Stiti oamenii aceia pe care ii placi din prima secunda in care ii vezi? Da, despre asta este reteta de azi – Tort Valurile Dunarii pentru un om care mi-a fost drag de prima data de cand ne-am vazut. Stiu, toata lumea spune sa nu judecam o carte dupa coperti, dar (sincer, eu cred ca e o chestie stiintifica) acesta este purul adevar: sunt oameni pe care ii placem din prima si oameni care fara sa ne fi facut ceva, fara sa ii cunoastem, pur si simplu nu ne intra la inima. Si pot fi oameni foarte de treaba asa in general si sa ne spuna toti cei din jur ca sunt oameni minunati si da, noi putem fi de acord cu asta, dar pur si simplu nu facem click. Stati linistiti, nu e cazul sa va simtiti vinovati, pur si simplu se intampla. Si daca am invatat ceva pana la venerabila varsta de 31 de ani este ca…e perfect ok asa. Nu trebuie sa plcem pe toata lumea si, in contrapartida, nu toata lumea trebuie sa ne placa pe noi. Nu, nu avem nicio obligatie suprema de a-i multumi pe toti si da, este perfect ok ca cineva sa nu ma placa si eu sa nu fac absolut nimic pentru a schimba asta. Suntem cine suntem ca oameni, fiecare cu partile lui bune si partile lui mai putin bune, dar daca trebuie sa ne schimbam fundamental sau sa ne prefacem ca suntem ceea ce nu suntem doar pentru a-i multumi pe x si y…atunci poate e cazul sa ne gandim mai bine daca x si y au loc in viata noastra sau ne e mai bune tuturor daca vietile noastre stau frumusel, separate 🙂
Acum sa revenim la Valurile Dunarii, una din prajiturile mele preferate, care pare foarte sofisticata dar de fapt e atat de simpla, cu ingredient basic, nimic special: faina, zahar, cacao, ciocolata, visine din compot, crema de vanilie. Pe care o simplificam si mai mult si o pregatim cu budinca si nu din galbenusuri de ou. Sigur, daca vreti sa faceti o crème patisserie clasica, nu o sa va opresc eu, dimportiva, aveti AICI, la reteta de Cremsnit o crema de vanilie care este perfecta si pentru acest tort. Restul ingredientelor, inclusive visinele din compot sunt de la prietenul meu vesnic LIDL, care nu ma dezamageste niciodata 🙂 Apropo de Lidl, azi incepe Saptamana XXL, unde gasiti produsele voastre preferate in cantitati mari, pentru intreaga familie. Este saptamana perfecta in care sa imi fac proviziile pentru camara: ulei, faina, zahar si bineinteles, produsul meu preferat din aceasta oferta: tonul in ulei de masline Nixe, pentru ca toti (mai ales Luca) iubim pasta de ton cu unt si ceapa. Voua ce va place mai mult si mai mult din Saptamana XXL?
Dupa ce m-am intors se la LIDL cu toate ingredientele cumparate, am facut un calcul rapid si am ajuns la concluzia ca intregul tort costa undeva la 70 lei. Pentru un tort de 3 kg, din care putem servi lejer 20-25 de invitati. Si in plus, arata spectaculos. Eu zic ca nu e rau deloc, nu? 🙂
Ingrediente pentru 2 blaturi:
– 300g unt Pilos
– 500g zahar Castello
– 6 oua mari
– miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
– 500g faina Castello
– un pliculet praf de copt (10g)
– 4 linguri cacao Castello
– 120ml lapte Pilos
– un borcan visine din compot Harvin (400g)
Ingrediente pentru crema de vanilie:
– 2 pachete budinca de vanilie Pakmaya
– 800ml lapte pilos
– 100g zahar Castello
– 200g unt Pilos
– 100g zahar pudra Castello
Ingrediente pentru glazura 1 (dintre cele 2 straturi de crema)
– 120g ciocolata amaruie Bellaroma
– 100g zahar pudra Castello
– 100ml apa
Ingrediente pentru glazura 2 (care imbraca tortul)
– 150g ciocolata amaruie Bellarom
– 100g ciocolata cu lapte Fin Carre
– 70g unt pilos
Mai intai tragem aer adanc in piept, pentru ca avem cevab treaba cu reteta asta 🙂 Apoi, incingem cuptorul la 180°C (160°C cu ventilatie) si tapetam cu hartie de copt 2 tavi cu diametrul de 20 cm. Daca nu aveti 2 tavi de aceeasi dimensiune nu-I bai, coaceti blaturile pe rand, in aceeasi tava. Scurgem visinele/ciresele din copot, pastrand siropul pentru insiropat. Daca nu va place bltul insiropat cu suc de fructe, puteti face un sirop de zahar ars. Spumam untul, care e neaparat sa fiela temperatura camerei cu zaharul, mixerul la viteza mare, pana avem o crema albicioasa, in care zaharul nu se mai simte aproape deloc. In spuma de unt adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. La final cernem faina si praful de copt.
