Gogosile – una dintre retetele mele preferate! Si azi, reteta de gogosi prajite in ulei de palmier! Pe vremuri, cand aveam si eu un “serviciu de oameni normali”, cum zice Buni Sia, adica lucram ca tot omul, de la 9 la 6, munca de birou, aveam biroul fix langa o “Gogoasa infuriata”. Nu imi luam gogosi, ca intodeauna am preferat sa le fac in casa (pe vremea aia le facea Buni, ce-i drept), dar imi luam in fiecare dimineata cafeaua la pachet de acolo. Si pana stateam la coada ma fascina un singur lucru: friteuza in care se prajeau gogosile si ma framanta o singura intrebare: ce ulei, Doamna iarta-ma, folosesc doamnele astea de nu se inegreste? De ce eu trebuie sa schimb uleiul la fiecare tura de snitele? De ce se arde? De ce al meu fumega ca un furnal si asta scoate gogosi perfect rumenite? Si, dupa o vreme, cand m-am imprietenit mai bine cu doamnele de la gogoserie, am indraznit sa intreb, ca orice copil de 22 de ani. Si mi-au spus ca prajesc in ulei de palmier. Am zis bine si am uitat 🙂 Acordati-mi circumstante atenuante, eram gravida si siti voi ca la gravide, memoria si logica nu sunt chiar punctele lor forte 🙂
Apoi, peste ceva vreme mi-am reamintit, cand a inceput sa vad uleiul de palmier in hypermarketuri. Si am inceput sa citesc un pic despre el, apoi l-am auzit laudat din diverse parti, la modul ca “daca tot mancam ceva prajit, sa fie prajit in ulei de palmier”. Si, cand am primit cadou de la prietenii de la Home Garden – o sticla de ulei de palmier, am inceput sa il folosesc aproape zilnic si am fost foarte placut impresionata. Da, este exact asa cum am auzit ca este.
Care sunt beneficiile uleiului de palmier? Pai, este mult mai eficient decat cel de floarea soarelui sau porumb, rezista la temperaturi mult mai ridicate – 230 de grade – si poate fi utilizat de mai multe ori fara riscul arderii si mai ales fara a se creea substante toxice in procesul de prajire. Un alt lucru care mi-a placut este ca nu intra in alimentele pe care le prajim, snitelele, de exemplu, nu “mustesc” de ulei dupa ce le scoatem de la prajit. Uleiul de palmier HOME GARDEN nu trebuie aruncat dupa folosiri repetate deoarece el nu se innegreste, nu se amareste si nu devine cancerigen. Se filtreaza periodic si se completeaza pe masura ce se consuma. Uleiul Home Garden este 100% ulei de palmier, nu este amestecat cu alte uleiuri vegetale si este o sursa de vitaminele A si E 🙂
Ingrediente pentru 10-12 gogosi:
– 400g faina
– o lingurita sare
– o lingurita scortisoara macinata
– 50g drojdie proaspata
– 3 linguri zahar
– 3 galbenusuri
– 250ml lapte caldut
– 50g unt moale, la temperature camerei
– ulei de palmier, pentru prajit
– 100g ciocolata alba
– fugi de ciocolata neagra pentru decor
Mai intai amestecam drojdia proaspata cu zaharul, pana drojdia devine lichida. Intr-un bol mare, amestecam faina, sarea si scortisoara. Facem o gropita in mijloc si punem drojdia, galbenusurile, laptele si untul. Framantam pana avem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini.
Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei, acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul sa dospeasca 1 ora, o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul. Il scoatem apoi, il mai framantam 5-10 minute pe planseta usor pudrata cu faina. Intindem o foaie de aluat de cca 1 cm grosime si taiem gogosile cu un pahar. Nu e musai sa le faceti sig aura in mijloc, dar eu le fac mereu, ca sa fie doughnuts, asa cum ii plac lui Luca. Le lasam apoi sa mai dospeasca o jumatate de ora pe planseta si incepem sa le prajim pe rand, in uleiul de palmier incins, pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Le scoatem pe hartie de bucatarie, le lasam sa se raceasca atat cat sa le putem manui, apoi le dam prin ciocolata alba topita si le presaram cu fulgi de ciocolata.
Sunt absolut excelente si tocmai pentru ca sunt prajite in ulei de palmier, nu se rancezesc repede, nu sunt uleioase si rezista 2-3 zile in caserola inchisa ermetic. Sunt curioasa ce mutrica o sa faca azi Lux, cand gaseste o gogoasa frumoasa in pachetelul de la scoala 🙂 Si, inainte sa va las cu pozele de final, vreau sa va mai spun ceva, sa nu va speriati atunci cand cumparati ulei de palmier: uleiul de palmier HOME GARDEN contine acizi grasi nesaturati, sanatosi pentru organismul uman, dar care au tendinta sa se solidifice la temperaturi sub 18 ºC, uleiul devenind alb-mat. Aceasta modificare nu are nici o influenta asupra calitatilor sale, putand fi adus in stare lichida si la culoarea galben auriu printr-o usoara incalzire sub un jet de apa fierbinte 🙂 Va pup, spor la gogosi si mai aruncati un ochi pe pagina de Facebook Home Garden pentru ca sunt tot felul de informatii utile despre produsele lor dar si retete din care va puteti inspira!
Ce bine ti-au iesit! am facut si eu de curand, dar am avut cateva mici “greseli”.
Am sa le încerc și eu
Uleiul de palmier nu contine nicium fel de ulei vegetal?
Si eu as folosi uleiul de palmier la prajirea gogosilor,dar daca il castig,il voi folosi si la prajirea snitelelor.Merg pe incredere,ca vor iesi bune,fara sa musteasca de ulei!
ador gogosile facute in casa iar ale tale arata absolut genial!
Tocmai am facut reteta. Au iesit minunate gogosile!!!
Ma bucur mult! Sa va fie de bine! 🙂