Pizza cu gorgonzola si ciuperci

Pizza cu gorgonzola
Luna aceasta m-am inscris la una dintre cele mai simpatice provocari in materie de retete culinare. Provocarea secreta initiata de Ama, de la Ama in bucatarie. Ce presupune provocarea secreta? Se inscriu mai multi bloggeri culinari si Ama ne trimite pe mail un blog, de unde noi incercam o reteta care ne place. Soarta a facut sa imi fie repartizat fix blogul prietenei mele Corina, pe care o stiti sigur de pe blogul ei, “Bucataria Urecheatei”.

Eu am ales sa gatesc o reteta de pizza cu gorgonzola si ciuperci, din mai multe motive. Am vrut musai sa incerc aluatul de pizza dupa reteta mamei Corinei. Reteta de blat e foarte interesanta si are ou si lapte! In al doilea rand, soarta face sa si locuim in acelasi cartier. Deci am mancat si eu pizza cea magica despre care va spunea ea si mi-am dorit sa o reproduc acasa. Si al treilea motiv: I love pizza, yes I do!!! Asa ca, azi gatim pizza cu gorgonzola, ciuperci si sunca. A fost un deliciu!

Ingrediente pentru aluat:

  • 300g faina (faina 650 am folosit eu)
  • 110 ml lapte caldut
  • un pliculet (o lingurita) drojdie uscata
  • un ou
  • 2 linguri ulei de masline (30ml)
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui (30ml)
  • o lingurita sare

Am pus toate ingredientele in masina de paine si am ales programul pentru pizza, asa ca dupa 2 ore am scos aluatul gata dospit. Daca nu aveti masina de paine, amestecati laptele, oul si uleiul. Puneti faina amestecata cu drojdia si sarea intr-un bol mare. Faceti o gropita in mijloc si turnati laptele amestecat cu oul si uleiul. Framantati un aluat elastic, pana nu vi se lipeste de maini si il puneti apoi intr-un bol curat, uns usor cu ulei de masline si il lasati sa dospeasca intr-un loc uscat si caldut, 2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Indiferent de metoda de framantare si dospire a aluatului, il impartim in 2 parti egale (sau in functie de tavile pe care le folositi) si il intindem bine pe masa pe care am pudrat un pic de faina. Aluatul nu se lipeste, dar e bine sa ne luam masuri de siguranta 🙂

Punem aluatul in tava pentru pizza, il ungem cu sos de rosii (eu pun sos de rosii cu ierburi aromatice, e cel marca proprie de la Auchan). Puteti folosi si sos special pentru pizza, ketchup facut in casa sau pur si simplu passata de rosii amestecata cu busuioc, oregano, rozmarin, sare si piper. Peste sosul de rosii punem ciupercile taiate felii.

Urmeaza apoi sunculita, de care vreti voi si numai daca vreti, pentru ca pizza e la fel de buna si in varianta fara carne. Acum vine toppingul meu preferat, cel care da gustul deosebit al retetei de pizza: gorgonzola. Mie imi place foarte mult gorgonzola dolce de la Lidl. Tot acolo o gasiti si in varianta picanta, dupa cum va dicteaza sufletelul.

Si la final, fara zgarcenie, punem mozzarella din abundenta. Mie imi place sa pun mozzarella taiata felii mai groase. De ce? Pentru ca se topeste foarte fain la cuptor si tine mai bine toppingurile impreuna. Acum e momentul sa dam pizza la cuptorul incins la 180°C. O lasam 25-30 minute sau pana mozzarella e frumos rumenita si blatul este facut. Pizza cu gorgonzola si ciuperci este gata!

“Adevarul adevarat” este ca pizzeria noastra din cartierul nostru minunat, oricat ar fi ea de fancy, se poate ascunde in fata pizzei cu gorgonzola homemade. Si asta pentru ca, hai s-o zicem pe aia dreapta, ei s-au cam zgarcit la gorgonzola… da eu? Eu am pus fara mila!

Ce mi-a mai placut la pizza cu gorgonzola si ciuperci a fost blatul, care desi a fost foarte subtire (l-am intins in foaie sub 1 cm), pizza a avut tinuta. Feliile s-au taiat usor si am putut manca (virgula) cu mana fara sa ne cada toate cele de pe pizza. Astea fiind spuse, sa va fie de bine, ii multumesc Amei pentru ca mi-a dat spre cercetare blogul Corinei, pe care o iubesc. Si ii multumesc mai ales mamei Corinei, care ne-a dat o super reteta de blat de pizza cu gorgonzola si ciuperci. Am incheiat cu multumirile Oscar-style, deci pofta buna! 🙂

12 Comments

  1. Corina Ureche

    Teo eu zic sa ne deschidem pizzerie :))
    Sa va fie de bine, pupicei :*:*

  2. macadadaa

    Chiar aveam nevoie mersi mult o sa incerc maine sau poimaine si revin cu coment 😀 ( nu sunt expert in bucatarie dar ma pasioneaza si vreau sa incerc sa ma ridic la un bucatar casnic bun )

  3. Fancy Cake

    Arata grozav!

  4. Comenzi Pizza

    Pizza cu gorgonzola brie parmezan si sunca sau salam uscat + vin

  5. Catalin Festila

    Nu am reusit niciodata sa coc pizza la cuptor de acasa. Se intareste aluatul.

  6. Cristina

    Buna ziua,

    Vreau sa incerc aceasta reteta astazi sau maine seara, insa am o curiozitate: blatul daca este asa de subtire nu iese prea crocant, sau iese elastic?
    Va rog sa nu va suparati ca va intreb, dar eu de cate ori am facut blat asa subtire iesea cam crocant (ce-i drept am incercat alte compozitii de blat).

    Multumesc!

  7. Elena Toma

    Trebuie sa fie foarte tentant! Eu, nu, dar fiul meu este fan pizza, asa ca o sa-i fac aceasta surpriza. Este o idee tare speciala aceasta provocare de la Ama, surpriza, emotia, placerea de a suprinde pe autorul blogului primit. Pentru mine a fost tare placut sa incerc omleta fiarta, de care nu mai auzisem pana acum. Felicitari!

  8. Blatul subtire este destul de corcant, insa din aluatul acesta se poate face si pizza cu blat mai gros 🙂

    Va multumesc de comentarii si va pup cu drag pe toti :*

  9. Cristina :)

    Pff…ce-mi place!
    E prima pizza care mi-a iesit perfecta!
    Nu subtire si crocanta de pica tot de pe ea cand musti; nici groasa cat trei felii de paine.
    Daca aveam cuptor pe lemne iesea mai buna 😀
    Incantata de blogul tau si mai ales de descriere + poze.
    Spor la gatit 🙂

    • Multumesc frumos, numai inmaginatie sa fie, ca spor este 🙂 sa va fie de bine ma bucur ca v-a placut 🙂

  10. Alexandra

    Geniala!! Am facut blatul cu faina integrala si a iesit minunat, blatul crunchy
    Multumim, Teo

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.