Paste carbonara a la Jamie Oliver

M-am gandit sa va prezint rand pe rand cartile mele cu retete culinare, cele pe care le deschid cu drag ori de cate ori am nevoie de inspiratie pentru o noua reteta sau pur si simplu pentru ca o carte de bucate realizata bine si cu poze sugestive e la fel de captivanta pentru mine ca si un roman bun. Cand eram mica, una dintre cartile mele preferate era La Medeleni. Mereu m-am considerat o Olguta si mereu l-am vazut pe bunicul meu ca si pe un Mos Gheorghe, intelept si bun, caruia ii savuram povestile despre copilarie si cantecele pe care le canta la titera. Tot el m-a invatat sa pretuiesc fiecare carte, sa o citesc indiferent daca e dintr-un domeniu care ma intereseaza sau nu, din respect pentru cel care a scris-o si din respect pentru mine ca si om ce se vrea a fi un suflet deschis.

Cartea de bucate “La Masa cu Jamie” am primit-o cadou de la mama imediat dupa nunta, cu urarea sa imi ghideze pasii in bucatarie asa cum si ei i le-au ghidat Silvia Jurcovan si Sanda Marin. Am decis sa gatesc cate o reteta din fiecare carte pe care vi-o prezint, pentru a va tenta sa o deschideti mai des daca o aveti deja sau sa o cautati daca inca nu face parte din colectia voastra. Ce imi place la cartea lui Jamie e ca retetele sunt atat de simple si ingredientele sunt imbinate atat de natural, incat te intrebi “de ce nu mi-a venit mie ideea asta?” Ei bine, nu ai fost tu norocoasa, insa i-a venit lui. Si pentru ca Jamie e un suflet deosebit (poti vedea asta din pasiunea pe care o pune in bucatele pe care le pregateste, in zambetul lui si in toate lucrurile minunate pe care le face pentru copii) e atat de generos incat sa isi impartaseasca ideile cu noi.

Si ca sa va indragostiti iremediabil de stilul lui Jamie nu am sa va scriu eu ingredientele si modul de preparare, ci i-am lasat lui aceasta onoare, eu am intervenit pe ici pe colo (in punctele esentiale, cum ar spune Caragiale), respectiv am renuntat la menta pentru ca nu am gasit nicaieri proaspata si inlocuit-o cu patrunjel, pe care toata familia il iubeste si l-ar manca pe paine si din pacate am inlocuit farfalle-le cu penne, din motiv ca la Auchan nu aveau fundite sub nici o forma si nu am avut timp sa caut altundeva.

Sper sa va fie de ajutor pozele din timpul prepararii si sa gatiti multe-multe retete de la Jamie, un adevarat guru al artei culinare.

Spor la gatit, Jamie, multam fain ca existi!

13 Comments

  1. Buna, Teo! Si mie imi place romanul "Le Medeleni",volumul 1 mai ales. E unul din romanele mele preferate. Doar ca eu ma consideram mai degraba o "Monica". Chiar mi se facuse dor de el si weekendul acesta il voi reciti cu mare placere. Cat despre blog, e minunat, ma bucur de fiecare data cand primesc e-mail de la tine si chiar daca eu inca nu sunt o gospodina, ii mai sugerez mamei una-alta de pe blog, sfaturi utile, retete..si imi plac pozele! Uneori ma satur doar cum ma uit la ele :D. Te pup!

  2. Am si eu cartea asta a lui Jamie, dar o citesc mai mult ca literatura 🙂 Si eu tot cand m-am maritat am primit-o de la o prietena draga. Retele sunt superbe, mai mult arta, decat culinara, dar din pacate contin multe ingrediente care noua nu ne sunt accesibile. Cand mai vrei menta proaspata, spune-mi si-ti cumpar de aici din Mega Image si iti trimit 😉 La fel si farfalle, am vazut tot in Mega unele superbe, colorate. Pupici, Laura

  3. Petra Cristina Ene

    Foarte tare! Sunt o mare fana a lui Jamie! Am facut deja foarte multe retete de-ale lui si toate sunt delicioase!

