Tort de portocale cu fondant

Tort de portocale cu fondantAnul acesta, de ziua lui Luca, am hotarat sa fac un tort nou, foarte aromat – tort cu portocale, cu o crema de branza si vanilie si imbracat in fondant. Fondantul l-am cumparat gata facut de pe www.lumeabasmelor.ro si tot de acolo am luat si restul ustensilelor si accesoriilor folosite. Eu sper ca acum, ca avem o sursa sigura de fondant, sa nu va temeti sa faceti torturi decorate frumos acasa si sa renuntam incet incet la comandarea lor de la cofetarie. Ce ziceti?

Ingrediente pentru blat (atentie, este portie dubla, mie mi-au iesit 2 torturi, unul cu diametrul de 26 cm si 3 straturi si unul de 20 cm, tot 3 straturi)
– 400g unt
– 620g zahar
– 8 oua
– o lingurita esenta de portocale
– 2 linguri coaja de portocala
– 400g faina
– o lingura (15g) praf de copt
– ½ lingurita sare
– 180ml suc de portocale

Batem untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) spuma, adaugam zaharul si le batem pana nu se mai simte zaharul. Adaugam apoi ouale, unul cate unul, amestecand dua fiecare. Urmeaza sa adaugam coaja si esenta de portocala.

Amestecam faina, praful de copt si sarea si le punem peste amestecul de unt, alternativ cu sucul de portocala (2-3 linguri de faina, 2-3 linguri de suc). Pregatim 3 tavi cu diametrul de 26 cm, le ungem cu unt si le tapetam cu faina. La fel proceda si cu o tava de 20cm. Distribuim compozitia cu grija, astfel incat sa avem 3 blaturi egale, subtiri si un blat de tort normal, inalt, pentru tava mica. Coacem blatul de tort 30 de minute la 180 de grade (sau pana trec testul scobitorii, in general blaturile mai subtiri, din tava mare se vor coace mai repede iar cel inalt, din tava mica, se va coace in mai mult timp). Scoatem apoi blaturile din tava si le lasam sa se raceasca de tot pana pregatim crema.

Crema a fost una de branza si vanilie, cea de la prajitura cu dovleac, insa am triplat cantitatea, ca sa fie suficienta pentru ambele torturi. Cand s-au racit blaturile am cladit tortul: o foaie de blat, crema, alta foaie, crema etc. La fel am umplut si tortul mai mic, caruia i-am taiat blatul in 3 foi egale. Am pastrat suficienta crema pentru a imbraca si lateralele tortului. La operatiunea asta mi-a fost foarte util suportul rotativ pentru ornare. Apoi am intins fondantul folosind sucitorul din teflon, intr-o foaie de cca 0.5 cm grosime si suficient de mare incat sa imbrace tortul si marginile lui.

Am asezat cu grija fondantul peste tort. Trebuie sa apasam fondantul ca sa stea bine lipit de crema si pentru a elimina bulele de aer. Dupa ce am finisat fondantul si am fost sigura ca e stabil pe tort, am taiat fondantul in exces. La fel am imbracat in fondant si tortul mai mic, insa de data asta am folosit fondant galben.

Acum sa va explic cum le-am suprapus: in tortul mare am introdus 4-5 betisoare de hartie, inspre mijlocul tortului, suficient de lungi incat sa ajunga pana la cartonul pe care e asezat tortul mare si le-am taiat exact la nivelul fondantului in care era imbracat tortul. Pe betisoare am asezat tortul mic, pus pe un carton pentru tort pe care l-am taiat la dimensiunea tortului mic. Dupa ce tortul a fost stabil, am inceput decorarea lui: am folosit stelute de diverse marimi, pe care le-am taiat din fondant maro, verde, galben si alb si le-am lipit de tort folosind lipici comestibil. Apoi la final am facut placuta cu “La Multi Ani”, respectiv am scris cu un gel negru de decorat pe o fasie de fondant si am lipit-o pe tort. Pentru stelutele care ies din tort am folosit sarma invelita, speciala pentru patiserie.

