Nu e Craciun daca nu e turta dulce! Mierea, scortisoara, ghimbirul, toate ne duc cu gandul la Sarbatorile de Iarna si toate se regasesc in aceasta delicioasa, foarte usoara si foarte rapida reteta de turta dulce. Puteti folosi reteta si pentru a face casuta din turta dulce. Insa eu am ales aceste figurine, cu care am ornat bradul.
Anul acesta avem numai turta dulce pe brad si e superb, plus sa mirosul de condimente si cel de brad au umplut toata casa. E deosebit! Daca alegeti sa ornati bradul de Craciun nu ele, nu uitati ca inainte de copt sa faceti gauri cu o scobitoare, prin care sa introduceti apoi ata cu care le legati de brad. Spor la copt!
Ingrediente:
– 7 linguri de miere
– 250 gr unt
– 200 gr zahar brun
– 600 gr de faina
– 2 lingurite bicarbonat
– 3 lingurite ghimbir macinat
– 1 lingurita scortisoara
Pentru decor:
– 100 gr zahar pudra
– 2-3 lingurite lapte
– bombonele, jeleuri, zahar colorat
Asezati intr-o craticioara untul, mierea si zaharul si le topiti la bain marie cateva minute, pana aveti un sirop destul de lichid. Amestecati separat, intr-un vas mare, faina, ghimbirul, scortisoara, bicarbonatul. Turnati siroul de miere peste si framantati un aluat omogen, tare si compact. Nu ar trebui sa se lipseasca de degete.
Pe o planseta presarati putina faina, intindeti aluatul in start de aproximativ 1 cm si decupati turta dulce folosind formele speciale. Asezati formele in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putina dinstanta intre ele. Turta dulce se coace 12-15 minute, la 180 de grade.
Tips & tricks:
– daca aluatul nu se leaga, puneti cativa stropi de apa
– pentru aceasta reteta e ideal un robot de bucatarie. Aluatul va fi framantat in mai putin de 1 minut
– pentru decor, amestecati zaharul pudra cu laptele, treptat, pana cand obtineti o pasta groasa. Folositi un sprit pentru a orna prajitura cu pasta de zahar si decorati cu bomboane
Foarte frumos!Si frumoasa idea de a orna bradul cu turta dulce!Pot sa-ti fur reteta?
Teo, faci o turta dulce minunata.cel putin ca aspect.sunt convinsa ca si gustul e pe masura.vreau si eu sa fac pentru revelion, pentru ca sotul meu e cam alergic la prajituri cu multe oua.tine-mi pumnii! sper sa imi iasa, chiar daca ar fi sa fie norocul incepatorului.si ca tot se apropie Craciunul, iti urez un Craciun fericit!
Clementina
si inca ceva.are ceva daca o facem fara ghimbir?
Eu am facut si anu trecut turta dulce, aveai o alta reteta.. in fine. Care ii diferetna dintre reteta asta si cea de anu trecut?!
am facut azi turta dulce si s-au intarit atat de tare..nu stiu ce sa le fac, oare daca le pun in punga se mai inmoaie?
Teo, in ce magazine as putea gasi ghimbir confiat?
judy, chiar te invit sa folosesti reteta! Deea, imediat dupa coacere, turta dulce e f tare. Trebuie sa o pui intr-o punga inchisa ermetic si sa o lasi sa se inmoaie.
Da, anul trecut a fost alta reteta, dar care e problema? Un bucatar trebuie mereu sa vina cu ceva nou, nu? 🙂
Ghimbir confiat gasesti in Carrefour 🙂
buna teo, sunt Helen.se poate folosi si ghimbir proaspat? te rog spune-mi, fiindca sunt pe cale sa fac turta dulce si sunt confuza.. 🙁
Bune Helen, poti folosi linistita si ghimbir proaspat, doar ca trebuie sa fie dat pe razatoarea cea mai fina
Buna Teo.
Se pare ca a venit iar vremea turtei dulci.
Si eu am facut de mai multe ori, chiar si o casuta care a iesit foarte frumoasa insa indiferent de reteta folosita a fost mereu foarte tare. Chiar si pusa in punga a ramas tot tare. As vrea sa pot face figurine moi, cum sunt cele din comert. Oare totul sa se datoreze aditivilor alimentari?
Buna Teo
oare de unde ai cumparat formele pentru decupat?
am cautat prin Cluj dar nu am gasit decat in forma de stelute sau brazi….renul tau tare bine arata cu o bombonica rosie in varful nasului.
Sarbatori fericite! Ioana
Buna Teo 🙂
In primul rand multumesc pentru reteta. Anul asta am de gand sa le pregatesc prietenilor seturi de turta dulce personalizata.
O singura intrebare caci sunt novice intr-ale bucatariei 🙂 ce fel de bomboane ai folosit tu?
Merci frumos,
Diana
maine – poimaine e randul ei, sigur sigur.
apropo de comentariul anterior, sa stii ca eu am facut de mai multe ori turta dulce, dupa alta reteta, asemenatoare totusi, si de vreo 2 ori mi-a iesit si mie bocna si nu s-a inmuiat neam, cu toate pungile mele. amu'…nu stiu de ce, ca doar reteta si bucatarul au fost aceeasi… mai raman doar ingredientele… cand mi-a iesit tare am avut o faina nu foarte alba, de morarit, in rest folosesc faina pt patiserie/ cozonaci si iese fabuloasa.
un tips: cand mi-a iesit tare, ca sa o pot manca fara sa imi rup dintii, am pus-o un minu-2 in "aburitor". daca nu ai dispozitivul revolutionar de aburit legume, le poti aburi prin metoda clasica: intr-o sita, pe un vas cu apa pus la foc mic. eu incalzeam asa cate un pumn, cat manca piticul si erau taman bune, si calde si proaspete 🙂
inca ceva, daca imi permiti, adaug la categoria "tips" unul care pe mine m-a costat o tava de turta folosita pe post de munitie (de tare ce era): daca aveti cuptor clasic, coaceti la foc submediu si doar pana cand se rumeneste usor pe margini, chiar daca la mijloc ramane moale si pare necoapta!
EXCELENTA!
am facut si eu acum. mie mi-au esit crocante si delicioase:))
Multumesc, Teo!
Madalina
p.s. nu e prima reteta care o incerc!
si weekendul asta mai am doua programate
Ce enervanta esti! :))) De unde ai luat formele astea dragute??? 😀 😀 😀
Mai tii minte cate bucati ti-au iesit din cantitatile astea? MUltumesc!:)
hele, nu mai stiu exact, dar muuuult, in jur de 40 🙂