Cate gospodine, atatea retete de ciorba de perisoare, insa eu raman fidela la reteta mamei, pe care o iubesc de cand sunt mica (si ciorba si pe mama). Pentru ciorba lu mami, avem nevoie de:
– 1/2kg carne tocata
– 1/2 cana de orez
– o ceapa medie
– 5 morcovi
– un ou
– 2 gulii
– un pastarnac
– 1/2 telina
– sare, piper
– un pliculet de bors
Pentru inceput curatam legumele, le dam prin razatoarea mare si le punem la fiert in 3-4 litri de apa cu sare (dupa gust). Intre timp pregatim perisoarele: taiem ceapa marunt, o calim in putin ulei, spalam bine orezul si il calim impreuna cu ceapa, 4-5 minute la foc mic. Apoi luam de pe foc, amestecam cu carnea tocata, oul, condimentam cu sare si piper si formam perisoarele, cam cat o visina (se umfla ele la fiert). Cand legumele dau in clocot, putem sa adaugam perisoarele, si pliculetul de bors.
Lasam ciorba de perisoare pe foc pana cand perisoarele sunt fierte. Unele gospodine dreg ciorba de perisoare cu smantana, insa eu prefer sa o las asa, urmand ca fiecare sa-si puna smantana in farfurie, dupa gust. De asemenea, nu e obligatoriu sa dati legumele prin razatoare, insa eu fac asta din 2 motive: unu la mana pt ca fierb mult mai repede si doi la mana pt ca mofturosii nu pot alege morcovul din farfurie si sunt obligati sa-l manance… hahaha By the way… POFTA BUNA!
corect spus, “cate bordeie …”. adevarul este ca nimic nu se compara cu mancarea de acasa, de la mami..
o reteta, de la mami meu,usor diferita de a ta, gasesti aici: http://oana.genom.ro/index.php?pagerun=43&title=ciorba_de_perisoare&more=1&c=1&tb=1&pb=1
Mersi, Oana! TE-am trecut la lista mea de prieteni mancaciosi :p Teo
Multumesc Teo! O primavara frumoasa sa ai! Te pup
Multu :* Te mai astept la mine in vizita!
Poti fi convinsa… 😀
Draga Teo,
Doresc sa-ti multumesc din tot sufletul pentru retetele tale minunate. Sunt tare tare departe de casa (Traiesc in S.U.A. de un an si jumatate ) si nicicum nu ma pot obisnui cu mancarea americanilor. Mi-e dor de mancarea buna buna de acasa. Multumita tie am reusit sa aduc in noua mea casa o bucatita din bucatarie romaneasca.
Multumesc!
Sa iti fie de bine >:D< Esti oricand binevenita la noi :*
Teo,ce fel de pliculete de bors ai folosit?Eu nu am luat niciodata bors asa,eventual cuburi Knorr,eu luam la sticla de la o tanti.Asa ca nu stiu ce sa caut.
P.S.O sa imi fac alt cont,ca nu mai stiu parola..sunt Adina
Gata…..cont refacut.
Adina draga, sincera sa fiu, daca ai posibilitatea sa cumperi bors proaspat, facut in casa, nu renunta in favoarea borsului la plic.
Eu folosesc bors magic sau bors cu smantana, de la Maggy sau Fuchs, dar as prefera si eu borsul proaspat.
Am luat din Cora bors la litru de la Dalco Prod Com Urziceni si spre surprinderea mea a fost foarte bun.Eram obisnuita ca cele din comert sa fie foarte amare si deloc acre.Asta nu e asa.