Poate nu este cel mai frumos si reusit tort din lume, dar a fost mai gustos si mai apreciat decat orice tort de la cofetarie, sunt sigura, pentru ca nimic nu s-a comparat cu uimirea si veselia din ochii lui Luca la vederea tortului! Blatul e cel mai important, pentru ca e atat de aromat si suculent, ca nu are nevoie de sirop si crema de branza ii completeaza foarte bine aroma de portocale. Iar fondantul, pe langa gustul bun si iubit de copii, a dat un plus de eleganta tortului, o pata de culoare si un strop de veselie. Sper din suflet ca v-a placut si sper sa va aventurati si voi la torturi usor mai “sofisticate”, desi nu e nici pe departe cel mai complicat tort din lume. Sa va fie de bine si imi cer scuze ca pozele de final nu sunt cele mai reusite, dar atat am reusit sa salvez din mana copiilor 🙂

30 Comments

  1. Teo ce fel de betisoare ai folosit sa suprapui torturile? Ai scris de betisoare din hartie. Nu prea inteleg cum sunt aceste betisoare facute…

  2. Buna,

    Cat fondant ai folosit si cat poti pastra fondantul dupa ce l-ai deschis ? Observ ca cea mai mica punga este de 1 kg . Multumesc

  3. @Anema am folosit betisoare din carton, ca si cele de la cake pops ar poti folosi si betisoare de lemn, ca si cele pt mancare chinezeasca

    @Simor dintr-un kg de fondant imbraci un tort cu 3 taje, diametru de 28 cm. Fondantul se astreaza f bine in pungi inchise ermetic, la temperatura camerei, cateva saptamani bune

  4. Cornelia

    Buna Teo. De curand am descoperit site-ul tau si imi place foarte mult. As vrea sa fac tortul asta. Imi poti spune te rog ce crema de branza ai folosit pentru crema? Si imi poti da cateva sfaturi pentru fondant? E pentru prima data cand il folosesc. Multumesc!
    Mult succes in continuare!

  5. Cornelia, cea mai buna crema de branza este Philadelphia. Fondantul l-am cumparat gata facut de aici. Gasesti toate instructiunile de preparare in reteta.

  6. Cornelia

    Multumesc mult! Sper sa imi iasa ca sunt incepatoare:)

  7. Brigitta

    Buna Teo.Am si eu o intrebare.
    Tocmai am terminat de facut blatul si crema si s-au taiat amandoua 🙁
    Am inteles ca e din cauza untului.
    Imi poti spune ce unt folosesti la prajiturile tale?

  8. Buna Brigitta, imi pare foarte rau ca nu ti-a iesit, dar daca s-au taiat amandoua, cu siguranta e vina untului. Eu folosesc unt normal, nu e de la o firma anume, dar important este sa fie de calitate, gras si nu cu un continut redus de grasime, pentru ca asta inseamna ca untul are mai multa apa si implicit va taia crema 🙁

  9. Brigitta

    Adevarul e ca nu am renuntat 😛
    Blatul l-am copt, a iesit, doar ca nu a crescut destul zic eu(s-a facut de 3 cm la jumatate de portie).
    Mai rau imi pare de crema.O sa il fac din nou in seara asta.
    Unt mai gras de 82% nu am gasit.O sa fie bun sau o sa mi se taie iarasi?

  10. Cu untul acesta nu ar trebui sa ai probleme! Sa imi spui daca a mers bine treaba 🙂

  11. Brigitta

    Victorie 🙂
    Crema a iesit foarte buna.
    Multumesc Teo :*

  12. Uraaaaa!!!! Stiam eu ca tre sa o scoatem la capat! te pup :*

  13. alexandra

    pot sa cumpar doar fondant alb, sa-l impart in 3 si sa-l colorez cu colorant wilton?