Impartim aluatul in 2 parti egale (cel mai simplu e sa cantariti bolul mixerului inainte ca sa stiti exact cat are, apoi cantariti aluatul la final, scadeti greutatea bolului si impartiti la 2). In una din parti punem esenta de vanilie, in cealalta punem cacaua si laptele. Aici puteti pune si esenta de rom daca va place. Daca nu, nu 🙂 Distribuim aluatul cu vanilie in mod egal in cele 2 tavi pregatite. Nivelam cu spatula. Punem deasupra aluatul cu cacao, in mod egal in fiecare tava si nivelam. Asezam deasupra visinele din compot, pe care le distribuim in mod egal intre cele 2 tavi. Coacem blaturile 30-35 minute sau pana o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curate. Lasam blaturile sa se raceasca. Profitati in acest sens de iarna intarziata care tocmai s-a abatut asupra noastra si scoateti blaturile in balcon!
Pentru crema, pregatim cele 2 plicuri de budinca: amestecam continutul plicului, zaharul tos si 300ml lapte intr-un bol, pana nu mai avem cocoloase. Punem restul de 500ml lapte la fiert si cand e fierbinte, turnam amestecul de budinca. Lasam sa fiarba, amestecand in continuu, pana budinca e bine legata. Practic, facem fix ce scrie pe plicul de budinca, doar ca folosim 400ml lapte pentru fiecare plic, ca sa ne iasa o budinca mai vartoasa. Cand budinca este gata, tragem oala de pe foc si o acoperim cu folie alimentara astfel incat folia sa atinga budinca. Acest pas este crucial pentru ca budinca sa nu faca crusta. Lasam sa se raceasca foarte bine. Intre timp, spumam untul si zaharul pudra, pana granulele de zahar nu se mai simt in crema. Adaugam budinca rece, cate 2-3 linguri o data si amestecam pana avem o crema fina si aerata.
Tot cat timp se raceste crema, pregatim tava in care vom asambla tortul. Pentru asta, tapetam una din tavile in care am copt blaturile cu folie alimentara si facem un inel din hartie de copt, de jur imprejur, de minim 15 cm inaltime, care sa ne permita sa asamblam un tort inalt. Da da, tortul Valurile Dunarii este un tort inalt si aspectuos, numai bun de impresionat musafirii!
Pentru glazura 1, cea care vine la mijlocul tortului, intre cele doua straturi de crema, taiem ciocolata grosier si o topim pe baie de abur. Adaugam zaharul pudra si apa, amestecam pana avem o glazura lucioasa si fara cocoloase. Pentru a asambla tortul, punem primul blat, exact asa cum a fost in tava de copt, cu partea alba in jos. Inspiropam cu jumatate din siropul ramas de la compotul de visine. Punem deasupra ½ din crema de vanilie, nivelam cu spatula, apoi turnam glazura 1 si lasam la frigider pana aceasta se intareste. Punem al doilea strat de crema, nivelam, asezam al doilea blat, pe care il asezam cu partea cu vanilie in jos. Insiropam cu restul de sirop, apoi lasam tortul sa se odineasca la rece 2 ore.
Scoatem tortul din tava cu ajutorul foliei, indepartam inelul de hartie de copt si…ne admiram creatia in toata splendoarea ei! Va spun sincer ca eu am fost impresionata de cat de frumos a iesit tortul si, daca nu era pentru o ocazie atat de speciala, l-as fi lasat “naked”, asa frumos cum era el 🙂 Pentru glazura 2, cea in care imbracam tortul punem ciocolata amaruie, ciocolata cu lapte si untul intr-o craticioara si le topim impreuna, pe baie de abur, amestecand des. Pregatim glazura 2 numai cand tortul este gata si a stat la frigider cel putin 2 ore, da? Pentru ca trebuie sa lucram cu ea calduta, altfel, dupa ce se raceste complet, nu o mai putem intinde. Imbracam tortul in glazura 2, pe care o lasam sa se raceasca putin, cat sa nu o simtim fierbinte la degete si sa o putem intinde cu spatula. In partea de sus facem “valurile” specifice prajiturii Valurile Dunarii, folosind o furculita. Apoi lasam glazura sa se reasca la temperatura camerei.
