Terci de ovaz clasic

In Familia Don s-a luat o hotarare: 3 zile pe saptamana vom manca fara carne, fara zahar adaugat. Nu ca in restul zilelor am face prapad, dar trebuie sa recunosc ca EU sunt marea carnivora a familiei si vreau sa schimb asta. Asa ca o luam pas cu pas, iar scopul nostru este ECHILIBRU. Nu e vorba de schimbari radicale, ci de a manca putin din toate, cu moderatie. Primul mic dejun dupa hotararea luata? Terci de ovaz clasic! ♥

terci de ovaz clasic

Pentru zilele de vara, va recomand cu drag retetele de Terci de ovaz la rece (click pentru a accesa retetele) care se pregatesc de seara, direct in borcanele , sunt usor de transportat si pot fi preparate in foarte multe combinatii.

terci de ovaz clasic

Pentru sezonul toamna/iarna, m-am gandit ca ne-ar prinde si mai bine reteta de Terci de ovaz clasic. Este caldut, cremos si delicios! Este un mic dejun super-hranitor, foarte sanatos si pe care vi-l recomand cu drag pentru TOATA FAMILIA! ♥

terci de ovaz clasic

Terci de ovaz clasic – Tot ce trebuie sa stii despre reteta:

  • Ce lapte folosim? Desigur, poti folosi lapte de vaca, dar pentru o varianta mai light, mai sanatoasa si mai plina de arome, incearca laptele de migdale, soia, orez, cocos. In plus, laptele vegetal are vitamine, proteine si e foarte sanatos. In plus, nu da in foc cand fierbe, ca laptele de vaca. Pentru varianta cea mai light, poti folosi doar apa. Pentru o varianta foarte cremoasa, folositi doar lapte.
  • Ce fulgi de ovaz folosim? Fulgii de ovaz clasici, cei pe care probabil i-ati vazut pe rafuri in magazine si v-ati gandit: “oare ce sa facem cu ei? Par prea simpli pentru micul dejun!”. Puteti folosi si fulgi de orez, de exemplu.
  • Care este ratia perfecta fulgi-lichid? Pai, nu exista o ratie perfecta! Eu pun 50g fulgi de ovaz la 300ml lichid, pentru o portie de o persoana. Dar asta depinde de consistenta pe care o doriti la final: un terci de ovaz mai lichid, mai cremos sau foarte consistent, ca o budinca.

terci de ovaz clasic

  • Cand si cum fierbem terciul de ovaz? Pentru cele mai bune rezultate, eu pun intai la fiert lichidul cu un praf de sare. Sarea ajuta la intensificarea aromelor din terciul de ovaz. Cand apa si laptele fierb, pun fulgii de ovaz si amestec foarte bine. Ii las sa fiarba la foc mic, 10-15 minute, in functie de consistenta pe care o doresc. Este important sa amestecati foarte des, ca sa nu se lipeasca.
  • Ce arome adaugam? Pastaie de vanilie, rom, coaja de lamaie sau portocala, scortisoara, anason, ghimbir etc. Tot ce va place voua! Aromele le punem la fiert o data cu laptele, pentru a-si elibera aroma, da?
  • Cu ce indulcim terciul de ovaz? Ar fi culmea sa punem zahar tos, dup ace am tot predicat despre cat de sanatos este terciul de ovaz. Eu am ales sa il indulcesc cu sirop de artar, dar puteti folosi si miere, sirop de agave sau de cocos etc. Ideea este ca tragem terciul de pe foc si apoi il indulcim cu ce dorim.
  • Ce putem adauga in terci? Din nou, optiunile sunt nelimitate! Unt de arahide, dulceata, banana pisate, fructe proaspete sau din compot, fructi uscate, chipsuri de ciocolata, fulgi de cocos, nuci de orice fel. Tocmai de aceea va spuneam ca reteta de Terci de ovaz clasic este foarte versatila si nu va plictiseste niciodata!

terci de ovaz clasic

Toate ingredientele pentru reteta de Terci de ovaz clasic le gasiti in magazinele Lidl

Terci de ovaz clasic – Reteta de baza

  • 50g fulgi de ovaz Crownfield
  • 150ml lapte de soia Milbona
  • 150ml apa
  • un praf sare Castello
  • o lingurita sirop de artar Maribel
  • nuci, stafide, migdale, smochine Alesto

terci de ovaz clasic

Punem la fiert laptele, apa, un praf de sare. Cand dau in clocot, reducem focul la minim. Adaugam fulgii de ovaz si amestecam foarte bine. Lasam sa fiarba la foc mic, 10-15 minute sau pana terciul ajunge la consistenta dorita. Acum e momenteul sa punem in terci arome: vanilie, rom, cacao, coaja de lamaie sau portocala, scorisoara etc.  Tragem de pe foc si punem siropul de artar, amestecam din nou. Terciul este gata si il putem pune in farfurie. Acum vine partea amuzanta, in care il decoram si ii dam cu adeavarat gust! Aici, numai imaginatia voastra este limita.

terci de ovaz clasic

Simplu, rapid, bun! Va promit ca toata familia se va indragosti de reteta de Terci de ovaz clasic si va deveni nelipsit de la micul vostru dejun! Sa va fie de cel mai bine! ♥

terci de ovaz clasic

6 Comments

  1. Mariana

    Imi place foarte mult terciul de avaz, iar ca o varianta de indulcire va spun ce pun eu dupa ce las sa se raceasca putin terciul, inainte sa-l consum adaug miere amestecata cu catina ( din toamna de cand apare catina amestec cam 1/2 borcan de catina si restul adaug miere, il amestec mai des cateva zile sa-si lase fructele zeama in miere ,il depozitez in frigider, din cand in cand mai amestec in el, este un deliciu)

  2. Claudia

    Eu pun in compozitie si o banana pisată. Super bun!❤

  3. Cristina

    Teo, mulțumesc frumos pentru instrucțiuni și pentru idei, sună delicios. Dar, până la urmă aromele se pun la fiert odată cu laptele pentru a-și elibera aroma sau după ce au fiert fulgii de ovăz? Cum e? Are cu adevărat importanță?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.