Ieri am postat pe Facebook poza cu cheesecake-ul facut de mine si Lux, de pe care curgea si curgea de nu se mai oprea, un sos de caramel delicios, facut in casa. Este un sos caramel sarat, pe care il puteti folosi la prajituri, in cafea, peste clatite, peste inghetata si, in zilele proaste, sa vi-l turnati direct pe suflet. Uneori, ajuta la asta mai ceva ca o ciocolata.
Da, pentru ca toti avem zile proaste. Multe. Poate mai multe zile proaste decat bune si asta nu din cauza noastra, nu pentru ca suntem noi pesimisti convinsi si nu pentru ca ne dorim ca viata noastra sa fie o continua drama, ci pentru ca asa se intampla lucrurile: daca totul merge struna la munca, viata sentimentala e un dezastru. Daca intalnim dragostea vietii noastre, cu siguranta e o verigheta sau mai stiu eu ce la mijloc. Daca totul e minunat acasa, sunt sanse ca seful sa ne anunte maine ca nu mai e nevoie de noi la munca. Si daca toate merg bine, pe toate planurile…bucurati-va, pentru ca va dura putin Dar nu asta conteaza. Zilele bune si zilele rele vor veni si vor trece la fel si tot ce trebuie sa stim este ca ziua de maine vine, infierent cat de neagra a fost ziua de azi. Si fiecare cicatrice de pe sufletul nostrum, mai mica, mai mare, mai vindecata, mai veche, mai noua, mai in curs de vindecare, nu inseamna decat ca suntem mai puternici decat ieri si am deposit inca un obstacol. Nu, nu este un discurs motivational, cred ca ma cunoasteti prea bine ca sa stiti ca nu cred in astea, dar cred ca maine poate fi mai bine. Sau poimaine. Sau saptamana viitoare, sau cand o fi. Vine un moment cand se linistesc toate, dar ca apoi viata sa isi face din nou de cap si sa o luam de la capat, in valtoarea zilelor bune si zilelor rele.
Oamenii spun ca nu trebuie sa ai asteptari de la altii, doar de la tine insuti. Lumea spune ca asteptarile mari, duc la deceptii si mai mari. Cei din jur imi spun ca nimeni, niciodata nu o sa se ridice la nivelul asteptarilor mele, deci voi trai deziluzii peste deziluzii. Cercetatorii britanici spun ca ianuarie este cea mai deprimanta luna din an si nu trebuie sa ne facem planuri in ianuarie, pentru ca vor fi epic fails. Dar eu, inocenta, naiva, un suflet de copil cum ar spune filosofii, o proasta gramada cum ar spune Lelela Lucretie, eu sper. Eu astept sa fiu surprinsa placut, sa bati la usa fara sa te invit, sa suni pur și simplu pentru ca asa simti, fara sa te intrebi daca o sa raspund sau ce o sa imi spui. Eu am asteptari de la altii pentru ca stiu ca eu as face exact acelasi lucru pentru ei. Si da, voi trai deziluzii peste iluziile mele puerile sau pe romaneste o s-a musc de-a lungul vietii de nenumarate ori. Dar, imediat ce o sa imi sterg lacrimile pentru deziluzia de azi, o sa ma iluzionez pentru ziua de maine. Pentru ca asa e sufletul meu, crede, pentru ca asa sunt eu ca om, sper. Sambata a fost proasta, poate duminica va fi altfel. Da, poate e greșit sa mai astept ca altora sa le pese suficient ca sa imi faca duminica altfel dar tot astept cuminte sa vina maine si la fel va sfatutuiesc sa faceti si voi. Si pana atunci, sufletul facut bucati, se lipeste mai usor cu un sos caramel 🙂
Ingrediente pentru un borcan de 600g:
– 250ml apa
– 450g zahar
– 250ml smantana dulce pentru frisca
– ½ lingurita sare de mare
Intr-o tigaie incapatoare, cu fund dublu, punem apa. Turnam apoi in mijloc zaharul, FARA SA AMESTECAM si cu grija sa nu se atinga de peretii cratitei. Punem pe foc, la foc mediu spre mic, si le lasam pana incep sa fiarba. Nu amestecam deloc.
