Prajitura cu Inka

V-am mai povestit eu ca am mostenit caietul cu retete culinare al mamei si bunicii, nu? Pai, din acest caiet magic (si zecile de foi rupte de prin carnetele si bloc notesuri si atasate caietului sau pur si simplu impaturate si puse in coperta lui) am gasit si reteta de “Prajitura cu Inka”, dar sincer, nu a fost o reteta culinara care sa imi traga cu ochiul, asa ca nu am incercat-o niciodata pana acum.

Ei bine acum, prietena mea Alexa, care a gustat faimoasa prajitura mi-a readus in minte si am facut reteta pentru ea, chiar daca e la 600 de km de mine, se bucura macar de poze, nu?

Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 300 gr de zahar
– 7 linguri cu Inka
– 7 linguri cu faina
– 7 linguri cu apa calduta
– coaja de lamaie dupa gust (o lingura)

Separam albusurile si galbenusurile. Frecam galbenusurile cu zaharul pana cand obtinem o compozitie cremoasa si groasa ca o alifie, apoi adaugam si apa, lingura cu lingura si Inka la fel, amestecand dupa fiecare aditie.

Inglobam apoi si faina cernuta impreuna cu praful de copt, coaja de lamaie si la final, albusurile batute spuma tare. Pentru inglobarea albusurilor folositi o spatula, nu mixerul si amestecati usor, cu miscari de sus in jos, pentru a avea o compozitie pufoasa.

Turnam compozitia in tava mica, unsa cu unt si tapetata cu faina. Dam tava in cuptorul preincins la 180 de grade si o coacem 20-30 de minute, pana trece testul scobitorii. Blatul va fi foarte aromat si insiropat.

Ingrediente pentru crema:
– 250 gr de unt moale (nu topit)
– 200 gr zahar pudra
– 9 linguri de apa calduta (+/- 2 linguri, in functie de consistenta compozitiei)
– 2 galbenusuri
– 2 linguri de Inka
– 2 linguri zahar vanilat

Frecam untul cu zaharul pana cand obtinem o spuma omogena, in care nu se mai simte zaharul. Puteti folosi si zahar pudra vanilat pentru jumatate din cantitatea de zahar, pentru un plus de aroma. O data spuma facuta, se amesteca si restul ingredientelor. Taiem blatul in doua, il umplem cu crema, lasand 3 linguri de crema deoparte. Puneti a doua jumatate peste stratul de crema, apoi ungeti cu un strat subtire de crema si garnisiti cu ciocolata razuita.

Prajitura trebuie sa stea minim o ora la rece inainte de servire. Va asigur ca va fi un hit, asa a fost si la noi (sorry Alexa ca n-am trimis prin curier, dar daca te consoleaza cumva, sa stii ca in cateva ore nu mai era ce sa trimit :)). O reteta culinara care se cere pastrata la indemana pentru prajitura de duminica sau reteta rapida pentru invitatii inopinati.

22 Comments

  1. Elena

    Mmm… Ce bine arata! Sunt sigura ca ar sta foarte bine si pe masa de Craciun sau Revelion!

  2. Anonymous

    sorry 4 the dumb question: ce este inka? 🙂 un fel de ness? sau un fel de…completa (care se adauga la caefa/ness)?

  3. Liana Morar

    Intotdeauna mi-a placut gustul de Inka.
    Cred ca am sa incerc prajitura asta ca prea arata bine.
    FELICITARI pentru locul I la Festivalul blogurilor gustoase! Il meriti cu prisosinta.

