Foarte multi dintre voi mi-ati cerut reteta de foi cu miere pentru prajituri. Una dintre retetele clasice la care se folosesc aceste foi este Prajitura Albinita, Albinuta sau cum vreti sa ii spuneti, prajitura cu foi de miere, crema de gris, un strat generos de gem acrisor si o glazura de cacao.
Foile cu miere din comert sunt destul de scumpe unu la mana, foarte mici pentru cat sunt de scumpe si mai ales nu stii niciodata cat sunt de proaspete. Folosind ingredientele din reteta asta ies 4 foi de 33×23 cm, asta daca le coaceti pe fundul unei tavi dreptunghiulare mari. No bine, gata cu discutiile, sa trecem la treaba!
Ingrediente pentru foi:
– 4 linguri miere
– 12 linguri de ulei
– 280 grame de zahar
– 2 oua
– 2 linguri de bicarbonat
– 6 linguri de lapte
– 500 gr faina
Intr-o cratita cu fund dublu, la bain-marie, punem toate ingredientele, mai putin faina. Lasam cratita la foc mic, amestecand in continuu, pana cand se topeste tot zaharul si mierea devine fluida.
Lasam siropul sa se racoreasca putin si il amestecam cu faina.
Framantam un aluat omogen, pe care il impatim in 4 parti egale.
Intindem 4 foi egale, pe care le coacem pe fundul tavii mari. Tava trebuie sa fie unsa cu putina grasime, fie unt topit, fie ulei.
Lasam la copt 15-20 de minute, in cuptorul incins la 180 de grade, pana se rumenesc frumos.
Pentru prajitura Albinuta, dar nu numai, puneti o foaie, peste ea ½ din crema, apoi alta foaie, dulceata, alta foaie, restul de crema, ultima foaie si la final glazura. Foile sunt foarte tari la inceput, de aceea e de preferat ca o data ce le umpleti cu crema (de orice fel) sa le lasati sa stea peste noapte, invelite in folie alimentara, pentru a se inmuia. Cam atat! Sa va fie de bine!
Astept retetele voastre pe www.gospodini.ro
Buna.Imi place foarte mult blogul tau si retetele tale super gustoase din care tin sa precizez ca am incercat cateva si au iesit super bune.De aceea iti ofer 3 premii virtuale,intra pe http://mihastef.blogspot.com/ pt a le lua.
Mult spor la gatit.
Arata intr-un fel de fel! Ce-mi mai face cu ochiul!
Neaparat am sa tratez cu sotia pentru a purcede la geneza acestei prajiturele minunate, preferata mea.
delicioasa
Buna reteta! Cu prima ocazie voi face aceste foi, mai ales ca sotul meu este ardelean si ii plac prajiturile cu foi multe si ciocolata
Este una dintre prăjiturile mele preferate, însă reţeta mea de foi diferă puţin. O am din caietul vechi al bunicii, însă după mine crema aceea cu gris face totul. 🙂
Cine poate sa-mi dea si mie crema de gris pentru aceste foi. Multumesc frumos. Apreciez foarte mult acest site si am folosit cu drag multe retete postate aici.
crema cu gris o afli tot pe saitul lui Teo, la prajitura Albinuta