Acu’ 2 ani, daca va mai aduceti voi aminte (si eu sper sa va aduceti, ca eu una imi amintesc cu drag) am pregatit impreuna cu Trilulilu si Cappy un mini-serial dragut “Mic dejun in 5 minute” si din cele 10 retete culinare prezentate cu mare maiestrie (hahaha) de mine acolo, una dintre cele mai apreciate a fost reteta de guacamole. Dar, pentru ca uneori nu merge video-ul (ca noah, patesti) dar si pentru ca este una dintre acele retete pe care le refac foarte foarte des si mai este si o super reteta de posta, nu a fost mare lucru sa fac pozele si sa va arat si varianta “scrisa” a retetei de guacamole 🙂 Dar tot va sugerez sa vedeti si filmuletul, nu doar pentru preparare, ci pentru ca are o multime de tips&tricks utile 🙂
Ingrediente:
– 2 avocado bine coapte
– 1/2 ceapa tocata marunt
– 1/2 lingurita ardei iute tocat marunt
– 2-3 catei de usturoi
– o lingura suc de lamaie sau lime
– o rosie fara seminte si tocata marunt
– coriandru proaspat dupa gust
– sare si piper dupa gust
Mai intai si mai intai avem nevoie de avocado bine copt, care e moale cand il apasam usor. Daca va intra degetul cu totul in el cand apasati…e stricat, sa fim bine intelesi 🙂 Dar cum o sa gasiti rar, dar foarte rar avocado copt in magazine, aflati ca el se coace de la sine daca il punem pur si simplu pe blatul de bucatarie si il lasam cam o saptamana. Daca nu aveti vreme o saptamana pana se coace, puteti sa il puneti intr-o punga de hartie, inchisa la culoare, asa grabim timpul de coacere si e gata copt in 1-2-maxim 3 zile . Cand e copt, cu ajutorul lui bunu Dumnezo, e momentul sa il taiem de jur imprejur, sa dam un cutit samburelui, care va iesi foarte usor si apoi scoatem miezul cu lingurita. Nimic mai simplu. La capitolul “cum maruntim avocado?” avem mai multe optiuni: fie il dati prin bleder, daca va place un guacamole foarte fin (dar varianta asta, sincera sa fiu, mie nu imi place DELOC) fie il pisam cu furculita sau cu instrumental pentru facut piure de cartofi, asa cum am facut eu. Daca instrumental asta are un nume, spuneti-mi-l si mie 🙂 Dupa ce avocado e maruntit, taiem ceapa marunt, rosiile marunt, ardeiul iute ghiciti cum?…marunt! 🙂 Taiem coriandrul si mai marunt, usturoiul il dam pe razatoare sau prin presa de usturoi si amestecam toate ingredientele. Musai sa punem sucul de lamaie pentru ca avocado, o data curatat, se oxideaza foarte repede!
Puteti sa il mancati asa cum e…nu de alta, dar e foarte bun, ca nu degeaba i se spune HOLY Guacamole, dar daca insitatti voi musai musai, puteti sa il serviti cu nachos sau cu tortillas pe post de dip sau in orice alta combinatie, pe post de aperitiv. Ca unde punem o salata de vinete pe masa, merge sa punem si un guacamole, pe cuvantul meu de Teo! V-am pupat maxim!
Reteta e absolut fenomenala! Super simpla si delicioasa! Eu am scos ardeiul iute si am folosit ceapa verde…fiecare cu gustul lui! Am servit-o pe paine usor uscata in cuptor! Si am uitat sa mentionez ca a fost pentru prima data cand am gatit avocado, am avut ceva emotii ca nu o sa imi placa. Si la final vreau sa te felicit pentru munca pe care o faci Teo, desi observ ca o faci cu asa mare drag, deci nu cred ca o numesti chiar “munca”.;) Te pup si te imbratisez!
Multumesc, te pup si eu :*
O reteta sanatoasa. Avocado contine uleiuri extrem de bune pentru corpul nostru!
Telul e instrumentul folosit la piure 🙂 Felicitari si multumim pt reteta
Eu mananc destul de des guacamole… si este delicios… Personal mi se pare ca seamana cu salata de vinete! :))
Pingback: Guacamole – reteta de baza - Caut reteta
Am pus 3 avocado mai maricele, am inlocuit ardeiul iute cu un ardei capia pe care l-am taiat – evident -, marunt, am pus doar un catel de usturoi, am folosit niste rosioare inima de bou si am lasat samburii acolo, un pic de sare si niste zeama de lamaie. Rezultatul a fost fabulos.