Am uitat sa iti spun: nu am reusit sa gasesc gulii si pastarnac (am facut cumparaturile la 21.30,cand tanti de la microfon deja ne soma sa parasim incinta)asa ca nu am pus.Eu am pus in ciorba jum de telina XXL,2 cartofi,o ceapa si 2 morcovi.Si a iesit f buna,dar cred ca daca respectam reteta intocmai era si mai buna,
Adina, imi cer mii de scuze ca nu am scris de ou…asa imi scapa cateodata chestiuni :-<
Buna! Am facut si eu ciorbita de perisoare dupa reteta ta si a iesit foarte buna doar ca eu am dres-o cu smantana! Acum o sa incerc sa fac si cartofi umpluti dupa reteta ta! Sper sa imi iasa!
in perisoare tu nu adaugi si ou?m-as mira sa-ti iasa asa buna ciorba si cu perioare intregi…/!ptr.oana
Buna ziua,nu inteleg de ce la toate ciorbele se foloseste bors,e adevarat…..cate bordee,atatea obicee dar…nu mai buna este smantana??????????
Multumesc si pofta buna!
Sambata am facut si ciorba de perisoare, a iesit putin sarata dar am pus doi cartofi taiati bucati mari ca sa absoarba sarea si pe urma cu smantana- a iesit bunaaa
Te puup
In bordeiul nostru, noi folosim pentru acrit bors si moare, smantana o punem doar in farfurie pentru ca ciorba rezista mai mult fara smantana.
Bianca, sa va fie de bine! 🙂
Eu nu folosesc ou la perisoare. Pun in schimb ceapa tocata fin . Sa nu se sfarme, ma asigur ca ciorba a dat in clocot, apoi fac focul mic si le pun repede sa nu se răcească lichidul prea tare. Orezul il pun in ciorba nu in perisoare; picii mei vor sa vada chestii in lingura, nu mananca ciorbe limpezi 🙂
Spor !
Salut, Anca. Fiecare gospodina are reteta ei preferata. Multumim ca ne-ai impartasit-o pe a ta.
buna teo,
imi plac foarte tare retetele tale, vreau sa-ti spun ca am incercat cateva dintre ele si mi-au iesit delicioase, de cand te-am gasit in sfarsit imi iese si mie mancarea.
Cu ciroba de perisoare am avut o problema… mi s-au sfaramat, acum am vazut in comentarii ca se pune si ou la perisoare 🙁 Daca ai putea sa-mi spui cum se pune mai exact, ca data viitoare sa-mi iasa ar fi minunat (sunt destul de novice intr-ale bucatariei…)
Te pup si iti multumesc pentru ca existi
din experienta mea, perisoarele nu se sfarima daca: 1. nu puneti prea mult orez; 2. daca ciorba in care le puneti e data la foc mic, iar perisoarele inainte de a fi aruncate in oala se dau prin putina apa rece.
cind pui ou in perisoare, nu mai ai o ciorba normala, ci cu urme de ou prin ea -de-aia eu nu folsesc ou 😀
ah, inca un detaliu, ca sa iasa mai fine eu toc carnea de doua ori (si nu pun ceapa).
cu drag,
mk
Teo te rog sa-ti 'personalizezi' TOATE pozele cu ce-ai gatit. Ti se fura cu nerusinare poze
intra aici http://www.copilul.ro/home.php?&s=3_1&id=8890&cafenea=1&idold=341&old=2&pag=120 'scandalul' a inceput de la pagina 115
eu fac perisoarele DOAR cu carne tocata+condimente si gris; nu orez nu ou si iese o ciorba clasa I cu niste perisoare pufoase si gustoase si de bors sa nu aud 😀 bulionul de casa sa traiasca
daca vrei ca supa sa iasa rosie, pui bulion, daca vrei sa fie mai alba, pui bors. Si borsul poate sa fie de casa, la fel de bine ca si bulionul
daca vrei sa-ti iasa aspectuasa poti pune si un pic de zarzavat verde.asa cum ai facut-o tu………zeama goala.sorry,dar asta e parerea mea.
si cu oul ce fac?e prima oara cand faca ciorba de perisoare iar in reteta ta spui ca avem nevoie de un ou….bine,bine,dar ce facem cu el?!
