Panna cotta cu lapte de soia

panna cotta

Panna cotta este unul dintre deserturile mele preferate, in diverse combinatii de topinguri si arome. Insa, facuta “ca la carte”, desi pare foarte usoara si aerata, panna cotta nu este unul dintre cele mai “usoare” deserturi ca si calorii si grasimi. Azi vreau sa va propun insa o varianta mult mai light a panna cottei clasice, in care inlocuim mai mult de jumatate de cantitatea de smantana dulce cu lapte de soia. De cand am descoperit Bauturile din soia Inedit, au devenit parte a meselor noastre, fie ca le bem simple, fie ca le mancam la micul dejun, cu cereale sau le folosc pentru budinci de toate felurile, de la cea de tapioca si pana la Budinca de vanilie.

panna cotta

De ce aleg Bauturile din soia sau, asa cum ne este cunoscut noua, gospodinelor, lapte din soia? Laptele din soia este extras din boabe de soia, care au un cotinut bogat de acizi grasi si Omega 3 si Omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E), acizi grasi nesaturati (care inlocuiesc colesterolul nociv). Nu este doar o altrnativa a laptelui de origine animala, ci este o alternativa sanatoasa, cu mult mai putine calorii si, in varianta simpla, Bautura din soia Inedit nu contine zahar 🙂

Azi vom face impreuna o panna cotta absolut delicioasa, in care folosim doar 200ml smantana dulce, cu un continut redus de grasime si foarte putin zahar. Un deliciu pe care il putem manca fara sa ne simtim vinovati 🙂

panna cotta

Ingrediente pentru 6 portii:
– 200ml smantana dulce 12% grasime
– 300ml Bautura din soia Inedit
– 50g zahar
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 6 foi gelatina alba (10g gelatina fin maruntita alba)

panna cotta

Intr-o craticioara amestecam smantana dulce, laptele de soia, miezul de la batonul de vanilie si zaharul si asezam craticioara pe foc, la foc mic, pana incepe sa faca margelute pe margini (nu sa fiarba). Intre timp, tinem foile de gelatina la inmuiat in apa rece si pregatim paharelele pentru panna cotta, paharele de 200ml, pe care le asezam intr-o tava pentru muffins, pe un prosop, astfel incat sa stea inclinate. Cand amestecul este fierbinte, tragem craticioara de pe foc si punem foile de gelatina moi, amestecand bine cu telul pana gelatina e complet dizolvata. Lasam amestecul sa se racoreasca putin (daca il turnam prea fierbinte in pahare, se pot crapa) si apoi il turnam incet in pahare, folosind o canita cu cioc. Lasam pana cotta sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o dam la frigider minim 4-5 ore, pana este foarte bine legata.

panna cotta

Pentru jeleul de fructe, punem la fiert intr-o craticioara 700g fructe de padure congelate, 250ml apa, 100g zahar si 3 linguri zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pana fructele lasa un sirop concentrat, apoi strecuram totul printr-o sita in care am pus tifon, fara a apasa fructele. Trebuie sa strangem 700ml sirop de fructe de padure. In siropul fierbinte adaugam 9 foi gelatina pe care le punem inainte le inmuiat in apa, exact ca la panna cotta (15g gelatina fin maruntita alba, pe care la fel, o tinem in apa rece pana se umfla) si amestecam foarte bine, pana gelatina este topita. Lasam jeleul sa se raceasca inainte de a-l turna peste panna cotta, altfel straturile se intrepatrund.

panna cotta

Desi pare complicat, nu este deloc 🙂 Trebuie doar sa aveti rabdare (desi stiu ca va e foaaaarte pofta) pana se prinde bine pana cotta inainte de a adauga jeleul de fructe. Noua ne-a placut extraordinar de mult si laptele de soia a facut o treaba incredibila 🙂 Astept sa incercati si voi reteta, da?

panna cotta

panna cotta

panna cotta

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.