Ce gatim pentru masa de Paste?

Daca si voi ati lasat gatitul pentru masa de Pasti pe ultima suta de metri ca si mine, nu intrati in panica si nu cautati cu disperare retete culinare in google si in reviste mediocre, avem tot ce ne trebuie aici. Si ca sa nu va osteniti cautand retetele perfecte, v-am incropit eu un meniu pe care il puteti adapta si schimba dupa bunul vostru plac.

Aperitive. La aperitive e musai sa alegeti ceva care se face rapid si de preferinta cu un oarecare specific de Paste sau macar de primavara. As zice eu sa incercati asa:

Un drob de miel pentru ca pana la urma aste e aperitivul clasic in perioada asta:

Niste pachetele cu urda si verdeata, care sunt usurele si deci va lasa loc pentru friptanele ce urmeaza…

Cateva gogosele umplute cu de toate, ca astea se fac rapid si daca le faceti 2-3 umpluturi e ca si cum ati avea 3 aperitive diferite:

Si daca drobul de miel nu e pe gustul vostru, incercati o varianta mai light de chec sarat, adica unul cu ciuperci:

La capitolul supe/ciorbe e greu de ales, pentru ca la mine acasa e specifica ciorba de miel cu leustean sau tarhon sau ambele, sau la bunici la Aschileu, supa de gaina cu taietei:

Daca sunteti un pic mai indrazneti, de ce sa nu incercati de Pasti o supa crema, mai fara carne, mai ingaduitoare cu ficatul? Aveti de unde alege: crema de mazare, crema de legume, crema de conopida:

La felul principal, mielul e sfant, zic eu, asa ca avem friptura de miel in varianta clasica si una mai dischisita, cu ierburi aromatice:

La noi, garnitura e vesnic aceeasi, nu cred ca a fost un an in care sa facem variatiuni: spanacul a la Buni

Dar la fel de bine puteti asorta mielul sau orice alta friptura faceti de Pasti cu niste cartofiori gen pomme persillade sau un risotto primavera (la care sa puneti si vin, eu am sarit etapa asta pt ca mananca si Luca din el):

Am ajuns si la desert, unde dupa o masa atat de copioasa, trebuie fara prea multa crema, de asta am si renuntat anul asta la prajiturile clasice. Era la fel in fiecare an: duminca de Pasti nu le mancam ca eram prea ghiftuiti si luni si marti ne uita Dumnezo langa platou si mancam a prostie. Asa ca, un desert si bun. De exemplu, binevenita ar fi o Panna Cotta cu fructe de padure sau o Pavlova.

Dar cel mai si mai bine se potriveste zic eu, un desert cu branza, fie el un tort cu branza si capsuni, fie un cheesecake in varianta coapta sau unul in varianta fara coacere.

Alte trei variante care nu sunt deloc de lepadat: tortul Anastasia, foarte light si usor de preparat, tortul cu mousse de lamaie, un pic acrisor sa va mai taie din ghiftuiala si bineinteles, sa nu va lipseasca de pe masa sfanta Pasca.

Astea fiind spuse, sa aveti Sarbatori Fericite si linistite, sa fiti chibzuiti la mancare si bautura si va rog eu frumos, pe cat se poate, daca vreti sa ii urati de bine pe cei dragi, trimiteti-le un mesaj simplu de Paste Fericit si nu compunerile cu “fie ca lumina acestei sarbatori…” vor fi mai fericiti de o urare simpla decat de un text copiat de pe net si forwardat la nesfarsit.

Va pup si va imbratisez cu drag, ne auzim de marti incolo.

15 Comments

  1. Anonymous

    Din pacate eu nu sunt de acord cu tine la acest articol. De Paste stiu eu ca se mananca mancare traditionala. Sunca fiarta cu oua,branza si ceapa verde, drob de miel, ciorba de miel, sarmale, friptura de miel cu sos de hrean, pasca nelipsita. Cam asa arata la mine masa de Paste. Paste Fericit!

  2. Alexandrina

    Paste fericit, Teo!

  3. Cristi

    Sarbatori fericite, linistite si gustoase!