    • Bineinteles 🙂 se coloreaza foarte simplu, pui putin colorant si framanti fondantul pana culoarea devine omogena

  14. Paula Pop

    BUNA TEO, ….ITI URMARESC DE MULT TIMP RETETELE….AI DEVENIT SURSA MEA DE INSPIRATIE CAND RAMAN FARA IDEI…SI CAND MA IA DORUL DE TARA…..LOCUIM IN VALENCIA…MA BUCUR ENORM CA AM DAT DE TINE…..MAI ALES CA ESTI CLUJEANCA DE-A MEA!!!!!
    AS AVEA NEVOIE DE UN SFAT…….O SA FOLOSESC PT PRIMA DATA FONDANTUL PT DECORAEA UNUI TORT FOARTE IMPORTANT SI NU STIU DACA E INDICAT SA REALIZEZ DECORUL CU O ZI INAINTE DE A FI SERVIT SAU E NEPARAT SA IL PUN IN ACEIASI ZI……..MA TEM SA NU SE USUCE PREA TARE…….O SA FIE UN TORT DECORAT CU FOTOGRAFIE IMPRIMATA PE HARTIE DE OREZ(CRED CA ASA II ZICE).
    SPER SA AI TIMP SA IMI RASPUNZI…….INTRE TIMP TREBUIE SA MA HOTARASC CE TORT AR FI PE PLACUL UNOR COPILASI DE 6 ANI!
    MULTUMESC SI TE PUP!

    • Buna Paua, in primul rand multumesc de cuvintele frumoase 🙂 in al doilea, tortul e bine sa stea o zi la rece fara fondant, ca sa se stabilizeze creme si sa fii sigura ca rezista la fondant. Apoi, o data aplicat fondantul, poti sa il tii si la temperatura camerei (asta nu pe canicula, bineinteles) sau la frigider dar sa il scoti cu cel putin 2-3 ore inainte de taiere. Sper ca ti-am fostd e ajutor 🙂

  15. Servus Teo,

    iti multumesc tare mult pentru ceea ce faci pe blogul asta. M-am uitat cu atentie peste poze si am vazut ca ai mai folosit ceva pe langa crema de branza la unul dintre etaje. Este vorba despre dulceata? Si ce fel de dulceata/

    te pup

  16. felicia

    bravo teo,eu acum vreau sa ancerc amendina dar vroiam sa stiu un lucru,la amendina daca nu am esenza de rom si praf de capuccino ce asi putea pune?!

  17. mihaela

    Buna Teo , de ceva timp ma inspir de pe blogul tau si iti multumesc pentru ceea ce faci . Ma ajuta foarte mult retele tale mai ales pozele 🙂 , acum m-am hotarat sa fac tortul de portocale pentru onomastica sotului iar intrebarea mea este : la ingrendientele de sus pentru cate persoane iese . mie mi-ar trebui cam 30 de portii 🙂 , oare ajunge daca fac dupa cantitatiile din reteta .

  18. mihaela

    inca o intrebare in legatura cu acest tort : blatul l-ai insiropat cu ceva ???

  19. Florea

    Buna Teo,
    se poate folosi in loc de fondant martipan? si sa-l colorez cu colorant alimentar? ai folosit martipan pt ornare tort?
    Multumesc.

    • Da, se poate 🙂 Martipanul de la dr. Oetker se comporta f bine si se coloreaza usor cu coloranti alimentari gel, dar sincer, mi se pare foarte scump pentru o cantitate atat de mica…

  20. elena matei

    Buna Teo! Urmaresc de mult retetele tale si sunt incantata de tot ce postezi. Cu o intrebare te deranjez. As vrea sa fac acest tort dar sa pun si un strat de crema de unt si bezea elvetiana. Cum crezi ca s-ar “impaca” gusturile. Eventual bezeaua sa o fac cu piure de banane sau pur si simplu doar cu vanilie.

  21. daniela

    Buna ziua. care fondand ati cumparat modecor sau covapaste, care este mai bun, eu pana acum nu am mai folosit fondant si nu cunosc. multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.