Dupa cca 20 min la foc mic, zaharul si apa vor fierbe si zaharul va incepe, incet incet, sa isi schimbe culoarea, intr-un auriu. Acum, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma caramelului, lasati siropul sa fiarba 5-10 min la foc mic, pana zaharul are culoarea pe care o doriti. Mie imi place foarte mult sosul caramel toffee cu gust mai pronuntat de zahar, deci il las de obicei pana zaharul este mai inchis la culoare. Voi puteti sa il luati mai repede de pe foc daca va place mai mult un sirop caramel mai deschis la culoare si implicit cu un gust mai putin prountat. Atentie insa, nu lasati zaharul pana e foarte inchis la culoare, riscati ca siropul sa se arda si sa devina atat de amar incat nu il mai puteti folosi.
Cand zaharul are nuante dorita pentru sos, tragem cratita de pe foc si punem smantana dulce, care trebuie sa fie fierbinte si sarea. Abia acum amestecam energic cu telul, pentru ca sosul sa nu faca cocoloase si smantana dulce sa fie complet incorporata.
Pe masura ce se raceste, sosul devine mai gros. O data racit la temperature camerei, il turnam intr-un borcan, il lasam sa se raceasca de tot, apoi inchidem borcanul si il tinem la frigider, unde se pastreaza foarte bine pana la 3-4 saptamani. Sa va fie de cel mai bine 🙂
Am facut sosul asta in septembrie pentru tortul de ziua mea. Si l-am mancat efectiv pe tot, cu lingura, apoi am mai facut o portie. E cel mai bun sos la care ma pot gandi, si am tot timpul pentru inghetata.
Vezi? Daca spuneam eu ca e atat de bun incat se poate manca gol golut, spuneati ca ma laud :)) asa, ca ai spus tu, e altfel :)) Multumesc, te pup :*
Teo, sunt multe de comentat… iti doresc sa va dea Domnul ce stie El ca trebuie, sanatate si putere in toate. Caderi, dezamagiri, lupte si izbande, toate fac parte din viata, dar fara ajutor de Sus, nimic nu se poate infaptui sau rezolva!
Delicios caramel ai facut! Te imbratisez asa… tare, tare!
Laura, in asta am incredere si eu…ca Domnul stie exact ce ne trebuie si ne va da cand si cat considera el ca e necesar 🙂 Multumesc mult pentru gandurile bune! Te pup :*
Draga mea Teo,asa e viata,vesnic schimbatoare.Eu una, am inteles, ca de la mine nu trebuie sa am asteptari,ca e firesc sa fiu si furioasa,si trista si uneori nemultumita de tot ce e in jur si culmea,atunci am inceput fara vreun efort,sa ii accept pe ceilalti asa cum sunt.Mi-am dat seama ca judecandu-le slabiciunile celorlalti,ma judecam pe mine foarte aspru,fara sa-mi dau seama.Teo draga,esti o scumpa.Si dupa cum am mai spus, in singurul comentariu pe care l-am scris in urma cu un an,cred,o carte de exceptie ce te-ar face sa vezi altfel lucrurile despre draga noastra viata,este ,,Puterea Prezentului,,scrisa de Eckhart Tolle.Cu mult drag,Lili
Lili, te pup si multumesc mult de cuvintele frumoase 🙂
Draga mea Teo,asa e viata,vesnic schimbatoare.Eu una, am inteles, ca de la mine nu trebuie sa am asteptari,ca e firesc sa fiu si furioasa,si trista si uneori nemultumita de tot ce e in jur si culmea,atunci am inceput fara vreun efort,sa ii accept pe ceilalti asa cum sunt.Mi-am dat seama ca judecandu-le slabiciunile celorlalti,ma judecam pe mine foarte aspru,fara sa-mi dau seama.Teo draga,esti o scumpa.Si dupa cum am mai spus, in singurul comentariu pe care l-am scris in urma cu un an,cred,o carte de exceptie ce te-ar face sa vezi altfel lucrurile despre draga noastra viata,este ,,Puterea Prezentului,,scrisa de Eckhart Tolle.Cu mult drag,Lili
Tot eu sunt,Lili din Iasi.Am uitat sa spun esentialul si anume ca, retetele tale sunt super.Am facut multe dintre ele, prajitura Brownie o fac cel mai des. Dar Teo draga,ai uitat la reteta de cheesecake sa spui cata faina trebuie.
