Cartofi copti de doua ori

cartofi copti

Vrea cineva reteta de cartofi copti de doua ori, cei mai cei cartofi? Sa ma fereasca sfantu’ daca mai inteleg ceva din vremea de afara! Zilele trecute am iesit la plimbare si, in timp ce umblam asa “pe floaster”, m-am gandit eu in mintea de gospo “da’ gros te-ai putut imbraca, Teodora!” Pentru ca mai apoi, in aceeasi zi, 3 ore mai tarziu, sa ninga si sa se si aseze un strat, de 2mm ce-I drept, dar tot strat se numeste, de zapada! Pai…asta-i treaba, luna martie? Tu vrei sa ne suparam grav? Dar, in alta ordine de idei, primavara parca forteaza un pic nota, intrucat e plina piata de cartofi noi, ceea ce ma bucura teribil, cartofii noi fiind singurii care imi plac, ca eu nu-s fana cartofi catusi de putin, ii mananc numai in cazuri extreme, si daca ar fi sa aleg, de foame si de disperare, tot o pita cu zacusca as alege 🙂 Dar cartofii noi copti…aia da! Oricand! Si cartofi copti de doua ori…apffffff!
Mai intai si mai intai sa va spun cum fac eu cartofii copti perfecti. Fiecare mamica, bunica, gospodina are sigur reteta ei secreta pentru cartofi copti, iar bunica mai mult ca sigur ii arunca direct in soba pe jar, dar eu, gospodina moderna, cu cuptor electric si sare de Himalaya la indemana, ii fac asa 🙂

Ingrediente pentru 4-6 portii:
– 4 cartofi noi mari
– 2 lingurite ulei de masline
– o lingurita sare grunjoasa
– 3-4 buchetele broccoli
– 150g cubulete bacon
– o ceapa rosie tocata marunt
– 3 linguri smantana
– 50g gorgonzola
– o legatura ceapa verde tocata marunt
– 150g Cheddar sau alt tip de cascaval dat pe razatoarea mare
– sare si piper dupa gust

In primul si in primul rand, spal cartofii bine bine cu un burete pe care il tin special in bucatarie pentru fructe si legume. Si insist la spalat, si insist, ca sa fiu sigura ca apoi ii pot consuma cu tot cu coaja, care e absolut delicioasa  Apoi, fara mila, ii intep bine bine cu furculita pe toate partile, ca sa poata iesi aerul fierbinte o data ce ii bag la cuptor. Ii ung apoi cu ulei de masline si ii masez pe toate partile, apoi ii pudrez cu sare grunjoasa, nu exagerat de multa, ci cat sa e dea gust. Dupa ce “i-am uns cu toate alifiile”, e momentul ACELA special in care ii bag in cuptorul incins la 200°C, direct pe gratar si ii las vreo 35-40 min.

cartofi copti

Cum stiu ca sunt gata? Pai intra furculita foarte usor in ei si, sincera sa fiu, imi spune nasul e gospo 🙂 Cam asa arata cartofii mei copti perfect!

cartofi copti

Taiem apoi cartofii pe jumatate si le scobim mijlocul, astfel incat sa ramana cam ½ cm pe coaja. Intr-un bol mare facem piure miezul cartofului, buchetele de broccoli, sare, piper si gorgonzola (nu uitati, buchetelele de broccoli le oparim intai in apa cu putina sare, apoi ii punem rapid intr-un bol cu apa foarte rece, ca sa oprim procesul de fierbere si broccoli sa isi pastreze culoarea verde, frumoasa). Amestecam bine bine, sa avem un piure omogen, apoi punem smantana, ceapa verde taiata marunt si cubuletele de bacon pe care le prajim impreuna cu ceapa rosie pana sunt rumenite. Amestecam din nou, apoi umplem cartofii cu amestecul obtinut. Pastrati o lingura de ceapa verde tocata pentru garnisit, da?

cartofi copti

Peste cartofi punem cheddar-ul dat pe razatoare, presaram ceapa verde si putem pune chiar si niste boabe de pieper rosu pentru culoare. Dam cartofii la cuptorul incins la 200°C, 15 minute sau pana cheddar-ul/cascavalul e frumos rumenit.

cartofi copti

Noi i-am balotat (pentru ca “servit” ar fi un termen mult prea finut pentru ce s-a intamplat de fapt) cu un sos pe baza de iaurt grecesc, pe care l-am dres cu sare, piper negru proaspat macinat dar si boabe de piper rosu, o legatura are de leurda tocata marunt, un pic de ceapa verde, 2-3 catei de usturoi.

cartofi copti

O masa completa, care nu cere garnituri si nici friptura langa, o masa perfecta pentru o familie numeroasa si o reteta atat de varsatila, pentru ca, practice, puteti umple cartofii cu orice 🙂 sa va fie de cel mai bine!!!

cartofi copti

cartofi copti

cartofi copti

cartofi copti

6 Comments

  1. Lacramioara

    Super reteta abia astept sa o fac.

  2. i.xell

    Pfff…arata intr-un mare fel! Preparam si eu cartofi “umpluti” dar recunosc ca suna mai avansat cartofi copti de 2 ori. Varianta de umplere depindea de ingredientele din frigider, dar recunosc ca brocoli nu am adaugat pana acum.
    O zi frumoasa iti doresc!

    • Multumesc, Luiza, la fel sa ai si tu, o zi de primavara frumoasa! 🙂 Ma bucur ca iti plac cartofii si sper sa ii incerci! 🙂

  3. In ziua cand ai publicat reteta eram in pana de idei ce sa fac de mancare si din intamplare aveam in frigider totate ingredientele asa ca am testat-o. Au iesit atat de buni ca am facut si a doua zi ca ne-am lins pe degete. Iar sosul de iaurt cu leurda intradevar e demential cu cartofii.

    • ma bucur mult ca v-au placut! Chiar sunt mai “altceva” decat cartofii copti simpli 🙂 Sa va fie de bine, va pup si Sarbatori Fericite sa aveti! 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.