As fi vrut sa vedeti ochii lui Buni Sia cand mama i-a zis sa aduca de la Aschileu flori de dovlecel 🙂 In prima faza a fost atat de uimita ca nici macar nu a intrebat de ce, ci a intrebat direct “cate?!?!” Apoi, dupa ce a mai cugetat un pic problema, a zis “da’ ce Doamne iarta-ma vreti sa faceti cu ele?”. Noi am ras si i-am explicat ca in Italia si in Elvetia sunt considerate o delicatesa si se mananca umplute si mai ales prajite intr-un aluat ca si cel de clatite. Buni a zis “Bine…” dar inca ii citeam indoaiala si nedumerirea pe fata. Cert este sa ne-a adus o multime de flori si noi ne-am bucurat de o masa excelenta, exact asa cum mancam in Elvetia. Asa ca azi, pentru voi, reteta de FLORI DE DOVLECEL PANE!
Flori de dovlecel pane – cum le pregatim?
Florile de dovlecel sunt foarte delicate si trebuie gatite imediat ce au fost culese, nu rezista foarte bine la frigider. Mai intai la curatam codita si frunzulitele care inconjoara floarea, apoi le desfacem cu grija si scoatem pistilul de la interior. Daca sunt foarte pline de pamant, puteti sa le spalati usor, insa nu sub jet de apa, pentru ca se strica, ci intr-un bol, unde le scufundati incet si le clatiti usor, apoi le lasati sa se usuce complet pe hartie de bucatarie. Apoi putem sa le gatim 🙂
Exista mai multe variante, eu v-o prezint azi pe cea mai simpla: flori de dovlecel pane, cu o crusta foarte crocanta. Pentru asta vom pregati un aluat pe baza de apa minerala si faina, nimic mai simplu! Apoi condimentam bine aluatul, dam florile de dovlecel prin el si le prajim in ulei. Simpu si delicios!
Ingrediente pentru FLORI DE DOVLECEL PANE
- flori de dovlecel (cca 40 am avut noi)
- 200g faina
- 400ml apa
- condimente dupa gust: oregano, salvie, busuioc, boia, praf de usturoi
- ulei pentru prajit
Puteti sa puneti si mai multa faina, dar aluatul va fi mai gros si crusta de pe dovlecel mai pufoasa. Puteti sa puneti si ou in compozitie, la fel ca si la clatite, dar atunci scadem de la ingrediente 50ml apa, cam cat ar fi greutatea oului folosit, da? 🙂 Amestecam intr-un bol apa minerala (puteti folosi si bere), faina si condimentele, amestecam bine cu telul. Intre timp, incingem uleiul pentru prajit. Dam fiecare floare de dovlecel prin aluat, scurgem bine excesul de aluat si prajim florile de dovlecel in uleiul incins. Le prajim pe ambele parti, pana sunt frumos rumenite si crocante. Scoatem florile pe hartie absorbanta de bucatarie, pentru a absorbi excesul de ulei.
E atat de simplu sa aveti un aperitiv spectaculos pe moasa voastra! 🙂 Puteti umple florile de dovlecel cu crema de branza amestecata cu ierburi aromatice sau bacon, cu felii de bacon crude, cu branza de burduf, o clasica romaneasca ce se potriveste insa de minune in aceasta combinatie! Posibilitatile sunt nenumarate pentru reteta e flori de dovlecel pane, trebuie doar sa fiti deschisi sa le incercati! Sa va fie de cel mai bine!