Buna , am incercat si eu sa fac acest sos, dar cred ca am gresit undeva pentru ca dupa ce s-a racit este foarte tare si no pot lua cu lingurita din borcan. Draga Teo poate imi spui ce am gresit.
Elena, spre desebire de comentariul de mai jos…tu ai lasat zaharul sa se caramelizeze prea mult 🙁
Am incercat sa il fac si eu si nu mi-a iesit. Am urmat reteta exemplar si l-am fiert chiar mai mult decat scrii tu Teo. A ramas foarte lichid si destul de albicios la culoarea. Iar dupa ce am pus smântână lichida( pt frișcă), s-a facut mai alb si n s-a închegat dupa ce s-a răcit. A trebuit sa il arunc. Am folosit zahar brun. Nu stiu ce s-a intamplat..
Justina, se face cu zahar tos, nu brun. Din cate imi spui tu, greseala este ca nu ai caramelizat zaharul suficent inainte de a pune smantana dulce. Trebuie sa il tii mai mult pe foc, pana e foarte bine rumenit, un auriu inchis.
Smantana dulce pt frisca, se refera la frisca lichida sau pur si simplu smantana normala…
Smantana “normala” este smantana fermentata 🙂 Cea pt frisca e “frisca lichida”
am mai vazut retete pentru sos de caramel,dar tu esti singura care specifica ca smantana trebuie sa fie fierbinte. multumim pentru acest mic si important detaliu, voi incerca si reteta ta. Paste fericit!
Multumesc, Laura draga, la fel iti doresc si tie, un Paste fericit! Sper sa incerci reteta de sos caramel si mai mult, sper sa fie pe gustul tau! Te pup, Teo 🙂
buna, cu parere de rau dar aceasta reteta mi-a iesit cel mai rau de cand gatesc- adica de vreo 15 ani
nu-i pb ca nu am stricat decat 1 kg de zahar si jum litru smantana, si ca urmare un cheesecake neterminat 🙁
in timpii mentionati de tine lichidul a ramas absolut transparent, nu s-a ingrosat absolut deloc , nici macar nu a inceput sa se ingalbeneasca
l-am mai lasat vreo 10 min, ca am zis poate, poate-nimic. am pus totusi smantana si a iesit cea mai mare porcarie care am vazut-o vreodata. nu imi dau seama sincer unde am gresit, sau poate e vreun :secret: care nu a fost dezvaluit
Elena draga, imi pare rau, dar nu exista niciun secret nedezvaluit. Ok, timpii sunt aceeasia, dar temperatura? La ce foc ai tinut tot? Cred ca se vede dupa ochi daca se caramelizeaza zaharul sau nu. Mult spor data viitoare, te asigur ca reteta este foarte buna si iese un craamel delicios! 🙂
Am 11 ani si am făcut această rețetă împreună cu fratele meu de ziua mamei mele. A fost incredibilă. Ne-a întrebat dacă e cumpărată de la cofetărie. O să o mai facem!! Toate cele bune!!
Dragă Teo am facut chiar acum sosul. A iesit o minunatie! Astept sa se raceasca sa.l guste si copii mei.N.am stiut exact cat de mult sa.l las si l.am caramelizat doar putin. Culoarea lui este ca o cafea cu lapte dar e foarte bun. Data viitoare il las un pic mai mult. Te pup si.ti multumesc pentru retetele delicioase pe care le impartasesti.Apropo sosul l.am facut pentru un cheesecake tot reteta ta,care se afla acum in cuptor. Sa vedem ce iese.:)
Copii au zis ca e geniala! Și ca gustul este foarte cunoscut. Cumpăram niste caramele cu ceva vreme în urma, care erau aduse din Republica Moldova,și.au adus ei aminte ca aveau o văcuță pe ambalaj și gustul era același. Se mănâncă cu lingurita. Cred ca mai trebuie un sos caramel pentru cheesecake:)
Ma bucur asa de mult ca va place! 🙂
Am facut sosul de caramel azi la prânz…
Acum ajung acasa si vreau sa termin Toffee Cheesecake-ul:-)
Întrebarea mea este: pot face sosul de caramel putin mai usor de manevrat pentru ornare prin punere pe Bain Marie? Il stric daca fac asta?
