Prajitura Alba ca Zapada sau Prajitura Lamaita, cum o gasim in caietele de retete ale mamelor, este una din prajiturile mele de casa preferate! Nu este exagerat de dulce, pentru ca are o crema delicioasa de lamaie. Imi aduce aminte de copilarie si de forfota din bucataria noastra cu 2-3 zile inainte de Paste sau de Craciun. Mama gatea la 4 ochiuri de aragaz, prajiturile ieseau din cuptor pe banda rulanta, in casa rasuna muzica vesela! Pentru ca nu aveam voie sa mancam din mancarea speciala pentru Sarbatori si mama nu avea timp sa gateasca si altceva pe langa, ne bucuram ca in sfarsit putem manca paine cu zacusca la discretie! 🙂
Prajitura Alba ca Zapada – Prajitura copilariei!
Prajitura Alba ca Zapada, Prajitura Albinita sau Foi cu miere, Prajitura Arlechino, Prajitura Televizor sau Prajitura cu bulion, toate sunt prajituri care mi-au marcat copilaria si le gaseam intotdeauna pe platourile cu prajituri de Sarbatori. Mama ma lasa mereu sa o ajut cand le pregatea. Si mereu imi spunea “abia astept sa inveti sa le faci TU!” si, sincera sa fiu, nu credeam ca se va intampla asta vreodata. Nici ca o sa invat sa le fac si nici ca va veni o vreme cand, de Sarbatori, eu sunt cea care aduce platourile cu prajituri la masa de familie in locul mamei 🙂
Ca sa fiu foarte sincera cu voi (asa cum sunt intotdeauna), o inteleg perfect acum si abia astept sa invete sa le faca Luca, pentru ca, de la o vreme, nu prea iti mai vine sa coci 4 foi pe fundul tavii 🙂 Sigur, e mult mai usor sa le cumparam, dar…nicio foaie de prajitura “de cumparat” nu mi-a placut vreodata la fel de mult ca si foile de prajitura facute in casa. Da, la prima experienta poate parea usor complicat, dar, va promit ca dupa ce faceti 1-2-3 astfel de prajituri, veti fi mai ceva ca Masterchef!
Prajitura Alba Ca Zapada – Tot ce trebuie sa stii despre foi
✓ tavile de 20×30 cm sunt ideale ca si marime pentru astfel de foi
✓ intindeti aluatul intre doua foi de hartie de copt, astfel nu adaugam faina in plus, deci foile ies mai fragede si e mult mai simlplu sa le transferam pe tava de copt: pur si simplu indepartam una din foile de copt si asezam aluatul pe tava, cu ajutorul foii pe care e intins
✓ putem congela aluatul pentru foi pana la 2-3 saptamani, deci il putem face din timp si coacem foile cand avem nevoie sau mai mult timp liber
✓ foile ies tari, la fel ca un biscuite, de aceea e nevoie ca, o data ce am umplut prajitura cu crema/dulceata, sa o lasam cel putin peste noapte, de preferinta o zi intreaga, acoperita cu foile alimentara pentru ca foile sa se inmoaie
✓ ca sa ne asiguram ca foile ies egale, va sugerez sa cantariti aluatul pentru a fi mai usor sa il impartiti in parti egale si sa masurati foile ca sa fie exact de dimensiunea tavii pe care le coaceti
Ingrediente pentru 4 foi Alba ca zapada
- 3 oua
- 150g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- o lingurita extract de vanilie
- 100ml ulei
- 100ml lapte
- o priza sare
- o lingurita de bicarbonat stinsa cu o lingura de otet
- 600-700g faina
Pentru crema de lamaie Alba ca zapada:
- 800ml lapte
- 150g faina
- o lingura coaja de lamaie
- o lingura zeama de lamaie
- 2 linguri zahar vanilat
- 200g unt moale, la temperatura camerei
Cum pregatim foile pentru Prajitura Alba ca Zapada
- amestecam toate ingredientele, mai putin faina, cu telul sau in bolul unui mixer.
- Adaugam apoi faina, toata o data si amestecam/framantam pana avem un aluat vartos, care nu se lipeste deloc de maini.
- Impartim aluatul in 4 parti egale. Al meu a avut 1200g, deci am impartit in 4 parti de 300g fiecare. Intindem 4 foi, cu dimensiunea de 20*30cm. Puteti intinde foile pe masa pudrata cu faina sau intre 2 bucati de hartie de copt.
- Coacem fiecare foaie in cuptorul incins la 200°C, 6-7 minute sau pana foaia este foarte usor rumenita pe margini si se intareste.
- Lasam foile sa se raceasca. Pe masura ce se raceste, se va intari tot mai tare.
Cum pregatim crema pentru Prajitura Alba ca Zapada
- Pentru crema, punem jumatate din cantitatea de lapte la fiert, impreuna cu zaharul.
- Amestecm restul de lapte cu faina, pana nu mai sunt cocolase.
- Cand laptele incepe sa fiarba (face margelute pe margini), adaugam si amestecul de faina si lapte, amestecam bine cu telul, foarte repede si energic, apoi adaugam si coaja si zeama de lamaie, zaharul vanilat si punem crema pe foc, la foc mediu spre mic, amestecand in continuu cca 8-10 minute sau pana crema este foarte bine legata.
- O lasam sa se raceasca de tot, asezand o folie peste oala, lipita de crema, pentru ca aceasta sa nu faca crusta.
- Cand crema este complet rece, adaugam untul moale, la temperatura camerei si amestecam pana avem o crema fina.
- Este foarte important sa folositi un unt de calitate si cu un continut mare de grasime, pentru ca untul de 65% grasime, de exemplu, contine foarte multa apa si crema se poate taia.
Cum asamblam Prajitura Alba ca Zapada
- Pentru a asambla prajitura, asezam pe un platou mare prima foaie. Punem apoi un sfert din cantitatea de crema, a doua foaie, inca un strat de crema. Tot asa, astfel incat sa folosim toate cele 4 foi. Ultimul strat sa fie unul de crema.
- Pudram prajitura cu nuca de cocos, din abudenta. Eu am folosit cca 100g.
- Acoperim prajitura cu o folie alimentara si apoi cu un fund de lemn. Peste fundul de lemn asezam o greutate uniforma, care sa apese foile astfel incat prajitura sa fie bine legata. Totodata, sa indrepte toata prajitura (in cazul meu, greutatile au fost niste carti de bucate).
- Este de preferat sa lasati prajitura cu greutatile deasupra cel putin 12 ore inainte de a o felia, pentru ca foile sa fie moi.
Apoi, dupa ce lunga asteptare a luat sfarsit! Va puteti bucura in sfarsit de Prajitura Alba ca Zapada, cu foi de biscuite si crema fina de lamaie. Exact asa cum ne faceau mamele noastre la Sarbatori si ocazii speciale!
Cat zahar punem la crema? Doar 2 de zahar vanilat?
7 -8 linguri de zahar, dupa gust…chiar 10 si zeama de lamaie la fel, dupa gust, eu am pus mai mult putin
In loc de unt se poate pune si mascarpone?
Da, insa rezultatul nu va fi acelasi, crema nu va avea aceeasi tinuta precum cea cu unt, sa aveti asta in vedere.
Am rămas puțin dezamăgita de rețetă. Am respectat-o întrutotul. Când am făcut crema și am adăugat untul…s-a făcut cocoloașe, nu am avut parte de acea crema fina. După ce am muncit atâta…
Imi pare rau sa aud asta, poate crema nu a fost complet racita sau untul nu a fost moale.