Tiramisu rapid – Tiramisu fara ou

Prietena wikipedia spune ca TIRAMISU este o reteta de origine italiana, originara din regiunea Veneto, un desert pe baza de piscoturi (savoiardi) imbibate in cafea tare (de obicei espresso), vin Marsala, mascarpone, oua, zahar si cacao. Ei bine, pornind de la reteta de baza de tiramisu, au aparut muuuulte alte variante, pentru ca unii nu doresc o reteta pe baza de ou crud, altii sunt intoleranti la lactoza, altii prefera fructele in loc de cacao si un suc de fructe in loc de cafea, pentru a inmuia piscoturile. In aceasta “nebunie” a retetelor de tiramisu, va aduc reteta de azi: TIRAMISU RAPID (Tiramisu fara ou).

Tiramisu rapid

Reteta de TIRAMISU RAPID (Tiramisu fara ou) – de ce trebuie sa o incerci?

  • asa cum spune si numele, reteta se pregateste foarte rapid, tocmai pentru ca nu trebuie sa separam oua, nu batem ambusuri spuma etc
  • tocmai pentru ca nu contine ou crud, este o reteta perfecta pentru cei mici (desigur, fara cafea)
  • tiramisu servit astfel, ca o prajitura individuala si nu ca un desert la tava, arata spectaculos si impresioneaza musafiri, sarbatoriti, critici culinari…soacre 🙂
  • este o prajitura foarte buna, asta e purul adevar. Nu pentru ca am facut-o eu sau ceva, dar chiar e minunata! Au spus toti cei care au mancat, vi-o spun eu, care sunt cel mai mare critic al meu 🙂

Tiramisu rapid

Reteta de TIRAMISU RAPID (Tiramisu fara ou) – sfaturi utile

  • toate ingredientele din reteta le gasiti in magazinele Lidl Romania, in sortimentul de baza, adica sunt mereu pe raft, nu doar in saptamanile tematice
  • in ceea ce priveste cafeaua, puteti folosi cafea solubila, espresso sau cafea la ibric, in functie de preferintele voastre si de ce aveti la indeamana. Eu pun in cafea zahar, (de obicei zahar brun) si esenta de rom. Puteti aromatiza si indulci cafeaua sau o puteti folosi amara, din nou, este o chestiune de gusturi.
  • daca preparati tiramisu rapid pentru copii, puteti inlocui cafeaua cu cacao cu lapte, suc de fructe sau sirop. Poti incerca si reteta de Tiramisu cu fructe, speciala pentru cei mici.
  • smantana dulce (sau “frisca lichida”) este esentiala in reteta de Tiramisu rapid. Pentru ca frisca sa se bata foarte bine, este foarte important sa fie FOARTE rece, nu doar de la frgider, ci sa o dam la congelator 5-10 minute inainte de folosire. Este ideal daca punem la congelator si paletele mixerului si vasul in vare vom bate frisca. Smantana dulce naturala este cea pe care va recomand sa o folositi nu doar in reteta aceasta ci in general.

Tiramisu rapid

  • pentru ca servim Tiramisu ca prajiturele individuale, piscoturile NU trebuie inmuiate in cafea la fel de mult ca in cazul retetei de Tiramisu la tava (click AICI pentru a accesa reteta), pentru ca nu isi mai pastreaza forma. Este important sa folosim cafea rece, in care abia sa atingem puscoturile, cate putin pe fiecare parte. Inmuiem piscoturile in cafea numai cand avem crema pregatita in pos.
  • Imediat ce crema de mascarpone si frisca e gata, o dam la rece o jumatate de ora inainte de folosire, apoi o putem pune intr-un pos si putem umple piscoturile.
  • dupa ce umplem piscoturile dam Tiramisu rapid la rece minim 2-3 ore inainte de servire.
  • din cantitatile date ies cca 12 de bucati de prajitura.
  • crema aceasta poate fi folosita si pentru a umple prajituri, rulade sau pentru a decora torturi.

Tiramisu rapid

Ingrediente pentru Tiramisu rapid (Tiramisu fara ou):

  • 24 bucati piscoturi
  • 200ml cafea
  • 2 linguri zahar tos Castello
  • o lingurita esenta de rom Castello
  • 250g mascarporne Lovilio
  • 200ml smantana dulce pentru frisca Pilos
  • 80g zahar pudra vanilinat Castello
  • miezul de la 1/2 pastaie de vanilie Belbake
  • 2 linguri cacao Castello
  • fulgi de ciocolata Belbake (optional)

Tiramisu rapid

Batem smantana dulce cu mixerul la viteza mare, 8-10 minute sau pana obtinem o frisca tare. O amestecam cu zaharul pudra, mascarpone si miezul de la pastaia de vanilie. Trebuie sa obtinem o crema consistenta, pe care o dam la rece pana in momentul folosirii.

Tiramisu rapid

Preparam cafeaua dupa metoda noastra obisnuita (espressor, ibric, solubila etc). O indulcim dupa gust si punem esenta de rom. Inmuiem fiecare piscot in cafea, cate putin pe fiecare parte, il asezam pe platou. Punem crema in pos si umplem piscoturile. Punem deasupra alt piscot si alt strat de crema. Decoram cu cacao si fulgi de ciocolata. Dam Tiramisu la rece 2-3 ore inainte de servire.

Tiramisu rapid

Pfffff….stiu ca vor fi foarte grele cele 2-3 ore dar…merita sacrificiul! Este un tiramisu atat de bun si atat de frumusel! Sa va fie de cel mai bine si, daca incercati reteta de Tiramisu rapid, nu uitati sa imi aratati ce v-a iesit! Va astept pe Facebook, pe GRUPUL GOSPO-DIVELOR (click pentru a accesa grupul)

Tiramisu rapid

Sa va fie de cel mai bine!

10 Comments

  1. Roxana

    Buna Teo! De când îmi doream o rețetă de tiramisu fara oua (nu îmi place ideea de ou crud ). Am o întrebare totusi,zahărul și mascarpone se amesteca tot cu mixerul atunci când se pune peste frișcă?
    Mulțumesc anticipat!!

  2. Cristiana

    Buna, Teo! De unde ai posul? Caut unul bun de ceva timp, ce imi recomanzi?

    • Salut, Cristiana. Folosesc posuri de unica folosinta, le gasesti peste tot la raionul de patiserie/cofetarie.

  3. Sorina Bănică

    Am si eu o întrebare. Am un soț care nu suportă cafeaua. Pot oare să folosesc gen cacao cu lapte ? Mulțumesc frumos

  4. Buna Teo . M-am gândit să fac ptr revelion această rețetă si cu siguranta ca o voi face dupa reteta ta .. suna bine … Sărbători fericite

  5. Super buna reteta, de asemenea, foarte rapida. Am mancat cateva pe loc, toti membri familiei. Asadar, am facut portie dubla.
    Multumim mult, Teo!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.