Nimic nu ne bucura sufletul mai mult decat “o mancare calda” cand ajungem seara acasa, dupa ce am muncit toata ziua. Nimic nu se compara cu un bol de supa pentru suflet, la masa de pranz. Si totusi, avem timp tot mai putin pentru a gati si acesta este un subiect despre care v-am povestit de mai multe ori pe blog. Eu iubesc sa gatesc, petrec foarte mult timp in bucatarie si asta e meseria mea pana la urma, sunt blogger culinar. Dar imi dau seama, in acelasi timp, ca foarte multi dintre voi nu au acelasi timp la dispozitie. Imi dau seama din comentariile voastre ca va doriti retete rapide, usor de preparat, care sa nu necesite mult timp petrecut in bucatarie si care, totusi, sa va ofere “masa calda” dupa care tanjim cu totii.
La toate aceste aspecte s-au gandit si creatorii Crock-Pot, slow-cooker-ul despre care v-am vorbit de foarte multe ori de-a lungul timpului. Acum au venit cu o inovatie spectaculoasa, un aparat pe care sunt mandra sa il am in bucatarie si care imi usureaza foarte mult munca, zi de zi – Crock-Pot® Express Crock Multi-Cooker – cu gătire sub presiune.
Crock-Pot® Express Multi-Cooker functioneaza ca o oala sub presiune – kukta cum ii spunea mama pe vremuri, ca un slow cooker obisnuit, ca un aparat de gatit cu aburi, ca o oala/tigaie, ca un aparat de fiert orez, ca o un aparat de facut iaurt! Da, este un aparat super-complex, care face o multime de preparate, intr-un timp scurt si cu efort minim.
Am facut un review amanuntit al lui Crock-Pot® Express Multi-Cooker cu gătire sub presiune si va invit sa il urmariti in video-ul de mai jos, alaturi de reteta pentru Pui dulce-acrisor cu orez.
Daca in copilarie imi era teama cand mama folosea “kukta” si mereu credeam ca va exploda, oala sub presiune electrica Crock-Pot® Express Multi-Cooker este super usor de folosit si foarte sigura. Nu se poate intampla nimic, in afara de o masa delicioasa 🙂 Datorita programelor pre-stabilite, e foarte usor sa gatiti orice tip de mancare, de la pui la tocanita, de la iaurt facut in casa si pana la fasole cu ciolan 🙂
Panoul de control are 8 functii prestabilite:
- Carne/tocana
- Fasole/Chilli
- Orez / Risotto
- Iaurt
- Carne de pui
- Desert
- Supa
- Multicereale
Nu va faceti griji, veti gasi in manualul Crock-Pot® Express Multi-Cooker cu gătire sub presiune toate instructiunile si setarile de care aveti nevoie pentru fiecare program. Apasand pe una din functii, veti vedea ca apare timpul prestabilit. Puteti sa ajustati presiunea la care se gateste un anumit preparat apasand butonul PRESSURE ADJUST pentru HIGH (presiune mare) sau LOW (presiune mica). Timpul se poate ajusta de la 15 minute si pana la 2 ore, apasand butoanele + sau -. O data ce ati setat timpul de gatire si presiunea pe care o doriti, apasati butonul START pentru a porni aparatul.
Dupa ce se termina ciclul de gatire si reteta este gata, Crock-Pot-ul intra automat in functia KEEP WARM, care tine mancarea calda, la temperatura optima pana in momentul servirii.
Functia SLOW COOK nu foloseste presiune si aparatul functioneaza ca un Crock-Pot slowcooker clasic. Veti observa ca valva care controleaza presiunea este libera, nu actioneaza in niciun fel. In functia SLOW COOK puteti gati mancarea intre 2-4 ore pe functia HIGH sau 6-8 ore pe functia LOW. Ca de obicei, la gatirea lenta sau slow cooking, evaporarea este minima spre deloc, deci nu veti avea nevoie de prea mult lichid adaugat in vasul Crock Pot-ului.
Functia STEAM – este nevoie sa adaugati cca 230-250ml in oala si folositi grilajul special pentru a prepara mancarea la abur. Puteti pregati de la legume la peste, pentru un mod de gatire super sanatos, care pastreaza proprietatile nutritive ale alimentelor, fara a adauga calorii. Eu, de exemplu, preparam la abut toate legumele si carnita pentru piureurile lui Luca, in perioada diversificarii. Deci, Crock-Pot® Express Multi-Cooker este si un aparat de gatit la aburi, foarte eficient si la indemana.
Pe ecran veti vedea cand steam-erul ajunge la temperatura/presiunea optima si de atunci va incepe cronometrul descrescator. Cand preparatul este gata, aparatul intra din nou in functia KEEP WARM, insa in cazul gatirii la abur, este ideal sa scoateti alimentele in momentul in care sunt gata, pentru a evita sa supra-gatirea.