Daca pregatiti tortul cu 1-2 zile inainte de eveniment si il tineti la frigider, nu uitati sa il scoateti cu cel putin 4 ore inainte de servire, pentru ca toate straturile sa fie la temperature camerei, da? Sper din suflet ca v-a placut reteta de azi, chiar daca este una mai complicata, va promit ca nu aveti cum sa dati gres daca urmariti instructiunile pas cu pas si fotografiile. Este cu adevarat un tort special acest Tort Valurile Dunarii si mi-am dat seama cat de special este abia cand am taiat prima felie si de peste tot din jur s-a auzit “wow!” Gustul este minunat, nu este prea dulce, nu are prea multa crema incat sa fie greu pentru stomac, iar ciocolata amaruie da balansul perfect intre dulce-amarui. Ma declar mai mult decat multumita de cum am transformat Prajitura Valurile Dunarii in Tortul Valurile Dunarii si este cu siguranta un tort de baza in Teo’s Kitchen de acum inainte 🙂
Unde ai găsit fructele? Sigur nu la lidl. Nici restul ingredientelor e posibil să nu le găsești efectiv în magazin.. Ca așa e la lidl… Scot câteva produse la raft când sunt promoții… Mai multă reclamă
Alina draga mea, vei fi foarte surprinsa, dar am gasit fructele la Lidl, acolo unde imi fac cumpraturile zi de zi. Nu inte;eg de unde pana unde afirmatia ca nu gasesti nimic la Lidl, eu locuiesc intr-o comuna de langa Cluj si gasesc aici absolut orice, altfel nu as putea face retetele pe care le vedeti aici. Poate imi spui exact despre ce magazin vorbesti, ca sa ne lamurim 🙂 Dar asta cu “scot cateva produse la raft” chiar este o acuzatie nefondata. Astept mai multe detalii si cu siguranta Lidl vor lamuri situatia!
Buna Teo, merci pt reteta. E foarte aspectuoasa si cu siguranta gustoasa. O voi incerca si eu.
As dori totusi sa te intreb de ce in ultima vreme cand pui o noua reteta, pui ingredientele cu numele firmei langa. E foarte deranjant la citit, pt ca de fiecare data, in prima faza, ma face sa ma intreb ce e asta, iar pe de alta parte nu cred ca e important sa stim asta. Daca tu ai vreun contract cu aceste firme, atunci e ok.
Oricum tot respectul pt munca si retetele tale, pe care le astept cu nerabdare de fiecare data. Te pup.
Ana Maria, singurele retete in care apar ingredientele cu firma producatoare sunt cele in care fac colaborari cu diverse brand-uri, pentru ca, tot ce vedeti voi pe blog si munca extraordinara din spatele retetelor presupune foarte multe ingrediente, foarte mult timp. Daca blogul este locul meu de munca, mi se pare mai mult decat normal sa am colaboarari si acestea numai cu brand-uri pe care le folosesc si eu in mod constant si in care am incredere. Sincer, chiar nu cred ca este atat de “deranjant” la citit daca scrie si un nume de zahar dupa zahar 🙂
Sincer eu apreciez f mult faptul ca Teo scrie de cine sunt produse ingredientele. Mi mult mai usor sa le gasesc si sa reproduc reteta ( si de cand face Teo acest lucru mie imi ies toate torturile exact ca si ei ). Mi s-a intamplat de destul de multe ori sa cumpar alte branduri si sa obtin rezultate diferite si niciodata nu mi-a fost usor sa arunc o crema taiata din cauza ca am folosit mascarpone de la X si nu de la Y. Ps: e mai bine sa ai prea multa informatie decat prea putina
Avem o aniversare LUNEA viitoare,si este un bun motiv de a face acest tort.
Totdeauna imi place sa apar cu ceva nou,foarte rar repet retetele de tort.
Voi reusi!
Multumesc pentru reteta!
abia astept sa incerc si eu reteta !si eu folosesc produse lid.uk sunt foarte multumita de calitate pret !felicitari pentru toate retetele .
Multumesc, Gina draga! Ca de la un fan Lidl la alt fan Lidl, te pup si iti doresc mult spor la gatit! 🙂
Da bunicel dar in interior seamana cu un chek marmorat , adica nimic spectaculos .
Jean, “seamana” dar nu aduce 🙂 Asteptam cu mare interes sa ne prezinti o reteta de-a ta pe care tu o consideri spectaculoasa 🙂 Vad ca esti greu de impresionat, deci ne asteptam la ceva spectaculos! Multumim 🙂
Sigur incerc saptamana viitoare .
Cat de bine arata…NOM! Sper sa incerc reteta curand!
Si cum ai fost “dojenita” ca pui numele firmei langa ingrediente, tin sa iti spun ca eu ma bucur! Am mai incercat retete si nu mi-au iesit, iar uneori chiar “firma” era vinovata.
Multumesc, Lili, ma bucur ca cineva in lumea asta ma intelege si pe mine 🙂
Un singur amendament as avea, la blaturi. Punand in al doilea blat, cel cu cacao mai multa substanta uscata, va iesi cu o alta densitate. Eu fac asa: opresc din start 4 linguri cu faina, apoi procedez exact cum zici tu si fac aluatul. Dupa ce impart in doua cantitatea de aluat, intr-o parte pun cele 4 linguri de faina si esenta de vanilie, in cealalta pun cele 4 linguri de cacao si esenta de rom. Rezulta doua blaturi cu densitati aproape identice, asimiland cantitatea de cacao cu cea de faina. Si mie-mi place ceva mai insiropat.
Felicitari ptr blog!