cuptorului si, daca aveti cuptor electric, folosind functia de ventilatie. Lasai carnea la cuptor 4-5 ore, nu exista un timp standard de coacere, acesta difera in functie de cuptor, de carne, de cat de mare este bucata de carne, de aceea e ideal sa monitorizati din cand in cand temperatura la interiorul carnii si aceasta sa ajunga la cel putin 80°-85°. Pe parcursul orelor, intoarcem carnea din cand in cand.

pulled pork

Cand carnea ajunge la temperatura potrivita (au am tinut-o la cuptor 4.5 ore), stingem cuptorul, acoperim tava cu o folie de aluminiu, care va retine umezeala interna a carnii in timp ce aceasta se raceste. Lasam tava in cuptor cca o ora, apoi scoatem tava din cuptor, mutam carnea intr-o tava curata si indepartam pe cate se poate crusta tare de la exterior, apoi folosim 2 furculite pentru a sfasia carnea. Daca aceasta e bine facuta, se va desface foarte usor. Inainte de a servi carnea in pulled pork sandwich, o putem amesteca cu sos bbq sau cu sosul de mustar pe care vi-l arat eu mai jos 🙂

pulled pork

Ingrediente sos de mustar:
– 250g mustar clasic
– 50ml miere
– 60g zahar brun
– 60ml otet de mere
– 60ml otet balsamic
– 2 linguri ketchup
– o lingura sos Worchestershire
– sare, piper, usturoi granulat dupa gust

pulled pork

Amestecam foarte bine toate ingredientele, punem sosul intr-un borcan si il lasam la rece peste noapte. Cu cat sta mai mult, cu atat aromele vor fi mai intense, asa ca eu prefer sa il pregatesc imediat ce pregatesc carnea si, cat timp aceasta se marineaza in saramura peste noapte, sosul de mustar are timp sa se odihneasca si el. Inainte de folosirea sosului il incalzesc intotdeauna, fie intr-o craticioara, fie in cuptorul cu microunde, apoi il torn peste fasiile de carne de porc. Puteti folosi acest sos de mustar si pentru a marina carnea pentru gratar si ca sos pentru carne, la final. Nu uitati: sosul in care s-a marinat carnea, deci sosul care a intrat in contact cu carne cruda, NU se poate consuma. Pastrati sos separat pentru servire!

pulled pork pulled pork

Daca ati ajuns cu bine pana la sfarsitul acestui articol (eu sper ca asa s-a intamplat, ca doar nu degeaba am scris 3 pagini de instructiuni 🙂 ) inseamna ca sunteti pregatiti sa gatiti cel mai cel Pulled Pork Sandwich pe care il putem face acasa. Sper ca v-am trezit interesul cu reteta de azi, sper ca toate explicatiile si detaliile va vor ajuta nu doar sa gatiti ci va vor face suficienta pofta ca sa incercati reteta e azi! Ce am mai pus in Pulled Pork Sandwich in afara de carne? Pai, am ales niste chifle bune bune, am pus salata si cate o felie de rosie si…muuuuulte fasii de carne de porc, unele amestecate cu sos de mustar, altele cu sos bbq. NEBUNIE! Sa va fie de cel mai bine!!!

pulled pork pulled pork

8 Comments

  1. Ilinca

    La slow cooker cam cat ar trebui sa stea? Pe low/high?

  2. Agnes Cheptanariu

    Draga Teo

    Te urmaresc de mult. Imi placeau emisiunile tale de pe LOOK TV cu Lelea Lucretia.
    Acum nu mai stiu daca ai emisiune sau nu ca pe site-ul LOOK TV nu am putut identifica emisiune cu tine.
    Te urmaresc si pe Facebook si pot sa spun ca am mai “imprumutat” cate o reteta de la tine.
    Am incercat-o si pe asta, doar ca am folosit carnea ca un fel principal, impreuna cu o salata si mi-a placut foarte mult.
    A lipsit insa ceva: boiaua afumata. Poti sa-mi spui te rog unde poate fi gasita?
    Multumesc pentru raspuns si pentru tot ce am invatat nou de la tine.

    • Buna Agnes si multumesc pentru aprecieri! Din pacate, emisiunea nu mai exista, da sunt reluari peste reluari, din cate vad. Referitor la boia afumata, eu iau de la un aprozar de langa mine, deci ar trebui sa fie peste tot, sau cel putin in magazinele mari sau magazinele specializate pe condimente. Cu siguranta gasesti si online, cauta doar oe google “boia afumata”. O zi buna!

  3. Zaharul brun…. 100 de grame, unde foloseste? Nu apare decat ca ingredient, dar nu si in folosire.

  4. Horatiu Marc

    Hello Teo. Vroaim sa te intreb, daca aceasta reteta se face la Crock-Pot, mai este nevoie sa adaugam apa? Crezi ca trebuie facut si un “pat” de legume sub carne? Merci mult!

    • Salut! Da, se poate pregati foarte usor la slow cooker, va iesi delicios. Si nu, nu este nevoie sa adaugi apa. Daca vrei sa pui legume, poti pune linistit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.