  4. Anonymous

    Buna Teo,

    Iti urmaresc de ceva vreme blogul si sunt fericita ca exista persoane ca tine, care sunt gata sa ne impartasesca din experientele lor culinare.
    Si eu am o parte din cartile lui JO si sunt foarte incantata de ele. Cand nu stiu ce sa mai gatesc, imediat le rasfoiesc.
    Bafta!

    Cu mult drag,
    Madalina

  5. Sergiu

    Hey, am dat din intamplare de blog, e fain ca imparti din experienta ta cu altii.

    Iar in legatura cu mancarea..Hmm pare delicioasa.

  6. Anonymous

    Sunt de acord cu voi si …e prima data cand particip si eu la discutii.Sunt fana a ta Teo ..si a lui Jamie.Astept cu placere noutatile si ce mai tura-vura.
    BRAVO
    Cu simpatie Doina

  7. ma uitam pe internet sa vad ce retete mai gasesc sa imi mai diversific si eu meniul in bucatarie:)si am dat de tine…am gatit deja 4 retete de-ale tale si vreau sa-ti spun k sunt ff multumita de rezultat…cu multa placere iti spun k voi urma si in continuare si restul retetelor…multi pupici!!!!

  8. in calitate de macaronar pot declara ca o sa incerc cat de curand aceasta reteta, pare o varianta delicioasa de carbonara…

  9. Sabrina

    Imi place ca ai fost o draguta si ai specificat ca este reteta lui Jamie. Jos palaria si felicitari pentru modul de prezentare !

  10. Buna Teo,

    Ca sa nu scriu cate un comentariu la fiecare reteta, o sa scriu aici: Multumesc din toata inima pentru site-ul asta si pentru altruismul tau. Cand am vazut "Julie and Julia" m-am gandit la tine 😛

  11. Anonymous

    Ai renuntat sa postezi pastele Barilla doar ptr ca s`au gasut o multime de frustrate sa comenteze?eu am folosit ce ai tu acolo in poze, mai bine nu DnaR

  12. vladutza

    Si mie imi plac retetele lui Jamie, dar acum o sa va dau si eu o reteta foarte buna, ieftina si practic a la Jamie:
    3-4 dovlecei de marime potrivita, 2 vinete la fel, 4-5 rosii decojite potrivite, 2 cepe, 2 ardei 3 morcovi si cum ii place si lui Jamie 7-8 catei de usturoi.
    Dovlecei si vinetele le taiati pe jumatate si apoi felii de 1-2 cm, rosiile tot felii mai groase ardeii bucati ceapa in 6 felii, le puneti in tava, cu 6-7 linguri ulei de masline, 2 lingurite de sare rase, piper din ochi, 1 legatura de patrunjel si una de marar tocat, le amestecati le bagati la cuptor si dupa 1/2 ora le amestecati din nou cand puneti si usturoiul taiat felii si le mai lasati pana cand sunt gata. Morcovul se da prin razatoarea mare. Pofta buna ! Se mai pot adauga ciuperci in loc de vinete in jur de 1 KG proapete de la piata taiate cum va vine.

  13. Anonymous

    am si eu cartea. am comandat-o de la editura curtea veche. retetele mele preferate sunt:paste cu pui si ghimbir(o fac aproape saptamanal), prajitura cu lapte condensat (cand gasesc sau cand o prietena draga-mi aduce de la bucuresti), pastele prostituatei, si aproape toate retetele de paste,prajitura cu mere, arez cu piersici,mai sunt vre-o doua deserturi la care nu le stiu numele dar sunt super.salatele. n-as fi crezut ca pot manca salata de dovlecel dar e f.gustoasa. supa de ceapa, e minunata. friptura de rata si altele. are retete delicioase, iar daca nu am toate produsele, improvizez.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.