Cauti o reteta de briose la care sa apelezi de fiecare data cand ai nevoie de “ceva dulce?” Cauti o reteta de briose care sa fie pufoase si umede dar si sa se mentina asa cateva zile bune? Cauti o reteta de briose super usor de personalizat si adaptat in functie de gusturile celor mici si mari? Atunci…ai gasit reteta perfecta – Briose cu ricotta!
Briose cu ricotta – Cea mai versatila reteta de briose!
De ce spun asta? Pentru ca…asa este! Reteta de Briose cu ricotta este delicioasa exact asa cum este ea, sau poate deveni reteta de pornire sau de baza pentru alte retete de muffins!
- Poti pastra 1/3 din compozitie, in care sa pui o lingura cu varf de cacao si o lingura esenta de rom. Apoi, o data umplute formele cu aluatul “alb”, pui cate o lingurita din aluatul “negru”. Rezultatul? Niste foarte-frumusele briose marmorate!
- In loc de fulgi de migdale si coaja de portocala, poti folosi pentru a aromatize briosele coaja de lamaie, vanilie, esenta de migdale. Poti adauga stafide, nuci, merisoare, fructi proaspete taiate cubulete.
- Poti coace compozitia obtinuta si sub forma de chec, blat de tort sau pancakes (clatite americane).
Briose cu ricotta – si mai multe tips&tricks pentru reteta
- Din cantitatile date ies exact 12 briose de marime standard sau 6 briose jumbo; un chec de marime standard sau un blat de tort cu diametrul de 20 cm.
- Este foarte important sa batem foarte bine spuma de albusuri,, pana avem o bezea foarte tare, lucioasa si care nu cade in momentul in care intoarcem vasul cu fundul in sus. O bezea foarte tare ne asigura niste briose foarte pufoase si aerate.
Briose cu ricotta – sfaturi utile pentru o bezea reusita
- Asigurati-va ca vasul in care puneti albusurile este curat si foarte bine degresat.
- Pentru degresare, treceti o bucata de lamaie peste peretii vasului.
- Apoi, asigurati-va ca nu exista niciun firicel e galbenus “scapat” in albusuri. Galbenusul este foarte gras si impiedica albusurile sa se bata bine.
- Incepeti prin a bate albusurile cu un praf de sare si cativa stropi de zeama de lamaie. Acestea fac bezeaua mult mai stabila.
- Cand deja aveti o spuma consistenta (albusurile cel putin si-au dublat volumul), incepeti sa adaugati zaharul tos treptat, lingura cu lingura, pana bezea devine foarte tare si lucioasa.
- Va ajuta foarte mult un mixer cu suport, intrucat o bezea foarte bine facuta cere min 10-15 minute de amestecare in continuu, cu mixerul la viteza mare.
Ingrediente pentru 12 bucati Briose cu ricotta
- 3 oua marimea L
- 200g zahar tos Castello
- o lingurita zeama de lamaie
- o lingura coaja de portocala
- o lingura esenta de vanilie Castello
- 250g ricotta Lovilio
- 200g faina Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- un praf sare Castello
- 50g fulgi de migdale Belbake
Toate ingredientele pentru reteta de BRIOSE CU RICOTTA le gasesti in magazinele Lild
Incingem cuptorul la 160°C si tapetam cu hartiute speciale tava pentru muffins. Separam ouale. Batem albusurile cu un praf de sare si zeama de lamaie pana avem o spuma. Adaugam 100g zahar tos (jumatate din cantitate), treptat, lingura cu lingura. Trebuie sa avem o bezea tare, lucioasa.
Separat, amestecam galbenusurile, restul de zahar tos (celelalte 100g), coaja de portocala. Trebuie sa obtinem o crema groasa, ca o alifie. Adaugam ricotta, amestecam. Punem si fulgii de migdale, vanilia, faina, praful de copt. Amestecam foarte bine. Adaugam si bezeaua, amestecam cu patula, cu miscari de sus in jos, de impaturire.
Distribuim compozitia uniform intre cele 12 forme. Coacem 25-35 min, in cuptorul incins la 160°C. Briosele sunt coapte cand sunt frumos rumenite si trec testul scobitorii – o scobitoare introdusa in mijlocul brioselor iese curata, fara urme de aluat.
Dupa ce se racesc foarte bine in tava, briosele cu ricotta pot si servite asa cum sunt sau pudrate cu zahar, unse cu dulceata sau crema de ciocolata. Sa va fie de cel mai bine!
Incearca si alte retete cu ricotta! (Click pe titlu pentru a accesa reteta)
Buna, Teo. Excelente au iesit, aromate , deloc uscate si pufoase. As simti nevoia sa le adaug putin unt/ulei sa se desprindă hârtia mai usor. Pot substitui parte din branza? Sau adaug extra? Multumesc :)!
Salut, Anca! Adauga extra mai degraba, oricum nu vei pune cantitate mare.
Foarte bune au iesit! Multumim pentru reteta!
Sa va fie de bine!
Exagerat de mult zahar. Numa mie mi se par extrem de dulci?
Poti sa pui mai putin, evident.
Bună Teo! Te-am descoperit la începutul lunii iunie când cautam rețete pentru un eveniment.Fara excepție, mi-au reușit toate. De atunci esti în atenția mea. Felicitări, ești MINUNATA! Poți să-mi spui dacă înlocuiesc zaharul cu puțin sirop de artar, mai ies oare la fel de pufoase. Vreau sa le fac pt.nepotica mea care are 1 an și 5 luni.
Salutare. Iti multumesc tare frumos pentru cuvinte. In mod normal nu ar trebui sa iasa foarte diferit. Cum nu am folosit sirop de artar in reteta asta nu pot sa iti spun foarte exact ce si cum.
Mulțumesc frumos, încerc și revin cu feedback!
Buna seara, se pot face si cu alt indulcitor in loc de zahar? Stevia folosesc, multumesc
Buna seara. Da, se poate folosi indulcitor.