Supa de salata verde

supa de salta verde
Supa de salata verde – uite o reteta culinara pe care am privit-o cu ochi rai in copilarie. Sa imi dea sa mananc orice, dar nu supa de salata, pe care nu o suportam de la gradinita, fiind prezenta in meniu cel putin o data pe saptamana, la concurenta cu supa de chimen.

Dupa ce mi-am facut insa curaj sa gust supa de salata provenind din alte surse in afara de cantina de unde ne aprovizionau gradinita, respectiv supa facuta de mama si de Buni Sia, lucrurile s-au schimbat drastic. A devenit una dintre supele mele preferate si pana saptamana trecuta eram sigura ca v-am impartasit reteta mea de supa de salata. Apoi am realizat ca e una dintre supele de baza care lipseste din lista. Asa ca, pentru voi, supa de salata cu afumatura, facuta pe gustul Teo’s Kitchen.

supa de salta verde

Ingrediente pentru Supa de salata verde

  • 2 capatani mari de salata verde, indesate bine
  • 300g sunculita taraneasca afumata (sau Kaiser, slaninuta, bacon etc)
  • 500 ml lapte batut/iaurt grecesc
  • 500 ml lapte dulce
  • 2 oua
  • 1 litru de apa
  • 3 linguri de faina
  • 5-6 catei de usturoi
  • sare de lamaie sau suc de lamaie, dupa gust
  • 4-5 linguri de smantana
  • 2 linguri ulei
  • sare dupa gust
  • marar proaspat tocat marunt

Mai intai am taiat afumatura marunt, apoi in oala de supa am incins uleiul si am rumenit putin sunculita taraneasca. Am pus apoi usturoiul pisat, am amestecat bine si l-am lasat sa se caleasca 1-2 minute impreuna cu sunca, dupa care am adaugat si faina.

A urmat sa torn in oala apa si laptele batut amestecat cu laptele dulce. Am sarat toata treaba asta, apoi am purces la pregatirea salatei, pe care am spalat-o bine si am lasat-o sa se scurga putin intr-o sita. Apoi am tocat-o nu foarte marunt (puteti la fel de bine sa rupeti frunzele, e chiar mai indicat) si am pus-o in oala. Am lasat sa fiarba tot pana ce salata a fost moale.

Am separat ouale si am amestecat galbenusurile cu smantana. Stiti deja procedura pentru a adauga amestecul asta in supa: luam zeama fierbinte din oala, o turnam din aproape in aproape peste smantana, pana are consistenta supei, apoi turnam totul in oala (care e bine sa nu fie pe foc in momentul asta), amestecam bine si punem oala pe foc. O lasam sa dea in clocot si adugam albusurile, incet, pentru a face “zdrentele” specifice supei de salata. La ultimul clocot adaugam si mararul tocat marunt si acrim supa cu putina zeama de lamaie sau sare de lamaie. Asta e tot!

[box type=”info” size=”large”]Tips and tricks pentru supa de salata verde: [/box]

  • puteti face supa asta foarte bine si fara afumatura sau sa folositi salninuta afumata de la bunica de la tara in locul sunculitei din comert, supa va avea un gust si mai “a la bunica acasa”
  • daca nu va plac zdrentele de ou, puteti face asa: rumeniti sunculita in putin ulei intr-o tigaie separata si abia apoi o mutati in supa. In uleiul care ramane in tigaie, faceti o omleta din cele 2 oua, pe care o taiati apoi fasii si o puneti in supa. In cazul asta puteti renunta la smantana sau o puteti adauga simpla, fara a fi amestecata cu galbenusurile.

supa de salta verde

supa de salta verde

Sa va fie de cel mai bine!

 

 

 

26 Comments

  1. Anonymous

    de ce ai stricat bunatatea de ciorba cu carnea.pacat ….

  2. LIANA MORAR

    Teo, supa de salata este printre primele 3 favorite si in familia noastra, pana si fetitei mele ii place foarte mult.
    Eu o fac mult mai light, fara oua, sunca(care sunt convinsa ca aduc un plus de savoare), doar putin ulei in care calesc usturoiul la inceput cu faina, dar si asa iese foarte gustoasa.
    Te pup.

  3. Saloane.ro

    cu carne trebuie sa fie mai delicioasa reteta. eu as prefera-o mai ca pentru dieta….Oricum, arata demential!

