Reteta de Lava Cake sau Fondant au chocolate sau Vulcan de ciocolata, indiferent cum ii spuneti, este perfecta pentru ora 16:00, nu cand ne bem ceaiul ca englezii, dar cand ne cade glicemia, ca oricarui roman cinstit 🙂 Fara gluma, eu ma trezesc la 6 in fiecare zi, il pregatesc pe Luca pentru scoala, imi beau cafeluta si apoi incep ziua de munca cu tot ce implica ea: gatit efectiv, facut curatenia dupa haosul unei retete complicate, pregatirea pranzului/cinei pentru familie, raspunsul la comentarii, editat de fotografii, postat retetea efectiva, postat pe Facebook si raspuns la comentariile de acolo, filmat retete, editat apoi retetele filmate….apfffff….va e usor sa intelegeti de ce pe la 16-17:00 ma simt efectiv sleita de puteri si, chiar daca nu imi cade efectiv glicemia, simt nevoia sa mananc “ceva dulce” si reteta de lava cake este o optiune excelenta! Nu zi de zi, desigur, dar, din cand in cand, e foarte bine sa am oaza mea de dulce, in care sa-mi infig furculita si sa curga rauri de cioco!
Reteta de lava cake e mai mult decat simpla, dar are secretele ei: ciocolata folosita trebuie sa fie de foarte buna calitate, nu va zgarciti va rog, nu folositi ciocolata ieftina, de menaj. O ciocolata buna face toata diferenta! Folositi o ciocolata cu minin 70% cacao, Nestle Dessert Noire, Lindl, Heidi, Milka, Kandia. Acestea sunt optiuni la indemna, pe care le gasiti in orice magazin si fac o treaba excelenta in reteta de lava cake. Apoi, e important CUM topim ciocolata aceasta scumpa pe care am cumparat-o: daca e prima data cand topiti ciocolata, NU o topiti direct pe foc si nu o topiti la cuptorul cu microunde. E o chestiune de secunde sa se arda ciocolata si chiar nu ne dorim asta! Mai bine taiati ciocolata grosier, folosind un cutit bine ascutit si apoi o asezati intr-un bol termorezistent (gen vasele yena) pe care il asezati deasupra unei craticioare cu apa care fierbe. Acest procedeu, bain-marie, va asigura ca ciocolata se topeste corect si uniform. Amestecati foarte des, acesta este un alt secret. Nu lasati ciocolata pe foc, gandindu-va ca e la bain-marie si nu se poate intampla nimic. Paziti vasul ca pe moastele sfinte si amestecati des, des. Pe masura ce ciocolata se topeste, o ajutati foarte mult prin amestecare: practic bucatile de ciocolata se topesc de la caldura din peretii vasului dar si de la ciocolata deja topita. Asa ca, prin amestecare continua nu doar va asigurati ca aveti o ciocolata topita perfect, lucioasa si cremoasa, dar si grabiti timpul de topire.
La fel ca si la toate retetele de patisserie, este foarte foarte important sa cantariti foarte bine ingredientele. Chiar daca bunica voastra masura “ochiometric” si aluatul lua faina “cat cuprinde”, patiseria fina, cum e aceasta prajitura, nu se face din ochi. Putin mai multa faina? Lava cake se poate transforma din “lava”…in doar “cake”. Sigur ca va fi un chec delicios cu ciocolata, dar nu va fi cee ace ne dorim: o prajitura bine coapte la exterior si plina de ciocolata care curge la interior. Investiti intr-un cantar electronic de bucatarie, costa intre 30-50 lei. Eu am unul din 2008 si functioneaza perfect, a fost una dintre cele mai bune investitii facute in bucatarie. De asemena, inteleg ca nu toata lumea are un cuptor electric foarte performant si foarte multe cititoare imi scriu ca au cuptor pe gaz, dar o investitie ideala pentru orice gospodina este un termometru extern, care costa sub 50 lei si care va ajuta sa stiti exact ce temperatura este in cuptorul vostru, chiar daca este un cuptor pe gaz. In plus, puteti folosi termometrul si pentru a verifica cand sunt gata diverse tipuri de carne, de exemplu, sau cand faceti caramel si topiti zahar. Este o ustensila foarte utila in orice bucatarie, va usureaza mult viata si va garanteaza succesul unor retete mai delicate.
In speranta ca nu v-am pierdut de tot cu explicatiile de mai sus (imi pare rau, dar nu ma pot abtine, asa sunt eu: trebuie musai-musai sa explic tot-tot ca sa fiu sigura ca va iese reteta si nu aveti dubii) putem trece acum la reteta de Lava Cake propriu zisa J Numai un mic-mic detaliu va mai dau: puteti folosi forme individuale de ceramica, de silicon sau chiar cele de unica folosinta, din aluminiu. Foarte important insa este sa le ungeti foarte foarte bine cu unt si sa le tapetati cu cacao/faina inainte de folosire, pentru ca Lava Cake sa iasa foarte usor din forma. Bine…deci…ce spuneam? Reteta de Lava Cake propriu-zisa, Teodoroooo!