  4. Anonymous

    super tare :X vreau sa zic ca arata super bine friptura de miel. noi anul asta am sarit peste… si facem pui la cuptor pe sticla. am facut si eu un chec aperitiv poate te intereseaza si reteta mea :p … iar cheesecake-ul ala e super bun… tine-o tot asa si un paste cat mai fericit alaturi de cei dragi. te pup, andreea

  5. Ioana

    ca bine zici cu mesajele de Paste…si eu prefer un mesaj simplu unuia pompos copiat de pe te miri unde

    Paste fericit alaturi de S-Luca 🙂

  6. Anonymous

    Iti Doresc Un Paste Minunat Plin De Lumina Bucurii Si Multe Daruri De La Iepuras, In Special Pt Luca ;o) , Aaaaa Si Binenteles Cat Mai Putin Colesterol :o) :o) :o)

    Pupici ,
    Alina

  7. Mariana

    Minunate si utile retete; friptura cu ierburi provance o voi incerca si eu; poate si drobul, pentru ca eu nu puneam usturoi…Iti doresc paste fericit, sanatate si numai bucurii alaturi de cei dragi!

  8. Andreea

    Paste Fericit!

  9. adnas54

    Pentru a intelege sacrificiul suprem trebuie doar sa fim mai buni, mai iertatori, mereu cu lumina in suflet, ganduri si simtiri.
    Paste fericit! Sanda

  10. Anonymous

    Paste Fericit

  11. Paste fericit alaturi de cei dragi!

  12. Sfintele Sarbatori Pascale sa iti aduca pace in suflet, iubire in inimi, bucurie in casa si bunastare pe masa!

  13. Anonymous

    Cornelia Vodoiu: Va doresc din toata inima SANATATE, FERICIRE si CRISTOS A INVIAT!Doamna Teo, am incercat multe retete si au fost apreciate de cei dragi mie. Ma ocup de EDUCATIA SI PREVENTIA CANCERULUI, inclusiv a CANCERULUI SPIRITUAL. Sunt convinsa ca bucataria romaneasca inseamna profilaxie pentru multe boli fizice si psihice.

  14. Anonymous

    de ce lipseste cozonacul din meniul tau de pasti?

  15. @primul anonim: in N parti ale tarii exista alte n+x de mese "traditionale".

    @ultimul anonim: din cate stiu cozonacul se face de Craciun, pasca de Paste. Nu-i obligatoriu. Plus ca atatea oua…

    Noi nu mai avem sanatatea care o aveau bunicii nostri si nici mancarea gustoasa si sanatoasa de o aveau in curte. Ouale, carnea, ingredientele din ziua de azi cad greu la stomac inclusiv din cauza stilului de viata.
    Pastele nu inseamna MANCARE. inseamna recunostinta, credinta…
    Ceea ce punem pe masa?… conteaza doar ca traditie. De Paste as opta ORICAND pentru pachetelele cu branza si verdeata si supa de pui cu taietei care sa spele "pacatele" iernii, sa simt ca a venit primavara. Desigur m-as abona la drob, nu conteaza din ce carne si inca alte cateva minunatii care sa ma ajute sa trec cu sanatate si usurime in stomac prin mini-vacanta decat sa mananc oua, drob (cu oua sa-l lege) si cozonac (tot cu oua ca nu se poate altfel) si cireasa de pe tort un friptan din carne de miel (care mereu cade greu la stomac).
    De Paste vreau ceapa verde, salata, drob plin de verdeturi, un ou rosu si un vin bun. Sec.

    Multumim Teo ca ne-ai adunat retetele la un loc, multumim ca nu ne-ai inzaharisit cu urari spumoase, iti multumesc eu personal pentru DELICIOASELE retete cu care am inceput sa imi impresionez parintii si parintii logodnicului meu. Nimeni nu m-ar fi vazut acum 2-3 ani facand experimente curajoase in bucatarie. Am incredere in retetele tale, mai ales cum explici si faci totul sa para asa usor.

    Chiar daca a trecut sarbatoarea mai susmentionata la nesfarsit, iti urez o droaie de sanatate pentru tine, familie (mai ales pentru Luca), o tona de noroc, ca si ala are rostul lui, multe idei sa ni le impartasesti si mult succes in tot ceea ce iti doresti sa realizezi!!!
    Cu tot dragul, Andreea (MooNy)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.