Functia BROWN/SAUTE actioneaza exact ca o oala, pe aragazul normal. Aceasta functie se foloseste fara capac si va ajuta sa caliti ingredientele. Eu o folosesc, de exemplu, pentru a cali ceapa si legumele inainte de a face supa sau tocanita. Si in cazul acestei functii, puteti regla timpul si temperatura. Cat timp aparatul se incalzeste, timpul setat de voi clipeste pe ecran. In momentul in care aparatul ajunge la temperatura ideala (exact ca o tigaie pe care o incingem inainte de a pune in ea ce dorim sa prajim), timpul setat de voi incepe sa scada.
Functia RICE/RISOTTO (Functia pentru OREZ) spalati bine orezul, il scurgeti, apoi il puneti in oala. Pentru o gatire perfecta, proportia este 1 cana de orez la 1 cana si jumatate de apa. In cazul orezului, este de preferat s ail scoateti din aparat imediat ce este gata, pentru a nu se usca prea tare in functia keep warm.
Functia DELAY TIMER va permite sa setati timpul astfel incat prepararea sa inceapa exact cand va doriti. De exemplu, daca puneti ingredientele pentru un ristotto dimineata in Crock-Pot® Express Multi-Cooker, puteti folosi aceasta functie pentru ca pregatirea orezului sa inceapa la pranz, astfel incat mancarea sa va astepte calda, cand veniti acasa 🙂
Daca ati ales o functie gresita (supa in loc de tocanita, de exemplu), o puteti anula foarte simplu, folosind butonul START/STOP. La finalul oricarei functii de gatire, aparatul intra in functia KEEP WARM, care poate tine mancarea calda pana la un maximum de 4 ore, apoi aparatul se inchide singur.
Tot ce trebuie sa stii despre oala interioara din Crock-Pot Express
Pe capac veti vedea foarte clar marcat INCHIS/DESCHIS, capacul se deschide si se inchide foarte usor, prin rotire. Capacul este prevazut cu o garnitura care asigura inchiderea etans in timpul gatirii. Aceasta se indeparteaza foarte usor pentru spalare si dezinfectare. La fel de usor se indeparteaza si capacul interior al valvei care elibereaza aburul, pentru a-l curata dupa folosire.
La exterior veti observa valva oalei sub presiune, care se misca liber. Aceasta trebuie curatata foarte bine inainte de fiecare folosire, pentru a asigura functionarea optima a aparatului. Pentru a active oala sub presiune, asigurati-va ca valve este in pozitia corecta – valve este inchisa cand indicatorul este indreptat spre iconita cu aburul barat.
Pentru a deschide oala sub presiune cand preparatul este gata, exista doua metode:
- ELIBERARE NATURALA – Asteptati 10 minute dupa ce preparatul e gata si mutati indicatorul valvei pe eliberarea aburului. Nu uitati sa folositi o manusa de bucatarie sau un prosop cand faceti aceasta operatiune, intrucat valva va fi fierbinte.
- ELIBERARE RAPIDA – Imediat ce procesul de gatire este gata, deschide valve fara a astepta 10 minute, eliberand astfel aburul fierbinte. Cand nu mai iese abur, puteti deschide capacul. Nu folositi aceasta metoda pentru supe, caserole sau orez.
In interiorul aparatului veti gasi oala care este non-stick si, la fel ca si in cazul tigailor cu un astfel de invelis anti-aderent, este ideal sa folositi spatula de plastic sau lingura de lemn pentru a amesteca.
Oala are foarte clar marcata capacitatea maxima, pe care nu trebuie sa o depasiti. Pentru alimentele care se expandeaza in timpul gatirii (orez, fasole, linte, cereale), nu umpleti oala mai mult de jumatate. Pentru ca oala sa gateasca sub presiune, nu uitati ca aveti nevoie de cel putin 230-150ml de apa/lichid in oala. Inainte de a pune oala in aparat, asigurati-va ca este perfect uscata.
Accesorii ale aparatului Crock-Pot® Express Multi-Cooker cu gătire sub presiune
In spatele aparatului veti gasi recipentul alb, care colecteaza condensul creat de gatirea la abur. Se indeparteaza foarte usor pentru golire sau curatare si se reataseaza vasului, la fel de usor.
In cutie, alaturi de aparat, veti gasi grilajul special pentru gatirea la abur, o spatula de plastic foarte utila, instructiunile de folosire ale aparatului si o carte de bucate, din care sa va inspirati. Cartea de bucate are retete foarte variate, care va ajuta nu doar sa pregatiti mancaruri delicioase, ci si sa va obisnuiti cu folosirea aparatului si toate functiile acestuia.
