Faguri cu dulceata inseamna pentru mine COPILARIE. Si sunt sigura ca inseamna acelasi lucru si pentru foarte multi dintre voi. Daca noi putem fi acum gospodine iscusite pentru ca avem la indemana absolut tot ce ne trebuie cu o simpla vizita la magazinul Lidl din cartier, mamele si bunicile noastre erau cu atat mai iscuiste pentru ca nu aveau tot ce le trebuie, gaseau ingredientele cu greu si totusi, faceau adevarate minuni in bucatarie! Imi povestea mama ca ea si colegele de birou isi imparteau ratie de oua sau de unt in functie de evenimentele pe care fiecare le avea in familie: de exemplu, daca era ziua copilului uneia dintre colege si trebuia facut un tort mai mare, contribuiau fiecare cu unt, oua, zahar, smantana pentru frisca si tineau o lista, ca sa stie cine ii e dator cui si la final fiecare gospodina sa isi poata face retetele festive fara grija ca nu va avea tot ce ii trebuie. Din acel caiet vechi de retete al mamei mele vine si reteta de azi, reteta de faguri cu dulceata, pentru care mama avea o forma speciala, lunga, cu manere, care s epotrivea perfect pe ochiul de la aragaz si acolo se coceau fagurii. Era o forma foarte asemanatoare si care functiona pe acelasi principiu ca si forma pentru prajitura Nuci cu crema.
Din pacate, forma pentru faguri s-a pierdut o data cu mutarea noastra de la o casa la alta, insa nu s-a pierdut si reteta si acum, cand s-a intors Saptamana Romaneasca la Lidl si am vazut tot felul de dulciuri care mi-au amintit de copilarie – fursecuri cu stafide, cornulete cu magiun, piscoturi, bezele, limbi de pisic sau pricomigdale – mi-am adus aminte de ea! Daca nici voi nu aveti forme special pentru faguri, nu va faceti griji, puteti coace fagurii in aparatul pentru waffe, exact asa cum am facut si eu si au iesit deliciosi!
Ca umplutura am folosit magiun de prune dar puteti folosi orice fel de dulceata, crema de ciocolata si, bineinteles, o crema pe baza de unt, rom si rahat turcesc, asa cum faceau mamele noastre. Cel mai mult si mai mult ne-au placut fagurii umpluti cu magiun de prune Camara Noastra, care nu e foarte dulce si merge perfect cu fagurii aromati si pudrati cu zahar. Este o reteta foarte simpla si o puteti pregati alaturi de cei mici. Si eu am avut un adevarat ajutor in bucatarie!
Ingrediente pentru 40 bucati
Timp de preparare o ora, dificultate redusa
– 6 oua
– 12 linguri zahar Castello(150g)
– 12 linguri lapte Pilos (180ml)
– 12 linguri ulei Promienna (180ml)
– 24 linguri faina Castello (400g)
– un praf sare Castello
– un pliculet praf de copt
– o lingura esenta de vanilie Castello
Avem nevoie de un bol foarte mare, in care sa putem amesteca ingredientele in voie. Batem ouale ca pentru omleta, punem si un praf de sare, apoi aduugam zaharul, laptele, uleiul, continuam sa amestecam cu telul pana avem o compozitie omogena, in care punem faina cernuta impreuna cu praful de copt. Amestecam pana avem un aluat mai consistent decat cel pentru clatite. Incingem bine aparatul de waffe si punem cate o lingurita de compozitie in fiecare parte a aparatului. Inchidem si coacem fagurii pana sunt frumos rumeniti, apoi ii lasam sa se raceasca inainte de a-i umple.
Dupa ce umplem fagurii cu dulceata, crema de cacao sau crema de alune, ii putem pudra cu zahar. Fagurii se pastreaza foarte bine pana la o saptamana in cutii inchise ermetic, desi…nu vor apuca o saptamana, va garantez! Sa va fie de cel mai bine!
buna Teo,fagurii tai arata foarte bine
am sa caut forma sa o achizitionez si eu ca din pacate nu am asa ceva
o zi faina sa ai si spor in toate,pupici
Buna
Se poate folosi si untura in loc de unt?
Multumesc 🙂
Da da 🙂
Oare se pot face si in forma aia pe flacara? Sau doar in aparat electric? Cum ies, pufosi sau tari? Eu am o reteta in care ies tari si as vrea una unde sunt pufosi/fragezi. Multumesc!
Ies perfecti in forma pentru aragaz 🙂