Lasagna cu midii si spanac

Lasagna cu midii si spanac
In multii ani de blogging culinar si in lungul meu periplu prin retete culinare din lumea larga, am incercat multe si diverse feluri de lasagna, de la cea clasica si pana la unele mai exotice, cum a fost lasagna cu sunca si ou sau lasagna cu pui si ciuperci.

Dar lasagna cu fructe de mare, “va spui cu mana pe inima”, cum ar zice Buni Sia, n-am mai incercat pana azi. Si tot cu mana pe inima va spun, regret ca nu am facut pana acum, nu de alta, dar combinatia spanac – fructe de mare, ricotta -cascaval – parmesan – smantana dulce este pe cat de decadenta, pe atat de delicioasa! Promit cel mai promit! Eu nu am folosit clasicul cocktail de fructe de mare, nu de alta dar mi-au facut cu ochiul niste midi simpatice. Dar voi puteti folosi orice fel de fructe de mare doriti, nu-i musai sa ne faca acelasi lucru cu ochiul 🙂 Oricum, mai nou iau fructele de mare congelate de la Lidl, imi sunt cele mai accesibile si daca vreau fructe de mare proaspete, de la Metro.

Astea fiind spuse, sa va mai spun ca pe Luca l-au lasat rece midiile mele, pe care le-a ales minutios dintre foile de lasagna, una cate una, apoi s-a uitat la teancul de midii si mi-a zis “Scarbos. Mai bine puneai numai spanac!” Da voi nu-l bagati in seama, ca vorbeste gura fara el! Daca va plac fructele de mare in general si midiile in mod special, sigur nu dato gres cu reteta asta!

Ingrediente pentru 8-10 portii:
– 10 foi lasagna
– 400g midii curatate
– o lingura unt
– o lingurita ulei de masline
– o ceapa alba taiata marunt
– 3-4 catei de usturoi presati
– 100ml vin alb sec
– 150g crema de branza cu verdeturi (Almette am folosit eu)
– 300ml + 200ml smantana dulce pentru gatit
– sare si piper dupa gust
– 250g ricotta
– 150g parmesan proaspat razuit + 50g parmesan pentru gratinat
– 150g cascaval dat pe razatoare
– 250g spanac tocat, decongelat si scurs bine de apa

Lasagna cu midii si spanac

Ca de obicei, incepem cu incinsul cuptorului la 180°C. Apoi ne apucam de treaba: intr-o tigaie incapatoare topim untul, adaugam si uleiul de masline si in ele calim ceapa si usturoiul 2 minute, la foc mic, amestecand in continuu, pentru ca usturoiul sa nu se arda (devine foarte amar cand e maroniu). Peste ceapa si usturoi punem midiile (sau fructele de mare), le calim 1 minut, apoi stingem cu vinul alb, condimentam cu sare si piper si lasam totul pe foc, amestecand des, pana lichidul scade aproape de tot. Punem crema de branza cu verdeturi si 300ml smantana dulce peste midii, amestecam bine si tinem pe foc pana crema de branza se topeste si avem un sos omogen. Separat, intr-un bol mare, amestecam ricotta, cascavalul, parmesanul (cele 150g), spanacul si 200ml smantana dulce. Condimentam cu piper si neaparat gustam inainte de a pune sare, pentru ca parmesanul este destul de aromat, asa ca eu una, nu am mai pus sare.

Lasagna cu midii si spanac

In vasul termorezistent de 15×20 cm (sau tava in care faceti de obicei lasagna), punem 3 linguri din sos cu fructe de mare (avand grija sa punem doar sos alb, fara midi in cazul meu) si deasupra 2-3 foi de lasagna. Urmeaza apoi 1/3 din amestecul de midi si smantana. Nivelam cu spatula. Punem ½ din amestecul de spanac si branzeturi, nivelam din nou. Punem un strat de foi de lasagna, apoi inca un strat de fructe de mare, restul de amestec de spanac si acoperim cu inca un strat de foi. Ultimul strat trebuie sa fie restul de sos cu fructe de mare. Presaram 50g parmesan razuit peste fructele de mare si dam la cuptor 30 min sau pana foile de lasagna sunt fierte (le testam cu furculita, care trebuie sa intre usor in ele) si parmesanul e frumos rumenit.

Lasagna cu midii si spanac

Sa va mai dau niste sfaturi: daca folositi foi de lasagna de calitate, nu e musai sa le fierbeti, le puteti opeari, in cel mai bun caz cat sa fie suficient de moi ca sa se “muleze” dupa forma de copt, insa eu nu le fierb niciodata. In loc de ricotta, puteti folosi urda sau branza proaspata de vaci. In loc de fructele de mare, daca nu va plac si nu va plac, puteti folosi un piept de pui mare, taiat in cubulete. Dar tot cu midii e cea mai buna lasagna asta, credeti-ma pe cuvant! Noah, cam atat, ca si asa e o reteta luuuunga dar deloc complicata, daca o cititi cu atentie. Cam asta-i tot! Va pup, sa va fie de bine!

Lasagna cu midii si spanac

Lasagna cu midii si spanac

Lasagna cu midii si spanac

Lasagna cu midii si spanac

Lasagna cu midii si spanac

7 Comments

  1. pe langa faptul ca arata extrem de spectaculos,cred ca este delicioasa,asta pentru iubitorii de fructe de mare!cu singuranta o voi incerca!bravo si succes in continuare Teo!esti grozava!

  2. Cristiana

    Hello! Ce as putea sa folosesc in loc de smantana dulce in Statele Unite? Half and half?

  3. Delicioasa reteta ….

  4. A incercat cineva reteta?

  5. Lubita

    Mmmm,ce-mi place!!

  6. Arata super, doar ca daca ultimul strat e de sos cu midii, in poze se vede ca si cum ultimul strat e de foi de lasagna. Sau n-am inteles eu bine?

  7. Nu m-as fi gandit niciodata la lasagna cu fructe de mare, si niciun caz sa le combin si cu spanac. Suna intr-adevar foarte bine (in special ca are atatea feluri de branzeturi 🙂 ). Abia astept sa incerc si eu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.