il punem apoi in ciorba sau il folosim pt perisoare?
multumesc anticipat
ps:mie nu-mi place sa gatesc insa de cand ti-am descoperit blogul o fac tot mai des si sunt si apreciata pt ce fac
deci multumesc frumos:D
il pui in compozitia pt persioare 🙂 nu ai de ce sa imi multumesti 🙂
Eu scot totdeauna zarzavatul (pe care-l fierb intreg) din zeama si pe urma fierb perisoarele. Folosesc bors adevarat sau zeama de ceva acru (cocoduse, zarzare, agurida, ce are omu' la indemana in momentul cu priciana)
Arata delicios! E ciorba mea preferata. De abia astept sa fac :X
Va salut pe toate gospodinele .Mancarea facuta de noi romani este foare buna .Eu am fost in Italia si i-am gatit babutei mele mancare de a noastra adica ciulama de ciuperci ,varza calita si supa de pui cu galustile noastre din gris pufoase si am dato gata pe italianca .
si totusi oul???? cum si unde il pun??????????
oul se pune la perisoare, are rolul de a lega compozitia
super !!! e prima data cand am calit ceapa si orezul pt compozitie si mi a iesit fff bune!!! in schimb mi a parut rau ca nu am avut bors magic,dar am gasit un pliculet de sare de lamaie si am acrit ciorbita.. buna si asa,d abea astept sa incercc si alte retete!!!!!!!! esti super
multumesc 🙂 ma bucur ca ti-au iesit bine perisoarele 🙂
buna teo! am facut si eu aceasta ciorba si mi-a iesit f buna doar ca nu am estimat eu bine cele 2 gulii au fost cam mari si mi-a iesit mai mult ciorba de gulie decat de perisoare :)))) dar oricum e fff buna!!! nu stiu de unde scoti aceste retete, dar de cand am inceput sa gatesc de pe blogul tau, imi iese orice reteta si a inceput sa-mi placa sa fac mancare. 🙂 sper sa pui si reteta cu supa de pui si galuste! 😀 mersi!
si eu ador reteta mamei mele, putin diferita de a ta. Am vazut cateva comentarii la care vreau sa adaug cate ceva. In primul rand, ca sa acresti ciorba cu smantana, iti trebuie destul de multa si e si grasa deci nu f sanatoasa. In schimb borsul acru e mult mai sanatos. Borsul acru se poate face in casa destul de simplu. Iar ca sa acresti cu bulion, iar iti trebuie mult, si nu are gust bun ciorba cand pui prea mult. Plus, ciorba acrita cu bulion mult se strica f repede vara. In compozitia de perisoare s pune ou, leaga f bine si nu o sa gasiti ou prin ciorba cum scria cineva, eu numai asa fac si nu am avut probleme.
foarte buna ciorba de perisoare. e preferata mea!!!
si cu oul ala ce faci????il pui in perisoare sau in ciorba?
oul se pune la perisoare, leaga compozitia. IMi cer scuze ca nu am scris in reteta, voi corecta acum. Multumesc
BUNA TEO, SUNT NOUA PE AICI DAR SI IN BUCATARIT… MULTUMESC MULT PENTRU RETETE DUPA O GRAMADA DE MANCARE ARUNCATA ( FACUTA DUPA REVISTE) IN SFARSIT IMI IESE SI MIE MANCAREA DATORITA RETETELOR TALE. FETITA MEA DE 3 ANI , ALESSIA ESTE INNEBUNITA DUPA DULCIURELELE FACUTE DE MAMI DUPA RETETELE TALE . MULTUMESC MULT . PUPICI DIN SPANIA!!!
Va pupam si noi cu drag! >:D<
De ce borș din plic? Haideți să încercăm să nu promovăm margarina și ”bunătățile” la plic.
Cred că preparatele ies mult mai gustoase dacă folosim ingrediente naturale și proaspete.
Rețetele tale sunt foarte bune și îmi place mult site-ul tău.