Prajitura Cusma lui Guguta este una din retetele ACELEA pe care imi doream de foarte mult timp sa o incerc si a fost mereu pe lista de asteptare. In sfarsit i-a venit randul! As vrea sa stiu cine este acest Guguta, care mi-a inseninat sufletul. E simpatic Guguta si a lui cusma, facuta din clatite pufoase, umplute cu visine si cladite sub forma de piramida cu ajutorul unei creme din mascarpone si frisca. Ce sa fie rau si cum sa nu iubesti Cusma lui Guguta?
Despre clatite am vorbit si tot vorbit pe blog, in toate variantele lor, de la clatite clasice si pana la pancakes dietetice. Asa ca nu voi insista foarte mult asupra lor, gasiti reteta mea de clatite AICI (click pentru a accesa reteta). Pentru reteta de prajitura Cusma lui Guguta avem nevoie de 10 clatite, pe care le coacem putin mai groase. Pentru umplutura am folosit visine din compot, scurse foarte bine de suc. Toate ingredientele le gasiti in magazinele LIDL, desigur 🙂
Prajitura Cusma lui Guguta – Tips and tricks
In crema puteti adauga si lapte condensat, pe care il puteti pregati acasa, dupa reteta de AICI (click pentru a accesa reteta). Va da un plus de cremozitate si aroma. Pentru decor folosim ciocolata data pe razatoare, ciocolata care poate fi amaruie sau cu lapte, in functie de preferintele voastre. Cand prajitura e gata, o lasam cel putin 2 ore la frigider inainte de servire, ca sa se aseze crema. Din cantitatile date iese o prajitura destul de mare, suficienta pentru 10-12 portii.
Ingrediente Prajitura Cusma lui Guguta
Cusma lui Guguta – Ingrediente pentru clatite:
300g faina Castello
100g zahar Castello
miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
5 oua
un varf de cutit praf de copt Castello
un praf sare Castello
500ml lapte Pilos
Ulei Primadonna pentru prajit
Cusma lui Guguta – Ingrediente pentru crema:
500g mascarpone Lovilio
400ml smantana lichida pentru frisca Pilos
150g zahar pudra Castello
miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
Cusma lui Guguta – Ingrediente pentru umplutura si decor:
2 borcane visine in sirop Freshona
50g ciocolata amaruie Belbake
Pentru clatite batem ouale impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie. Turnam laptele in fir subtire, amestecand mereu. Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Amestecam pana avem o compozitie omogena, pe care o lasam sa se odihneasca 10-15 minute. Prajim clatitele pe rand, in tigaia incinsa, unsa cu putin ulei. Eu am folosit o tigaie pentru clatite cu diametrul de 20cm. Lasam clatitele sa se raceasca inainte de a le umple. Pentru a nu se usca (nu le mai putem rula), le acoperim cu un servet umed.
Pentru crema amestecam mascarpone, zaharul pudra si miezul de la pastaia de vanilie, cu mixerul la viteza mare, pana nu se mai simte zaharul. Separat, batem smantana dulce pana obtinem o frisca ferma. Adaugam frisca peste mascarpone si amestecam usor cu spatula, cu miscari de impaturire. FOARTE IMPORTANT! Smantana dulce Pilos este o smantana naturala, deci e foarte important sa fie tinuta la frigider si sa fie foarte rece inainte de a o bate. Puteti chiar sa o tineti 10 minute la congelator, impreuna cu paletele mixerului si vasul in care bateti frisca.
Scurgem foarte bine visinele din compot, le tamponam cu un prosop de hartie pentru a absorbi execsul de suc si ne putem apuca de asamblarea prajiturii. Punem visine in mijlocul clatitelor si le rulam cat putem de strans. Pe un platou suficient de mare, punem un strat de crema (2-3 linguri) si asezam pe crema primele 4 clatite.
Urmeaza alt strat de crema, 3 clatite, crema, 2 clatite, crema si…clatita vedeta, cireasa de pe Cusma lui Guguta 🙂 Imbracam intreaga prajitura in crema si ii dam forma specifica, de piramida. Decoram cu ciocolata data pe razatoare.
Cam despre asta e vorba in Prajitura Cusma lui Guguta! Simpla, rapida si totusi de mega efect! Sa va fie de cel mai bine si la cat mai multe retete impreuna in noul an!
Super idee! Vazusem acest desert de vanzare, insa nestiind cum e facuta, nu i-am testat gustul; insa, i-am retinut simpatica denumire 🙂
Buna ziua! As vrea tare mult sa fac aceasta prajitura, am o singura nelamurire: cum rulez clatita in jurul visinelor ca sa arate asa frumos? Sunt incepatoare inca… Multumesc!
Buna. Nici nu e nevoie de foarte multa indemanare, cat de atentie si putina rabdare. 🙂
Salut Teo
Foarte faină rețetă – mulțumesc pentru postare și pentru poze! E prima dată când aud de prăjitura asta, și îmi trezește amintiri frumoase.
Pe Guguță l-am întâlnit pe când aveam vreo 10 ani, și ne-am împrietenit pe dată. Eu locuiam la Cluj, el era un băiețel din satul Trei Iezi, în cartea lui Spiridon Vangheli. Și am fost martoră la toate isprăvile lui – povestea cușmei uriașe sub care intra tot satul e doar una din ele! – Când i-am spus că există o prăjitură cu numele ăsta, a fost nespus de bucuros. Dar aflând că tu nu știi cine e Guguță, m-a rugat să vă fac cunoștință. Așa că uite, am găsit link-ul ăsta (din păcate editura a hotărât să înlocuiască “cușmă” cu “căciulă” – mie una îmi pare rău) : https://edituradoxologia.ro/sites/default/files/pdf/2015/12/pages_from_ispravile_guguta_complet_corectat_gaby_final_1.pdf
Ce poveste frumoasa, va multumesc!
Guguta e personaj de poveste, baietas smecher care mi-a animat copilaria. Numai bune de citit pentru Luca, daca imi permiteti sa va fac recomandarea. Intreaga serie este fascinanta. Autor Spiridon Vangheli.
Va multumim tare frumos de recomandare!
Buna!
Eu am mancat aceasta prajitura la o “gospodina” moldoveanca din Rep. Moldova si de la prima lingurita a fost inclusa in lista de favorite! Atat de mult mi-a olacut ca ii si alint de altfel ultimul nascut cu apelativul “Guguta” 🙂
Varianta ei este cu “tuburi” din aluat fraged umplute cu visine proaspeta si apoi coapte. Dupa racire se asambleaza cu frisca. A doua zi este dementiala, crede-ma, merita sa incerci!! Altfel, “vant la pupa” sa ne incanti mult timp de acum inainte cu retelete tale si mai ales cu felul tau de a prezenta reletele!
Salut, Marcela, iti multumim pentru recomandare!
Are dreptate Marcela. Prajitura originală (din Moldova) este cu rulouri din aluat fraged. Este migăloasă, are muuulte calorii dar….este minunată.