Eu si pastele am fost intotdeauna cele mai bune prietene, inca de pe vremea cand #HaiSaMancamImpreuna paste insemna un bol mare de macaroane cu branza. Buni ne facea cele mai bune “macaroane”, care, din punctul ei de vedere, inseamnau mai multe lucruri: macaroanele cu branza erau taieteii lati, facuti de ea, un fel de tagliatelle, pe care le facea cu branza de burduf si m-a invatat sa imi presar deasupra si un pic de zahar , care face branza sarata si mai buna! Apoi tot macaroane se numeau si pastele melcisiori pe care ni le fierbea langa papricas, tocanita cremoasa de pui. Taietei le spunea celor din dupa de gaina si celor cu lapte.
Mai tarziu insa, asa cum circulau caietele cu retete de prajituri ale mamelor, au inceput sa circule in cercul de prietene al mamei retete cu paste care mai de care mai diferite si mama, careia se pare ca ii seaman in bucatarie, a inceput sa incerce retete tot mai variate. Facea un fel de salata rece de paste, cu sunca, ardei, castraveti, rosii si maioneza, spaghetti cu sos de carne, care ulterior am descoperit ca se numeste Bolognese si facea “souffle de paste cu legume”, adica taietei amestecati cu legume diverse si sos béchamel, peste care punea cascaval dat razatoare si gratina totul la cuptor. De altfel, acest souffle de paste este prima reteta pe care am invatat sa o fac cap coada de la ea si imi iesea atat de bine incat imi incredinta total prepararea lui J Este si una dintre primele retete de paste publicata pe blog si foarte multi mi-ati scris ca e una din retetele preferate ale familiei voastre. Cred ca asta ma bucura cel mai mult, comentariile voastre de genul acesta, care imi transmit ca, desi din spatele unui monitor si de la distante de mii de kilometri, am ajuns in bucataria, in casa si in familia voastra 🙂
Azi, inspirata de fotografia postata de Ioana pe Instagram cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, vreau sa aduc la viitoare masa in familie, poate chiar cina de azi, o reteta foarte simpla de paste dar pe gustul tuturor si mai ales foarte colorata: paste cu zucchini si ciuperci, paste tricolore cu zucchini si ciuperci! Nu au un sos spectaculos, sunt pur si simplu paste cu legume, dar daca folositi un ulei de masline de foarte buna calitate, el va face toata diferenta!
Ingrediente pentru 4 portii:
– 400g paste tricolore
– 30ml (2 linguri) ulei de masline
– 50g unt
– 3-4 catei de usturoi
– un dovlecel mare
– 200g ciuperci proaspete
– sare si piper dupa gust
– cateva fire sofran
– 100g bacon felii
– 12 oua de prepelita
– parmesan proaspat razuit pentru garnisit