  4. Anonymous

    draga Teo, te urmaresc de mai bine de un an si te admir pt ceea ce faci pe acest blog, mai ales ca nu stiu cum ai timp si rabdare sa mai faci si altceva. am si eu un bebe de 6 luni si cunosc foarte bine programul zilnic de mamica. te feliciti si iti doresc inspiratie in bucatarie si tot ce e mai bun pt tine si ai tai, acum in prag de sarbatori.
    (monica)

  5. Anonymous

    ce este inka?gabry

  6. Anonymous

    anomim

    am si eu o intrebare ,ce se poate folosi in loc de INKA nu sunt in ro si as vrea sa incerc dar asvrea sa stiu cu ce pot inlocui ,,multumesc

  7. Anonymous

    as vrea sa stiu cu ce se poate inlocui INKA,NU SUNT IN RO,MULTUMESC

  8. MooNy

    Ah ce pofta am de gatit la 11 noaptea :))
    Arata delicioasa prajitura

  9. adinutz micutz pufos..ninge peste tine

    Daca imi permite Teo sa va raspund, INKA este un fel de "cafea" din cam 70% cereale (orz, secara), restul: cicoare si sfecla, toate prajite. Are gust asemanator cu ness-ul dupa parerea mea. Eu am inceput sa o beau pentru ca in ultima vreme ma simt cam rau de la cafea si incerc sa o beau cat mai rar. Sper ca v-am fost de ajutor 🙂

  10. Anonymous

    e ca un ness, dar e din cicoare. cu alte cuvinte, mai putin nociva decat cafeaua solubila, dar are cam aceeasi consistenta cu ness/ul pudra. poate fi si preparata o bautura din inka asemeni celei din cafea solubila.

  11. Anonymous

    foarte buna prajitura asta …tocmai am bagat-o in frigider(dar bineinteles k mai inatai am gustat-o)…mi se pare mie un pic cam prea dulce ..dar e grozava (poate si ptr k am folosit eu la crema zahar tos in loc de praf)…te pupic dulce ..esti grozava dar tu sti asta…

  12. Anonymous

    salutare , daca in loc de inka voi pune ness fara cofeina va avea acelasi gust? ca de inka nici pomeneala aici unde sunt. Aveam si eu o reteta de prajitura cu ness dar ,nu mi-o mai amintesc a ramas pe undeva acasa in tara .Esti grozava si te admir mult pentru ceea ce faci !Felicitari pentru blog!

  13. Anonymous

    pot folosi si ness in loc de inka???

  14. Anonymous

    buna teo.am si eu o intrebare. blatul se insiropeaza sau e insiropat de la crema? multumesc mult

  15. Pentru cine sta pe langa Colentina, la Kaufland-uld e acolo, exact la sectiunea dde cafea, inainte de zona cu biscuiti varsati exista Grande Breakfast Instant Drink. Adica INKA. e 4.45 lei. Asa ca sariti pe ea.

    Am facut azi prajitura, mi s-a cam branzit crema prima data (traiasca untul infundat cu apa) dar am salvat-o la bain-marie. A iesit super!

  16. Anonymous

    Eu am facut azi prajitura. Blatul a iesit exelent, dar crema a luat-o razna, degeaba am pus-o la bain marin ca s-a lichidizat de tot. E ok daca voi folosi margarina? Felicitari pt blog. Tocmai ce l-am votat. 🙂

  17. Anonymous

    ce fel de tava tb folosita pt blat? mersi…

  18. tava ar trebui sa fie una dreptunghiulara, de dimensiune medie. 28 x 18 x 5 cm

  19. Anonymous

    multumesc mult pt raspuns…cu tava…sunt incepatoare si vreau sa fiu sigura ca nu gresesc nimic. As mai dori doua confirmari dc se poate: tava tb pusa mai sus in cuptor, nu? cam la al 3-lea rand. Si presupun ca blatul tb sa fie rece cd e taiat si umplut cu crema.

  20. Anonymous

    Intrebare: Inka se pune ca atare,adica pudra(atat in blat,cat si in crema),sau dizolvata in apa??
    Ma gandesc ca,daca adaugam pudra in crema,aceasta nu se mai taie.

  21. se adauga ca atare. se poate observa si-n poze daca te uiti cu atentie 😉

  22. Anonymous

    Am facut si eu aceasta prajitura dar am o nelamurire,blatul a crescut foarte tare la cuptor si cand am scos=o afara din cuptor s-a lasat la jumatate .Care ar fi motivul?In rest totul a fost delicios.Mersi de reteta si pupici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.