Daca ma cunoasteti bine, si eu sper ca ma cunoasteti deja de atata amar de vreme, TREBUIE sa stiti ca iubesc TOT ce inseamna peste: somn, somon, ton, crap, biban…ORICE! Dar dintre toate, cel mai drag si cel mai drag este si imi va ramane SOMONUL! Fara discutie, bun la orice retete culinare, de la cele mai simple si pana la cele mai sofisticate, somonul este el insusi un sofisticat si de multe ori ii sunt suficiente doar sarea, piperul si un pic de ulei de masline pentru a face minuni in farfurie. Somonul este si pestele preferat al lui Luca, in special in combinatie cu piureul de mazare. Cand face mofturi de orice fel la masa (desi sunt cam rare in cazul lui), stiu ca merg la sigur cu somonul.
Reteta de azi – tartar de somon – este una foarte pe gustul meu si al nostru in general, are tot ce ii trebuie si, pentru mine, asa arata, pur si simplu, vara intr-o farfurie! 🙂
Acum, inainte sa trecem efectiv la prepararea retetei de tartar de somon, este important sa va spun cate ceva, pentru ca vorbim de peste pe care urmeaza sa il consumam crud. Alegeti cel mai proaspat somon cu putinta, cereti daca se poate vanzatorului sa vi-l fileteze pe loc si intrebati intotdeauna cat de proaspat este pestele. Aveti mare mare grija la oase, da? Pipaiti bine fileul de somon si apoi scoateti eventualele oase folosind o penseta. Taiati partile laterale (burta pestelui) pentru ca este o carne foarte grasa si nu merge bine la tartar. Folositi zeama de lamaie, are efect antibacterian si oarecum gateste somonul (veti vedea ca isi schimba culoarea dupa ce adaugati zeama de lamaie).
Ingrediente pentru o portie:
– 200g file de somon foarte proaspat
– ½ mango bine copt
– ½ avocado bine copt
– o ceapa rosie
– 2 lingurite zeama de lamaie
– o lingura ulei de masline extra virgin
– sare si piper dupa gust
Spalam bine pestele, il tamponam apoi cu un prosop de hartie, il verificam de oase, taiem partea dinspre burta si facem o crestatura in mijloc, acolo unde a fost coloana vertebrala. Scoatem acea bucatica, pentru ca e foarte tare. Apoi putem taia somonul cubulete mai mici sau mai mari, in functie de cum va place tartarul – mai fin sau cu textura. Taiem apoi si mango si avocado, pe care le curatam de coaja, in cubulete de aceeasi marime cu somonul. Taiem ceapa rosie foarte foarte fin, apoi le amestecam toate intr-un bol, cu uleiul de masline, sare, piper si zeama de lamaie.
Puteti pune tartarul pe felii de paine prajita sau puteti sa il asezati intr-un cerc metallic, asa cum am facut eu. Prezentarile sunt nenumarate, in functie de cum va dicteaza imaginatia, dar gustul va fi minunat, indiferent de plating 🙂 Sa va fie de cel mai bine!
Arata foarte frumos!Imi place deoarece pestele este crud.
De obicei,il mananc doar cu wasabi si soia sos,dar voi incerca si aceasta varianta.
Multumesc!
Elena, ma bucur ca ti-am dat o idee buna, sper sa il incerci si sa imi spui daca ti-a placut, da? 🙂 Te puuup
Buna Teo, in fotografiile postate ai si niste verdeata, care s-ar parea ca merge de minune cu tartarul,ummm… ce fel de ierburi folosesti? multam anticipat 🙂
Cami, de germeni zici? IN rest am folosit doar menta si patrunjel 🙂
…da da la menta si patrunjel ma refeream!a iesit demential 🙂