Ingrediente pentru 4 portii:
– 150g ciocolata cu min 70% cacao
– coaja de la o jumatate de portocala
– 40g unt (82% grasime)
– 30g zahar brun
– 2 oua mari
– 30g faina
– inghetata pentru servit
Intr-un bol mediu, batem untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul brun 2-3 minute cu mixerul la viteza medie pana cand untul devinde spumos. Adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare, cu spatula. Topim ciocolata, cu grija sa nu o ardem.
Adaugam coaja de portocala in ciocolata topita, amestecam. Lasam ciocolata sa se tempereze putin, adica sa se raceasca aproape de temperatura camerei si o adaugam peste amestecul de unt si oua. Cu o spatula amestecam si omogenizam compozitia. La final cernem deasupra faina si amestecam bine, astfel incat sa nu avem cocoloase. Turnam compozitia in forme si le dam la cuptorul preincalzit la 200 °C. Coacem lava cake 8 minute. Dupa ce le scoatem din cuptor, le lasam 2 minute pe blatul de bucatarie inainte de a le rasturna pe platou.
Sper din suflet ca v-a placut reteta de azi, mai este pe blog si varianta de Peanut Butter Lava Cake sau Fondat cu unt de arahide, care este perfecta pentru iubitorii de unt de arahide si varianta de Fondant de ciocolata cu dulceata de caise. Azi v-am prezentat reteta de baza, care mie imi place foarte mult si care se potriveste perfect pentru sezonul cald care urmeaza, alaturi de un glob (doua, trei…cine mai sta sa numere?!?!?!) de inghetata de vanilie sau si mai bine, o Inghetata cu Oreo facuta in casa! Sa va fie de cel mai bine, va pup, va iubesc si va doresc numai Lava Cake-uri reusite!
Ceau Teo! As vrea sa stiu cate portii ies din compozitia de mai sus,4?
pai scrie sus “ingrediente pentru 4 portii”…
Formele tale mi se par putin mai mari decat ale mele. Am forme de silicon de briose/muffins/cupcakes oare sunt prea mici?
Sunt putin prea mici, da 🙁 Mai bine le coci in canite bine unse si tapetate cu cacao.
De fapt nu stiam ce cantitate intra intr-o forma de genul ala..
Buna TEO ..ma numesc Cristina sunt din Tg Mures ,, iti urmaresc de mult retetele, chiar am si facut dintre ele , unele au iesit altele nuu:( asta ee , mai incercam . Astazi o sa incerc reteta de Lava Cake . Sper sa imi iasa … Daca iese bn o sa postez sa vezi si tu rezultatul. Te pup si iti doresc o zi frumoasa.
deci nu mi-au iesit lava Cake-urile ,,, nu curge cioco ,, cred ca le-am lasat prea mult la cuptor (:
Cu siguranta le-ai copt prea mult 🙁
Buna Teo! Vreau sa fac lava cake duminica pentru o aniversare dar din pacate am weekendul plin si nu pot sa le fac decat vineri. Crezi ca pot sa prepar compozitia de lava cake sa le pun in forme si sa le congelez iar duminica sa le scot si sa le bag la cuptor? si daca le bag congelate la cuptor trebuie sa maresc timpul de coacere? sau sa le las sa se decongeleze si apoi sa le coc? ajuta-ma te rog. mersi frumos
Ana, eu personal nu am incercat niciodata, mereu le-am facut proaspete. Stiu ca scrie pentru unele retete ca se pot tine la frgider inainte de coacere, dar nu stiu ce sa zic despre congelator 🙁
Foarte tare!! Mersi de sfaturi! Sunt încăpătoare deci sfaturile mi-au prins bine! Multa sănătate si multumesc!
Buna, Teo! Imi poti zice te rog cum setezi cuptorul cu/fara ventilatie, sus si jos sau pe ce nivel pui formele. Multumesc anticipat.
La mijloc, fara ventilatie 🙂
Aceasta reteta o folosesc si eu de cate ori pregatesc Lava cake. Eu am gasit-o la Martha Stewart si este fenomenal. Mereu o pregastesc la ocazii speciale si este desertul meu favorit. Am vazut ca au intrebat , se poate amesteca cu o zi inainte si compozitia tinuta la frigider, doar ca se intareste de la frig, asa ca inainte de coacere se lasa la temperatura camerei 2-3 ore. Oricum Lava Cake curge doar daca o coci chiar inainte de servire. Am incercat sa-l coc in prealabil si sa-l pun putin la microunde dar nu mai curg din pacate.
Va multumim pentru explicatii!