Iulia, nu ar trebui sa se intample nimic daca il incalzezi putin 🙂 Spor mult!
Foarte buna reteta, a iesit un sos de caramel excelent, sotia il adora!!! Am o mica sugestie, cand se adauga smantana sa se specifice foarte clar ca trebuie sa fie fierbinte. Multumesc de reteta si retete! Delicioase!
Ma bucur mult ca v-a placut! 🙂
Il voi incerca in curand!
Teo,perfect a iesit sosul…este delicios!!!
Deci frisca lichida trebuie sa fie fierbinte? Adica pusa intr o oala si incalzita pe aragaz? Multumesc, maine tre’ sa incerc sosul!
Da, firbinte, exact asa cum scrie si in reteta 🙂
Si eu am incercat de 3 ori, esec total, probabil ca sunt tare toanta daca unui copil de 11 ani i-a iesit din prima( am citit comentariile). A fiert mult, (45-50 minute ) pana zaharul s-a cristalizat si s-a evaporat apa. Atunci a inceput sa se caramelize. Nu uniform, au ramas cristale in sos, mai ales dupa ce am pus smantana. In final a iesit cat de cat, (gustul bun) dar a ramas mult pe cratita. Ce rost are sa pun apa de la inceput, daca se evapora complet?
Mai bine puneam zaharul direct in tigaie si il topeam fara se dizolve in apa. Din poza reiese ca e ca un sirop de zahar care isi schimba culoarea, nu ca ar fi un zahar solid.
Am incercat multe retete de ale tale, asta e prima care nu iese.
Folosim apa tocmai pentru a obtine un sirop de zahar. Nu este absolut nimic ascuns la aceasta reteta, totul este documentat si se poate vedea din poze evolutia caramelului cap-coada.
Am încercat si eu acest sos de 2 ori însă de fiecare data zaharul s-a transformat in cristale. Probabil l-am lasat prea mult pe foc, dar nu a inceput sa isi schimbe deloc culoarea. Nu imi dau seama unde greșesc de nu isi schimba deloc culoarea
Zaharul se face mai intai cristale si apoi incepe sa se topeasca. Nu ai gresit nimic, este o reteta foarte simpla, la care nu se prea poate gresi 🙂
Ar fi utila precizarea asta in reteta. Eu de exemplu am facut reteta de 2 ori pana sa ajung la comentarii sa vad ca e normal sa se cristalizeze zaharul si ca trebuie sa ii dau inainte pana se face culoarea dorita
Si eu l-am caramelizat prea mult. Nu mai curge dupa ce s-a racit. Are gustul caramelelor copilariei mele. Daca il incalzesc putin mi-e ca imi inmoaie crema de la cheesecake. Vreo sugestie cum l-as putea subtia?
Multumesc!
Doar prin incalzire 🙂
Perfect!:-)
zahărul se caramelizează, dar bănuiesc că depinde de foarte multe lucruri (oala în care îl faceţi, puterea gazului, dacă aveţi plită cu inducţie, temperatura la care porniţi aragazul etc). trebuie doar să aveţi răbdare. dacă nu e brun după 30 min, lăsaţi-l până ajunge la culoarea dorită. mie mi-a luat aproape 50 de minute până s-a brunit. nu vă mai gândiţi la minute.
oricum, Teo. taaare bun!
Multumesc, Ana. 🙂
superb arata
intrebare: unt este sau nu necesar?
cele bune,
La aceasta reteta nu este nevoie.
Teo, am facut sosul, a iesit foarte bun,am pus in borcan dar s-a intarit foarte tare. Nu il mai pot lua cu lingurița. Ce pot sa fac sa il mai inmoi? Si oare ce nu am facut bine ?
Tine-l la temperatura camerei. Din pacate nu ai cum sa il faci mai lichid. Daca ai respectat intocmai reteta, chiar nu stiu care ar putea fi explicatia, nu mi s-a intamplat niciodata asta, iti spun sincer.