  4. ai uitat faina

  5. asa-i, am uitat sa scriu cand se pune faina. se vede in poze destul de clar, insa am adaugat si in text.

  6. Anonymous

    Draga Teo, ma intrebam daca nu ai si o reteta de supa crema de rosii, asa cum le gasim in restaurantele autohtone, multumesc!!

  7. Anonymous

    tocmai fac supica,,dar am uitat faina……:( sa vedem ce-o sa iasa fara…:))

  8. Anonymous

    ouale! trece ouale la ingrediente 🙂 Tocmai am terminat de mancat 🙂 foarte buna!!

  9. draga Teo, iti multumesc pt reteta. e o nebunie de supa! tocmai am facut-o si nu ma mai pot opri din mancat :)) e delicioasa!

    numai bine,
    Simona

  10. acu e pe foc ,abea astept sa o gust! de mirosit miroase foarte bine ….yum!

  11. tocmai am terminat-o .astept sa se raceasca, miroase extraordinar de bine. yum!

  12. Va multumesc pentru postare si pentru explicatii. eu sunt novice in ale bucatariei dar datorita explicatiilor dumneavoastra reusesc sa gatesc 🙂 ciorbita este pe foc si miroase ca la mamica mea . Multumesc inca o data si mult succes in continuare !

    • Sonya draga, sa va fie de bine 🙂 cineva imi spunea ca retetele mele traditionale nu vor mai prinde la public…dar eu cred ca tocmai de asta vor prinde, pentru ca ne aduc aminte de mancarea de acasa, facuta cu dragoste de mama si bunica 🙂

  13. Nu stiu daca aceasta supa e dupa reteta clasica, insa un lucru e cert: eu gatesc supa de salata numai dupa aceasta reteta.E preferata mea!!De fapt a intregii familii.Chiar si a printesei mele care nu are nici 2 ani, dar papa o farfurie ” cu varf ” 🙂 Chiar si acuma aproape la inceput de iarna ramane printre favorite.Oricum nu e prima reteta pe care am “furat-o” de la tine 😛 Spor la gatit in continuare:)

    • Laura, sa va fie de bine! 🙂 ma bucur tare ca va place si cel putin la noi, in zona noastra, asa se face supa clasica de salata, nu stiu in alte locuri cum e 🙂

  14. Teo nu ai incercat niciodata ca in locul apei si a laptelui(dulce si batut) sa folosesti zer de oaie?? Cel putin in zona Salajului se face frecvent asa si iese o minunatie de ciorba!

    • nu am incercat, nu stiam de asta, dar nici nu l-as avea la indemana. sunt sigura insa ca da o aroma deosebita supei! 🙂

  15. Ioanaro

    Teo, multumim pentru reteta, e una din preferatele mele cu toate ca bunica mea o facea cu un strop de otet in loc de sucul de la lamaie si are o aroma aparte.

  16. Adrian

    Puteți încerca in loc de zdrențe de ou cu o omleta tăiată fasiute!

  17. Multumesc pentru reteta! N-am mancat nici acasa asa o supa buna! E prima data cand o fac cu lapte dulce si batut. Sotul meu a mancat 3 farfurii

  18. Zdrentele de ou nu sunt specifice acestei ciorbe, in rest exact asa o pregatesc si eu, dar pun la final doar galbenusul din ou, si daca am prin casa o fac combinata cu spanac sau loboda! E perfecta 🙂

    • Ana, eu personal nu am auzit de ciorba de salata verde fara astfel de zdrente de ou, indiferent de zona in care am mancat 🙂 Mult spor in bucatarie, cu sau fara zdrete de ou, pentru ca, pana la urma, fiecare gospodina face mancarica pe gustul ei si al familiei ei 🙂

  19. Alexandra

    Cu prima ocazie te invit cu drag la o supa de salata facuta cu jintuiala si un balmos langa :p (nu trebuie sa vii departe doar la un bloc distanta :p )

  20. Cristina

    Teo, pe mine bunica m-a invatat ca primul pas e sa calesc salata ca in cazul in care e amaruie sa elimin zeama ei. Asadar la inceput o tai fasii si o caleac intr-un pic de ulei pana se inmoaie. Rezulta o zeama pe care o arunc de fiecare data. Apoi cand fierbe in apa se umfla la loc. Nu iti dai seama ca a fost calita inainte. Sunt curioasa daca sesizezi diferenta la final. Oricum ar fi, e supa mea preferata de cand eram mica

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.