Cum pregatim orezul la Crock-Pot® Express Multi-Cooker?
Pentru reteta de Pui dulce-acrisor cu orez, vom gati mai intai puiul si apoi orezul. Cum pregatim orezul la Crock-Pot® Express Multi-Cooker? Am ales orez cu bobul lung, aromat.
- Vom folosi 2 cani de orez, respectiv cca 350g.
- Spalam orezul in mai multe ape, apoi il scurgem bine si il punem in oala.
- Adaugam 3 cani de apa, respectiv cca 750ml (puteti folosi mai multa sau mai putina apa, in functie de cum va place orezul, mai umed sau mai uscat. Pentru noi, aceasta este proprtia perfecta.)
- Punem oala in Crock-Pot® Express Multi-Cooker, inchidem capacul. Inchidem valva de presiune.
- Selectam functia OREZ/RISOTTO. Veti vedea ca aparatul se seteaza pe functia LOW, pentru 12 minute.
- Apasam START. In momentul acesta pe display va aparew HEAT, pentru ca oala sub presiune se incalzeste. Dupa aproximativ 10 minute, display-ul va arata 12 minute si timpul descreste, pana orezul este gata.
- Cand au trecut cele 12 minute si aparatul semnalizeaza sonor ca orezul este gata. Lasam sa stea 10 minute, deschidem valva pentru presiune, apasam butonul STOP, deschidem capacul.
- Amestecam bine orezul pentru a fi mai pufos si ne bucuram de un orez gatit perfect, cu efort zero din partea noastra 🙂
Ingrediente pentru reteta de Pui dulce-acrisor cu orez:
- o lingura ulei de masline
- 500g piept de pui
- un ardei gras taiat bucati
- o ceapa mare taiata fasii
- o lingura cu varf amidon
- o lingura condimente pentru pui
- 150ml suc de ananas
- 2 linguri ketchup dulce
- 2 linguri sos soia
- o lingura otet de orez/ otet de vin alb
- 50g miere
- 3 linguri apa
- sare si piper dupa gust
- Punem oala in aparat. Alegem functia BROWN/SAUTE. Timpul standard pentru aceasta este de 30 minute. Apasam START. Veti vedea HEAT pe display, semn ca aparatul se incalzeste. Cand pe display dispare “heat” si apare timpul de 30 min, oala este incinsa, exact ca o tigaie pe aragaz. Nu folosim capacul oalei.
- Punem in oala ulei de masline, il lasam sa se incinga, apoi adaugam cubuletele de piept de pui, ardeiul, ceapa, condimentele. Amestecam bine, le calim cca 10 minute. Presaram amidon, le calim alte 10 minute sau pana puiul e rumenit. Apasam butonul START/STOP.
- Intr-un bol, amestecam sucul de ananas, ketchup-ul, sosul de soia, otetul, mierea, apa, sare si piper dupa gust. Turnam amestecul peste puiul prajit.
- Punem capacul, inchidem valva de presiune. Selectam din functiile prestabilite functia POULTRY sau PUI. Apasam START.
- Oala sub presiune va incepe sa acumuleze presiune, respectiv va scrie HEAT pe ecran. Apoi va incepe gatirea, timp de 15 minute, timpul prestabilit pentru pui.
- Cand cele 15 minute au trecut si auziti semnalul sonor, folositi un cleste sau o furculita pentru a deschide valve. Atentie, aburul care iese este foarte fierbinte, deci nu folisiti mainile goale pentru deschiderea valvei. Cand aburul a fost eliberat, piteti deschide capacul.
Reteta de Pui dulce-acrisor cu orez este gata, orezul perfect fiert va asteapta, deci nu va ramane decat sa va bucurati de o masa delicioasa!…si sa va minunati de modul in care Crock-Pot® Express Multi-Cookercu gătire sub presiune gateste aproape singur, intr-un timp record, fara efort, dar cu maxim de gust si aroma din toate ingredientele folosite!
Ai spălat oala după ce ai făcut orezul, înainte să faci puiul?
Doar am sters cu un servetel, este suficient.
Nu ma pricep deloc cu multicooker-erele astea…la unele scrie gatit la abur la acesta scrie sub presiune. Totodata mai scrie la unele ca are functii de fierbere, prajire, fierbere inabusita, gatire la aburi si coacere. Acesta are functiile astea ? Multumesc
Toate detaliile le gasiti aici https://www.crockpot-romania.ro/produse/crockpot-express
Am facut saptamana trecuta aceasta reteta, am urmat exact pasii descrisi mai sus. A iesit senzational. Oala este minunata. Ma pun acum sa fac iahnie de fasole 🙂
Ma bucur tare ca ti-a placut!