Ma curu ca ti-a placut 🙂
Am facut de mai multe ori salata cu avocado,nu fac economie de usturoi si ardei iute si nu uit nici-un ingredient din reteta.Salata e consumata proaspata,dupa ce a srat 1 ora la rece.Eu prefer pe paine prajita.Este o salata sanatoasa si bio.pofta buna.Si sa nu uit,eu pun si o lingura de ulei de nasline,oregano,chimen,5-6 cuisoare pisate;pofta buna!!!!!!!!!!!!!!
foarte buna “adaosurile” tale la reteta de baza 🙂
Eu fac guacamole cu ulei din samburi de struguri in blender (cateodata pun si rosii, cateodata nu pun) si se face o pasta pe care o intind pe lipii libaneze si pun un rand de masline kalamata si iese o …shaorma vegetala excelenta
Pingback: SHAORMA SANATOASA | Ioana Moisesc
Multumesc pentru inspiratie, Teo!
Mi-a placut mult guacamole, pe care il apreciez si datorita tie.
O primavara frumoasa!!
Hai ca inca n-am facut reteta(ajung acu acasa si-o icropesc musai) , dar ce-am mai salivat cat am citit-o …Va multumesc mult .
Pingback: Alina's Cuisine » Mexican night: Quesadilla cu legume si piept de pui
O reteta simpla si extrem de sanatoasa!
Asa este, multumesc mult 🙂
instrumentul de stresat piure-ul e pasator 🙂
sau ne-pasator, daca streseaza piure-ul :p
Pingback: Favoritele lunii aprilie/ April favorites – Iulia's Corner
E mișto crema ăsta ce o fi
Am facut aseara. A fost prima data cand am mancat avocado si am avut incredere in reteta ta. Recunosc ca nu imi pare rau nici o secunda. A iesit delicios! Am folosit ardei iude conservat de mine si nu am folosit coriandru. Eu nu am vazut nicaieri coriandru proaspat si din plic nu am vrut sa pun. In rest, am urmat reteta ta de baza si ….yummy!
Multumesc!
Ma bucur tare mult ca ti-a placut! 🙂 Nici eu nu sunt mare fac coriandru, prefer sa il inlocuiesc cu ptarunjel 😀
Presa sau pasator pentru piure 🙂
Felicotari pt reteta!
Multumesc din suflet! 🙂
Yummmyy! Am mancat si in Mexic si parca tot mai bun e guacamole facut de tine ;). Bravo Teo, esti o sursa de inspiratie excelenta!
Multumesc, Florin! 🙂
Instrumentul pt facut piure se numeste pisalog.
:))))
😛
Daca lasam goacamole la rece peste noapte,se strica?
Nu, dar se poate oxida 🙂 adica isi schimba un pic culoarea 🙂
Delicios! Foarte ușor de preparat si foarte sănătos !
Mesajul este pentru Teo. Sunt foarte multe ustensile de bucatarie. Nu stiu cu ce ati pisat avocatul asa ca va trimit o legatura (paleta piure). http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/categories/departments/cooking/20647/
Multumesc 🙂 Stiu cu ce am pisat avocado 🙂
Am realizat si eu pentru prima data, reteta de guacamole. Am folosit putin ulei de masline si lime in loc de lamaie. Super delicios!
Eu am folosit Avocado Hass (ca cei din imaginea cu rosiile, ardeiul iute, ceapa si lamaia). Spre deosebire de cei de la Hass, Avocado Florida (cei verzi si mai mari) au mult mai putina grasime. Acum, mai putina grasime ar putea suna bine, dar grasimile gasite în avocado Hass sunt de fapt foarte sanatoase. Avocado Florida are textura mai ferma si un conținut scazut de grasimi si sunt folositi mai des pentru salate dar pentru acea bunatate cremoasa si sanatoasa pe care o asteptam cu toții de la un avocado, Hass este rege!
Pentru 100 gr. de avocado din cele doua categorii, din punct de vedere nutritional avem:
* Florida – 276 calorii si 23 grame de grasime
* Hass – 384 calorii si 35 grame de grasime
Un preparat extrem de sanatos si usor de realizat.
Multumesc pentru reteta!
Multumim mult pentru informatii!
Buna dimineata Teo, am citit si eu acum reteta ta de guacamole si am o intrebare: ce este te rog CORIANDRU?? Este cumva CILANTRO ?? Am inteles ca se gaseste si la noi acasa, dar NU sunt sigura ca asa se cheama. Multumesc.
Florentina, Mexico City
Salutare. Da, este coriandru si se gaseste in majoritatea supermarketurilor.