Imi e dor de vara de nu mai pot…dar nu mi se arata, se pare…Si de dor de vara si de frigarui si de iesit la iarba verde, am facut reteta de azi. Ceva simplu, foate simplu chiar – chiftelutele, preferatele lui Luca, in orice forma, combinate cu un aluat crocant si bacon, ca sa fie o masa completa…pe bat! 🙂 Nu e nevoie decat de o simpla salata langa frigaruile de chiftelute si gata, toata lumea e satula! Si, pentru ca frigaruile sa fie si mai accesibile, va anunt ca toata saptamana gasiti la Lidl carnea tocata, bacon crud-uscat si cascaval la super-reducere! Toate reducerile si promotiile de la Lidl din saptamana aceasta le puteti consulta AICI.
La Lidl continua si Saptamana Marcilor, adica produse de la branduri foarte cunoscute, la preturi foare mici 🙂 Si eu astept cu mare mare drag ziua de luni, 18 Mai, cand incepe Creativitate & Culoare unde gasim tot ce ne trebuie pentru cei pasionati de picture, fie ei mici sau mari, respectiv eu sa Lux 🙂
Acum sa trecem la reteta noastrad e azi – frigarui de chiftelute si bacon. Puteti sa folositi si un aluat de patisserie gata facut, eu vi-l sugerez pe cel proaspata Belbake, de la Lidl, il gasiti in frigiderul de produse proaspete, in zona unde gasiti si drojdie, lipii sau unt. Creste foarte frumos, este foarte simplu de lucrat, nu se lipeste, vine deja intins pe hartie de copt si este foarte accesibil ca pret. Daca insa aveti mai mult timp la dispozitie, eu va propun sa facem impreuna un aluat dospit, pe care vi-l explic pas cu pas, ca sa fim siguri ca nu ne incurcam si totul merge struna, da? 🙂
Ingrediente pentru 4 portii:
Timp de preparare 3 ore (2 ore timp de asteptare)
Dificultate medie
Ingrediente pentru aluat:
– 170ml lapte gras Pilos
– 2 linguri ulei de masline extra virgin Primadonna
– o lingurita sare
– 2 linguri zahar Castello
– 300g faina 000 Castello
– o lingurita drojdie uscata Belbake
Pentru aluat, cernem faina intr-un vas mare, facem o gropita in mijloc. Amestecam laptele caldut, drojia, zaharul si 2-3 linguri de faina si facem o maia, pe care o lasam sa creasca 20 min intr-un loc caldut. O turnam apoi in gropita din mijlocul fainii, impreuna cu uleiul si sarea si framantam pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Modelam aluatul sub forma de bila si il mutam intr-un vas curat, uns cu putin ulei de masline, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Scoatem aluatul din bol, il mai framantam 5-10 minute, apoi il impartim in 2 parti egale, ca sa ne fie mai simplu sa lucram cu el. In mod normal, nu e nevoie sa lucram pe planseta tapetata cu faina, pentru ca aluatul nu se lipeste. Intindem aluatul intr-o foaie de cca 3mm grosime, apoi o taiem fasii de latimea feliilor de bacon.
Ingrediente pentru chiftelute:
– 500g carne tocata vita-porc
– 100g bacon crud-uscat Pikok
– sare, piper, usturoi Kania
– 4 linguri pesmet Castello
– 100g cascaval Bluedino
– o ceapa rosie mare
– o legatura de patrunjel
– un ou mare
Intr-un vas mare punem carnea, oul, pesmetul, patrunjelul si ceapa tocate marunt, condimentam dupa gust si modelam chiftelutele.
Luam cate o fasie de aluat si o fasie de bacon, le suprapunem, apoi punem aluatul pe frigaruie, alternand cu chiftelutele, exact cum vedeti in poza. Dam la cuptorul incins la 160°C si coacem 20-25 min sau pana chiftelele sunt facute si aluatul e frumos rumenit.
Au fost absolut delicioase, ne-am facut si un pic de salatica langa si a mancat o masa delicioasa, cu gandul la vara care sper ca mai vine si pe la noi! 🙂
Vai ce pofta mi-ai facut! Imi plac la nebunie chiftelutele, dar nu m-am gandit niciodata sa le fac frigarui. De fapt, nu are de ce sa nu fie o idee super! O sa incerc. Combinatia cu bacon suna excelent!
Cristina, daca incercei reteta, astept sa imi spui cum a fost 🙂