Din categoria retete culinare de toamna avem azi reteta de minestrone. Ce e minestrone? O supa plina de legume, o supa deasa si aromata, “o ditamai supa” daca e sa ne gandim ca minestra inseamna in italiana supa si minestrone e augmentativul. Am pus in minestrone un amestec de deiverse tipuri de fasole, linte si mazare uscata, pe care l-am luat din Italia si asa si scria pe el: misto per minestrone, dar sa stiti ca si la noi, la magazinele de condimente, puteti sa va faceti foarte usor un mix de genul asta: un pic de linte rosie, un pic de linte verde, mazare uscata, fasole rosie, fasole alba, fasole tarcata. Sau puteti, la fel de bine, sa folositi doar fasole boabe 🙂 Apropos de fasole boabe…cand eram insarcinata cu Luca, a venit Buni la noi si m-a ajutat la curatenie si la mancare. A facut o supa de fasole boabe mega-extra-uber buna, de toata lumea ne intreba reteta, asa ca le-am trimis-o pe mail:
– una bucata bunica iubitoare
– 1 milion de lei vechi
– un televizor
– un program tv
– o telecomanda cu baterii noi
Se plateste bunica cu suma de bani, dupa care se ia revista si telecomanda si ne asezam in pat/fotoliu, cu fata orientata catre televizor. Dupa cca 2-3 ore totul este facut si ne putem aseza la masa! Sper ca s-a inteles gluma, da? 🙂 Acuma sa trecem la reteta de minestrone 🙂
Ingrediente pentru 8-10 portii:
– 4 linguri ulei de masline
– o cepa mare
– 3-4 catei de usturoi
– 2-3 tije apio
– 2-3 morcovi
– 1 ardei gras/kapia
– 300g fasole boabe
– 4 litri apa
– 1 litru supa de pui
– 2 rosii mari
– 1 dovlecel (zucchini)
– o cana dovleac cuburi
– 2 cani paste spirale fierte si trecute pe sub jet de apa rece
– sare, piper, busuic
– parmesan proaspat razuit pentru servit
Mai intai si mai intai trebuie sa ne ocupam de fasole (procedeul e acelasi si daca folositi amestec de legume uscate) pe care o lasam peste noapte in apa rece, apoi o scurgem de apa in care a stat si o punem la fiert in apa proaspata, la foc mediu. Dupa 30 min schimbam apa si lasam din nou sa dea in clocot, apoi repetam operatiunea cu schimbatul apei inca o data inainte de a lasa fasolea sa fiarba cel putin o jumatate de ora. Scurgem apoi fasolea, o trecem pe sub jet de apa rece si o lasam deoparte pana ne ocupam de restul legumelor.
Intr-o oala mare (5 litri) calim ceapa in uleiul de masline pana e translucida. Punem apoi usturoiul, apio feliat subtire ai ardeiul taiat cubulete. Calim 2-3 minute, apoi punem morcovii, fasolea, condimentam cu sare, piper si paprika afumata si turnam 4 litri de apa. Lasam sa fiarba pana apa scade aproape la jumatate si fasolea e aproape fiarta. Completam cu supa de pui, dovlecelul si dovleacul taiate cuburi (zucchini nu l-am curatat de coaja, dovleacul in schimb, da) dar si cele 2 rosii taiate cubulete. Lasam totul sa fiarba alte 30 min sau pana toate legumele sunt moi. La ultimul clocot mai punem sare si piper dupa gust, pastele fierte dar si o lingurita buna de busuioc uscat (daca aveti proaspat, cu atat mai bine).
Este o supa foarte consistenta, care merge perfect cu paine prajita sau paine wassa. Dovleacul da o aroma deosebita si culmea, l-a macat chiar si Luca. Daca iubiti legumele, asta-i supa ideala pentru voi! Va anunt ca din oala de 5 litri nu mai e aproape nimic si asta spune multe! Sa va fie de bine!
suna tare bine … dar poti te rog sa imi spui ce sunt tijele de apio si unde se gasesc? pot sa pun linte rosie si mazare si sa scad cantitatea de fasole? Nu sunt mare fan fasole si de asta te intreb, ca imi place tare mult cum arata supa.
multumesc 🙂
Eliza, apio e un fel de telina, o gasesti la orice hypermarket. Poti folosi orice tip de fasole vrei 🙂
Un deliciu supa,ne place tare mult si noua!Arata grozav!Pupici
Ai un super blog, este o adevarata placere sa va il vizitez dimineata, imi mai indulceste diminetile, si mi le face chiar mai energice as putea spune!
Ma bucur ca am efectul asta 🙂 promit sa continui cu treaba buna 🙂
Deliciooos! 🙂
Ce sunt tijele apio?
sunt un fel de tije de telina, le gasesti cam la orice hipermarket 🙂
buna.
apio nu este un fel de telina, este chiar telina in sine! apio inseamna telina in spaniola.
Arata foarte bine supa asta! Felicitari pentru blog!
cristina, sunt un soi de tije de telina 🙂 asa cum sunt mere golden, ionatan si granny smith 🙂 apio inseamna telina in spaniola insa nu e acelasi lucru cu telina radacina, frunzele de telina etc. multumesc, ma bucur ca iit place supa, e si printre preferatele noastre 🙂
Arată delicios şi pare perfectă pentru toamnă. Totuşi, nu am găsit apio în Cora 🙁 sper să găsesc prin altă parte.
Sasha, eu iau de la Kaufland sau Auchan de obicei 🙂 sper sa gasesti si tu!
super deliciooos….
🙂
Pingback: Ciorbe pe care trebuie să le incerci | Unica.md