Reteta de palmieri cu scortisoara sau reteta de “urechi de elefant” este reteta mea de interventie in caz de musafiri veniti pe neasteptate sau in caz de “cadere de glicemie” tradusa prin “simt musai musai nevoia de ceva dulce”. Am prins drag de palmieri in facultate, cand mergeam des in vizita la colegii mei din Bistrita, orasel pe care il iubesc si in care ma simt exact ca in statiune 🙂 Si, de la una din cofetariile/patiseriile din Bistrita, imi cumparam la fiecare vizita urechi de elefant, niste produse de patiserie din aluat frantuzesc si muuuuuulta scortisoara si foarte crocante.
Sigur, daca doriti, puteti sa faceti aluatul frantuzesc in casa, folosind reteta de AICI, dar, sincera sa fiu, de cand am descoperit aluatul Puff Pastry Belbake de la Lidl, fac destul de rar foietaj in casa. E destul de mult de lucru la aluatul frantuzesc si dureaza o jumatate de zi sa il lasam la rece intre fiecare impaturire. Dar, aluatul acesta simpatic – Puff Pastry este un aluat proaspat, il gasiti in frigiderele Lidl si nu in congelatoare si este perfect pentru produse de patiserie dulci sau sarate. Eu m-am indragostit de el si sper sa il incercati si voi si sa imi spuneti parerile voastre in comentarii 🙂
Deci azi avem o reteta foarte rapida, economica, cu ingrediente din gama de baza Lidl, deci le gasiti tot timpul in magazine si nu doar in saptamanile tematice 🙂
Ingrediente pentru 10 bucati
Timp de preparare: 20 min, dificultate redusa
– un pachet (280g) aluat frantuzesc Belbake
– 100g unt Pilos
– 100g zahar tos Castello
– 3g (o lingurita) scortisoara Mikado
Desfacem foaia de aluat. Simplu, nu? Intr-un bol topim untul, in alt bol amestecam zaharul si scortisoara. Ungem bine foaia de aluat cu unt topit, apoi o presaram cu amestecul de zahar si scortisoara. Aducem laturile superioare (cele lungi) ale dreptunghiului de aluat spre mijloc. Ungem din nou cu unt topit, presaram zahar cu scortisoara si indoim inca o data foaia de aluat obtinuta, de la dreapta la stanga, astfel incat aluatul se indoaie la jumatate si laturile mici se suprapun.
Ungem din nou cu unt, presaram zahar si indoim laturile scurte ale dreptunghiului de aluat spre mijloc, atat din stanga cat si din dreapta, lasand cca 1 cm la mijloc. Ungem cu unt, presaram zahar si indoim din nou aluatul, astfel incat laturile mai mici sa se suprapuna (indoim exact pe spatiul de 1 cm pe care l-am lasat liber). Taiem apoi dreptunghiul format in 10 felii egale, pe care le asezam in tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre fiecare, pentru ca vor creste la copt. Coacem palmierii 10-12 minute sau pana sunt frumos rumeniti, in cuptorul incins la 180°.
Inainte sa va las cu pozele de final, vreau sa va spun ca la Lidl este in plina desfasurare Saptamana Marcilor, saptamana in care gasiti produse ale brand-urilor renumite, la preturi foarte foarte ok! Ia de joi, 12 noiembrie incepe o promotie foarte draga mie si probabil tuturor gospodinelor – Sezonul Prajiturilor, unde sunt toate produsele de care avem nevoie pentru prajituri fabuloase si dulciuri care de mai de care pentru Sarbatorile de Iarna 🙂
Pe masura ce se racesc, palmierii se intaresc si devin tot mai crocanti. Insa, trebuie sa recunosc, am mancat 2 bucati (desi portia e de 1, recunosc si asta) imediat dupa ce le-am scos din cuptor, pentru ca aratau si miroseau absolut minunat! De altfel, toata casa a mirosit extraordinar, a Craciun, a scortisoara, a tot ce e mai bun intr-o casa 🙂 Sper sa va placa reteta, noi am fost incantati de gustul lor, mai ales langa un pahar de lapte rece!
buna,teo! cu ce putem inlocui aluatul?
cum adica? aluatul de foietaj nu poate fi inlocuit cu nimic in reteta aceasta 🙂
Cu alta reteta, probabil :)) sunt absolut deliciosi palmierii!
😀
Sunt deja la cuptor! 😀 Cand am vazut reteta, am simtit ca postarea este special pentru mine. :))) Sunt din Bistrita, dar m-am mutat in Brasov. Cand am fost acasa am cautat, dar nu mai aveau si am ramas cu gandul la acel dulce care iti invadeaza simturile.
Brasov nu are “Urechi de elefant”. :))
Multumesc din suflet pentru reteta.
Teo draga, ma bucur maxim ca mi-am gasit “adepti” ai urechilor de elefant! Se pare ca numai acolo erau aceste delicatese :)) EU am ramas marcata, toata facultatea am mancat cateva kilograme bune de urechi :)) Te pup si astept sa imi spui cum ti-au placut!
Teo, stiu exact Patiseria, sunt din Bistrita. Si mie imi place mult “Ureche de elefan”. Sa stii ca am sa incerc reteta ta 🙂
Daaaaa, ACEA patiserie! 🙂 Ma bucur ca nu sunt singura “nebuna” care iubeste Urechile de elefant!
Foarte usoara reteta! O recomand!