Spanac la cuptor

Spanac la cuptorDe cand eram mici am crescut cu spanac, gatit in principiu de Buni Sia, sub forma se piure. Pe Luca l-am crescut la fel, cu muuult spanac in dieta si fara a se uita la desenele cu Popeye marinarul, spanacul este mancarea lui preferata. Asa ca, din cand in cand schimbam reteta, pentru ca nu as vrea sa se plictiseasca si sa nu il mai pape. Asa am ajuns la varianta de azi, spanac la cuptor, cu ou, bineinteles (din care unul la vedere, ca Luca nu mai se lasa vrajit ca oul e “inuntru”, daca nu il vede, nu ma crede). Se face usor, este delicios si face impresie buna chiar si celor care nu sunt in mod normal fani “verzaciuni”.

Ingrediente Spanac la cuptor

  • 400g spanac congelat
  • 2 oua
  • o ceapa alba medie
  • 3-4 catei de usturoi
  • 3 linguri faina
  • 125 ml smantana dulce
  • 200g crema de branza
  • 200ml lapte
  • 200g cascaval ras
  • sare si piper dupa gust
  • 3 linguri ulei

Taiem ceapa marunt si o calim in ulei pana devine transparenta. Punem peste ceapa spanacul congelat si le lasam la sotat impreuna pana spanacul e facut. Separat, amestecam laptele, smantana dulce si faina (folosim un tel, ca sa nu facem cocoloase) si le turnam peste spanac. Amestecam bine si le lasam sa dea cateva clocote impreuna.

Punem apoi usturoiul zdrobit, sare si piper dupa gust, urmeaza sa punem crema de branza, amestecam bine si lasam 2-3 minute la foc mic, pana se topeste branza. Urmeaza sa adaugam jumatate din cascavalul ras si un ou. Amestecam din nou si tragem de pe foc. Punem spanacul intr-un vas termorezistent uns cu unt, punem deasupra restul de cascaval ras si spargem un ou deasupra.

Dam spanacul la cuptorul incins la 180 de grade 15-20 de minute sau pana face o crusta frumoasa si oul este facut. Lasam sa se raceasca putin inainte de servire si sa stiti ca este la fel de bun si cald si rece. Astept cu drag impresiile voastre, mai ales daca il incercati. Sa va fie de bine si sa ii invatati pe cei mici ca spanacul este unul dintre cei mai buni prieteni ai omului, da?

20 Comments

  1. foarte bun si foarte sanatos;imi place mult!!!

  2. Buna Teo, Tu ce tip de smantana dulce folosesti in general? Ar fi bine sa ii zici pe nume:) Pupici, esti minunata!

  3. iuly_s_a

    Vai Teo noi 2 semanam din asa multe puncte de vedere.Si eu i-am dat fetitei mele de micuta spanac si ii placeee mult.Cu siguranta voi incerca reteta aceasta pentru ea.
    Muitumim!
    te pup

  4. Bianca Barsan

    Foarte apetisant!! Mi-ai facut pofta si voi incerca si eu aceasta reteta.
    Nu stiu ce fel de crema de branza ai folosit..

  5. @Lulu, asa e, e o mancare foarte sanatoasa si totodata satioasa 🙂

  6. Iuly, daca ai stii tu cat iubesc copiii mancatori de spanac!!! Va pup si eu :*

  7. Bianca, poti folosi orice fel de crema de branza tartinabila, mie imi place mult cea de la Penny Market, marca lor proprie, Campus cred ca ii spune, dar cel mai des folosesc Philadelphia cand e vorba de crema de branza.

  8. Cat despre smantana dulce, eu olosesc de la Zuzu, este si mai grasa si mai slaba, dupa preferinte 🙂

  9. Draga Teo,
    de cand am primit linkul spre site-ul tau, nu e zi sa nu-l studiez, ba l-am mai dat si prietenelor mele.
    Am totusi o mare rugaminte: retete cu peste!! inclusiv calamar, caracatite mici, tot felul de scoici, etc. Se poate?
    Multumesc mult! si spor la treaba!

    • Buna Diana, multumesc de aprecieri 🙂 am sa incerc sa pun si retete cu peste, insa fructele de mare nu sunt chiar preferatele mele, sincera sa fiu. insa retete cu peste gasesti si acum multe pe blog, chiar daca inca nu le-am facut o categorie separata. te pup :*

  10. chiar acuma am facut reteta asta superba…ador spanacul si a iesit super 😀 niami 😀

    • Pofta mare, Erika! 🙂 si Luca adora spanacul facut asa! si noi pe langa el…daca ne mai ramane cate ceva 🙂

  11. Am facut ieri spanac la cuptor dupa reteta aceasta. Eu am asteptat ca sa iasa ca un sufleu, dar a iesit mai zamos si la gust cam dulce. Am folosit toate ingridiente dupa reteta dar nu prea mea placut aceasta mancarica.

  12. Claudia

    Chiar daca au trecut ceva ani de cand ai publicat reteta, acum am descoperit-o. Sta in cuptor in momentul acesta, dar iti marturisesc ca m-am abtinut cu greu sa nu o devorez inainte de a baga inauntru. E asa de cremoasa si cred ca o voi incerca si asa fara cuptor cat de curand. Multumiri!

  13. Buna ziua, acum am descoperit aceasta reteta delicioasa si o s.o incerc si eu astazi. Abia astept sa vad ce.mi iese! 🙂

  14. Cu spanac proaspat ar iesi diferit, mai moale? In loc de crema de branza, recomanzi branza proaspata de vaci? Multumesc!

    • Nu recomand branza de vaci, e de prefarat crema de branza in aceasta reteta. Nu iese mai moale cu spanac proaspat 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.