Gospo-Divele mele dragi, azi pregatim impreuna o reteta de gem delicioasa, speciala, pe care sunt sigura ca o veti iubi la fel de mult ca noi – Chutney de mango cu ardei.
GEM, gemuri, s. n. Produs alimentar obținut prin fierberea fructelor zahar pana la gelificarea siropului. – Din engl. jam. Asta spune DEX ca inseamna “gem”. Dar in mintea mea, gemul inseamna copilarie, clatite, prajiturile lui Buni cu gem si aluat razuit, fursecurile mamei lipite doua cate doua cu gem de capsune.
O data ce am crescut si mai ales dupa ce mi-am descoperit pasiunea pentru bucatarie, gemul a capatat valente noi in mintea mea. Am invatat ce gemul nu este doar de capsune, caise sau prune. Am invatat ca gem+mezeluri fine+branzeturi = o combinatie delicioasa, pe care as manca-o zi de zi de zi. Am invatat sa combin ingrediente noi, sa nu imi fie teama sa adaug in retetele de gem ieburi aromatice sau condimente, sa combin fructe cu legume sau sa folosesc combinatii de fructe exotice si fructe specific romanesti, locale.
Azi pregatim Chutney de mango cu ardei, o reteta de gem cu origini exotice, dar care isi gaseste rapid loc in bucatariile noastre.
Chutney isi are originea in India si a inceput ca o reteta de sos/condiment facut din fructe acrisoare, aceeasi cantitate de zahar ca si cea de fructe, diverse condimente. In bucataria englezeasca, in reteta de Chutney a fost adaugat otet, cu scopul de a face gemul obtinut sa tina mai mult, pe toata durata iernii. Rezultatul a fost delicios, deci reteta a fost imbunatatita cu otet de mere. Si astfel s-au nascut unele dintre cele mai iubite si cunoscute retete de chutney (mere, mango, pere), cu o consistenta de gem, ideale alaturi de branzeturi, in platourile cold-cuts dar si pentru prajituri si deserturi.
In reteta de Chutney de mango cu ardei am folosit Margaritar Zahar Gelifiant 1:1, un zahar special conceput pentru gemuri. De ce? Pentru ca leaga compozitia mult mai repede, asta inseamna ca nu trebuie sa fierbem exagerat fructele, iar aroma, culoare si proprietatile lor nutritive se pastreaza mult mai bine. Dar si ca vom petrece mai putin timp in bucatarie pentru prepararea gemului. Rezultatul? O camara plina de culori si arome, fara prea mult efort! Raportul de 1:1 inseamna ca folosim 1 kg de zahar pentru 1 kg de fructe.
Chutney de mango cu ardei – ingrediente pentru 2 borcane de 350g:
- 3 bucati mango bine coapte
- o ceapa mare, rosie sau alba
- un ardei kapia sau 1 ardei gras rosu
- 1-2 ardei iuti, in functie de cat de iute dorim sa fie produsul final
- 125ml otet de mere
- 3 catei usturoi
- Condimente: scortisoara, nucsoara, cuisoare, coriandru, ghimbir (cate ½ lingurita din fiecare)
- 400g Margaritar Zahar Gelifiant 1:1
Pentru prepararea retetei de Chutney de mango cu ardei, apasati PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video 🖤