Tagliatelle cu somon afumat #HaiSaMancamImpreuna

tagliatelle cu somon

De fiecare data cand gatesc tagliatelle proaspete, imi aduc aminte de Buni Sia, draga de ea, cum facea taieteti de casa (nu stia ea de tagliatelle si nici nu trebuia, taieteii ei erau PER-FECTI!). Incepea dis de dimineata si, de obicei, pe cand ne trezeam noi, toata bucataria era plina de taietei atarnati peste tot, la uscat, de obicei pe un sucitor proptit intre usa frigiderului si cea de la camara si “lascutele”, sau taieteii patrati, mici, pentru supa de gaina, erau in sufragerie, intinsi pe toata masa, pe ziar 🙂 Buni nu folosea masina pentru intins aluatul de paste si nici vreo masinarie sofisticata pentru a face aluatul. Pur si simplu facea un munte de faina in mijlocul mesei, facea apoi o gaura in mijloc, unde punea galbenusurile si framanta cu mainile ei pripcepute. Apoi, cu sucitorul, intindea aluatul mai subtire si mai uniform decat l-ar fi putut scoate orice aparat 🙂

Acum Buni nu prea mai face taietetii de casa, dupa o viata lunga si plina de bunatati, i-au obosit si ei mainile, dar si cand face, stim clar ce urmeaza: taietei cu varza si cu branza din taieteii lati si un levese grozav – adica supa de gaina, din aceea galbena-galbena si cu banuti de grasime din lascute. Sau poate si niste taietei cu lapte, o alta favorita a noastra de cand ma stiu.

tagliatelle cu somon

Dar azi, incercam ceva nou cu tagliatelle de casa – Tagliatelle cu somon afumat – o reteta inspirata din fotografia postata de Alexandra pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, pe care abia am asteptat sa o pregatesc, fiind o mareeee fana a somonului! Asa ca azi, hai sa mancam impreuna tagliatelle cremoase cu somon, rosii si un pic de mazare 🙂

Ingrediente pentru 4 portii:
– 300g tagliatelle proaspete
– 250g somon afumat
– 3 linguri ulei de masline
– o ceapa alba mica, tocata fin
– 3 catei de usturoi taiati marunt/trecuti prin presa
– 3 rosii medii, taiate cubulete
– 50g mazare congelata
– o lingura zeama de lamaie
– 50ml vin alb
– 100ml smantana dulce
– 100g parmesan proaspat razuit
– sare si piper dupa gust

tagliatelle cu somon

INVATA SI TU SA PREGATESTI TAGLIATELLE CU SOMON PENTRU MESELE IN FAMILIE! GASESTI RETETA COMPLETA CU UN CLICK AICI!

9 Comments

  1. Ema Mateica - Sosa

    Draga Teo,

    mi-ai starnit nostalgia copilariei cu povestioara ta de inceput… Imi aduce aminte de bunica mea draga care si ea tot cu manutele ei facea niste turte pentru taietei, de puteai citi ziarul prin ele, asa de subtiri erau. Unde mai pui ca avea o dexteritate care ma lasa cu gura cascata. Miscarile sucitorului si felul in care le intindea dupa ce rasucea toata turta pe sucitor erau halucinante, cum se exprima o cunoscuta jurata 🙂
    Oricum, mi-a facut placere imersiunea in trecut si pofta de taitei in acelasi timp. Sigur ca n’am darzenia bunicii in a face totul cu manutele mele; in schimb am un KitchenAid cu accesorii pentru paste si imediat ma pun pe “cocarit”, cum tot bunica zicea… No, sa ne fie de bine!

    • Ema, multumesc pentru cuvintele frumoase si sa stii ca ma bucur foarte tare cand omenii se regasesc in povestile mele despre familia mea 🙂 Te pup si da, cum zic bunicile noastra, sa ne fie de bine! 🙂

  2. Arata prea bina ca sa nu imi fac singura pastele.
    Multumesc pentru reteta!

  3. Super reteta!! Am incercat’o si a fost apreciata de familie 😉 As adauga un pont..poate era de la sine inteles..dar fiind incepatoare nu m’am prins..data viitoare voi decoji rosiile. Multumesc pt reteta!

    • Sanda, depinde de rosiile folosite si de gusturile fiecaruia 🙂 Eu nu le decojesc la reteta asta si nu ne-au deranjat cojile 🙂

  4. Anca Ionita

    Am facut reteta. A iesit nemaipomenit!! Atat doar ca nu am pus numai mazare congelata, ci si niste broccoli, conopida si morcovi.

  5. Lizzie

    Eu am lasat mazarea pe dinafara 😛 in schimb a iesit ceva excelent, s-au mancat cate 2 portii odata! 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.