Mucenici muntenesti

mucenici muntenesti

Incep postarea de azi cu o declaratie super-sincera: nu am pregatit niciodata mucenici muntenesti pana acum de curand. De ce? Pentru ca reteta de mucenici, fie ei muntenesti sau moldovenesti, nu este foarte populara in zona mea, nimeni din familia mea nu i-a pregatit vreodata si deci…nu am mancat niciodata! 🙂 Am incercat o data, la o colega de facultate, muceniciii moldovenesti, cei din aluat de cozonac si imbibati in sirop, au fost foarte buni, dar…acolo s-a oprit interactiunea mea cu mucenicii.

mucenici muntenesti

Traditia ortodoxa spune ca in 9 martie crestinii ortodocsi pregatesc mucenici, in amintirea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. “Mucenicii muntenesti” sunt figurinele din aluat, numite “sfintisori” sunt facuti din aluat simplu, de faina si apa si au forma cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Eu am primit anul acesta provocarea de a incerca Mucenicii Colonial de la Lidl, despre care legenda spune ca nu se sfarama la fiert. Si asa este , s-au comportat impecabil si, cu ocazia asta, nu doar ca am pregatit pentru prima data mucenici, dar au fost chiar foarte buni, asa ca se prea poate sa repetam experienta, mai ales ca lui Luca i-au placut foarte mult! Si…ce sa nu iti placa: un sirop dulce si foarte aromat, cu scortisoara si coaja de citrice, multe nuci, rom si vanilie 🙂

mucenici muntenesti

Ingrediente pentru 6 portii
Timp de preparare: 30 min, dificultate redusa
– 2 litri apa
– 200g zahar Castello
– 100g mucenici Colonial
– 300g nuca macinata grosier
– coaja de la o portocala
– coaja de la o lamaie
– 15g zahar vanilat Belbake
– o lingurita scortisoara Mikado
– 5ml esenta vanilie Castello
– 5ml esenta rom Castello

mucenici muntenesti

Punem la fiert apa si zaharul, pana zaharul e topit si apa incepe sa dea in clocot. Adaugam mucenicii, nuca, coaja de citrice, zaharul vanilat scortisoara si esentele de vanilie si rom. Lasam sa fiarba 15 minute sau pana mucenicii sunt fierti.  In timpul fierberii, amestecam des cu o lingura de lemn pentru ca mucenicii sa nu se lipeasca de oala sau intre ei.

mucenici muntenesti mucenici muntenesti

Cam asa arata o portie sanatoasa de Mucenici Muntenesti:

mucenici muntenesti

P.S. De ieri s-a intors la Lidl una dintre ofertele mele preferate – Sa coacem! – si gasiti 2 batoane de vanilie Belbake la un super pret (foarte calitative si foarte aromate)  dar si fulgi de ciocolata neagra, din aceia rotunzi, perfecti pentru Chocolate Chip Cookies! 🙂

mucenici muntenesti

 

 

4 Comments

  1. Nu am mancat niciodata mucenici. Nici fierti , nici copti. Aia copti imi cam pot da seama cum sunt, astia insa… 🙂 Cred ca o sa ii testez, imi place tare forma lor si oricum am prea multa nuca in camara…

  2. Monica

    Din experienta va spun ca a fierbe mucenicii in apa cu zahar inseamna a-i strica. Am facut acest lucru de doua ori. Prima data pentru ca vazusem undeva, a doua oara pentru ca uitasem. Pur si simplu, mucenicii nu fierb in apa cu zahar, raman tari, mult prea tari.

    • Monica, te inseli 🙂 Se fierb in apa cu zahar, tocmai pentru a primi gust. Si nu, mucenicii de calitate nu raman tare 🙂 Spor in tot ce faci!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.