Judecand dupa faptul ca suntem la sfarsit de iunie, am zice ca e vara… dar vremea de afara… pfffff… e mai degraba de octombrie. Totusi, in casa e o zapusala incredibila, deci statul la cratita nu mai e o optiune si daca tot s-au facut legumele de vara si gasim peste tot zucchini pana in 3 lei kg, m-am gandit sa va propun azi o reteta super-mega rapida si foarte usoara, cu doar 5 ingrediente, care e perfecta si pentru zilele ploiase, calda, dar si rece, pentru zilele in care ne apasa canicula (daca or veni si astfel de zile vara asta.
Ideea de dovlecei fierti in lapte de soia mi-a venit de la o reteta chinezeasca, la care se foloseste Loofah sau Luffa, un soi de castravete, dar care mie, la gust, mi-a adus mai mult cu un zucchini. Asa ca m-am gandit ca ar merge bine sa incercam asa stir fry-ul si sa pastrez laptele de soia, care este oricum un preferat al meu. Asa ca am fiert zucchini in bautura din soia simpla de la Inedit si a iesit o nebunie de supa. Nu e musai sa o faceti crema, puteti sa o lasati asa, cu bucati mari de zucchini si va fi chiar aspectuoasa, mai ales daca nu curatati de tot dovlecelul si lasati si fasii de coaja. Este pentru prima data cand fierb bautura din soia Inedit si s-a comportat foarte bine, v-o recomand cu drag 🙂
Ingrediente pentru 4 portii:
– 2-3 linguri ulei de susan sau floarea soarelui (cel de susan e mai indiccat pentru stir-fry)
– 5-6 catei de usturoi taiati felii subtiri
– 2 zucchini medii
– 250ml (o cana) bautura din soia de la Inedit
– sare si piper dupa gust
Intr-un wok, la flacara mare, incingem uleiul si prajim usturoiul cateva secunde. In reteta originala de supa chinezeasca usturoiul era destul de crocant, rumenit, eu insa am evitat asta pentru ca mi s-a parut prea amar. Il putem rumeni un pic pic pentru ca arata mai bine supa, mai ales daca alegeti sa nu o dati prin blender si sa o serviti asa cum e. Peste usturoi punem dovlecelul, curatat de coaja din loc in loc si taiat cuburi mari. Le sotam impreuna 1-2 minute, apoi adaugam bautura din soia si lasam sa fiarba la foc mediu, 5-6 minute sau pana dovlecelul e moale. Daca vreti sa serviti supa fara a o da prin blender, puteti sa lasati dovlecelul usor crocant, ”al dente”. Potrivim de sare si piper si dam totul prin blender.
Puteti servi supa cu sos de soia de la Inedit, crutoane sau daca o lasati sa fiarba mai mult, incat sa scada si sa se ingroase laptele de soia, supa crema de zucchini va iesi mai groasa si este perfecta ca si dip pentru legume, biscuit, nachos.
Sa va fie de cel mai bine si nu uitati de concursul saptamanal propus de prietenii mei de la Inedit. Ce trebuie sa faceti este sa dati like si share pe facebook acestei retete (folosind butoanele de mai jos), iar apoi sa lasati un comentariu in care sa ne spuneti ce produs din gama soia Inedit ati dori sa folosesc in reteta de saptamana viitoare. Astfel puteti castiga produse Inedit. Pentru inscrierea in concurs, atunci cand lasati comentariu, trebuie sa folositi numele si prenumele complet (ex: Ion Popescu) si sa introduceti in campul de e-mail o adresa de e-mail valida, la care sa va putem contacta in cazul in care ati castigat. Regulamentul concursului poate fi citit aici.
Si apropo de concurs, avem de anuntat azi si castigatorul concursului de saptamana trecuta. Ati lasat comentarii dragute si noi am ales prin random.org castigatorul premiului, pe care il puteti afla la reteta de chec cu legume si soia. Felicitari castigatorului, va pup si spor la bucatarit! 🙂
Update tragere la sorti:
Saptamana aceasta castigatorul concursului este Militaru Gabriela. Felicitari!
Pentru saptamana viitoare mi-ar placea sa gatesti ceva cu tofu. il ador!
Ce contine bautura din soia? Cu ce pot sa o inlocuiesc. Eu stau in Franta si nu gasesc asa ceva. Multumesc.
Nicoleta, o poti inlocui cu laptele de soia 🙂
buna Teo, mi-ar placea sa gatesti ceva cu tofu 🙂 nu am mancat niciodata, dar e ceva ce as vrea sa incerc. Bebele are voie sa manance lapte de soia la 11 luni? multumesc, Monica
Pentru saptamana viitoare mi-ar placea sa gatesti ceva cu tofu in saramura sau ulei fb ene maria
lapte de soia
Draga Teo, supa asta arata grozav, neaparat o sa o incerc! Am incercat foarte multe retete de pe blog si nu a fost una care sa nu imi iasa, datorita explicatiilor tale amanuntite!
Esti sursa mea de inspiratie in bucatarie, iti multumesc!
Pupici
Minunata reteta! Maine chiar nu mai stiam ce supa sa-i fac baietelului meu. Eu sunt un mare fan al branzeturilor tofu de la Inedit. Le folosesc la salate.
Ne-ai prezentat inca o reteta minunata!
Multumim!
cine a castigat?
Inca nu a fost extras castigatorul. Abia miercuri il anuntam!
O reteta cu crenvurşti vegetali ar fi tocmai buna ,sigur ne vei incanta cu ceva delicios !
o reteta cu crochetele vegetale, cum sa le gatim/prezentam in farfurie ca sa fie attractive pentru personae care nu sunt neaparat adeptele alimetnatiei cu produse din soia
o reteta cu crochete vegetale de soia
n-am mai mancat niciodata asa ceva si am zis hai ca incerc sa fac si eu. deci o iesit atata de buna, vai de capu meu. genial de buna.
Stiam aceasta reteta, am mai preparato ocazional si o recomand cu caldura. Foarte bun!