Prima reteta de tiramisu pe care am publicat-o pe blog (o gasiti in categoria de retete de dulciuri) a starnit o sumedenie de controverse, ba ca nu are mascarpone, ba ca nu e tiramisu fara mascarpone etc. Aceea era reteta din caietul mamei, acel caiet care are cel putin 20 de ani si care contine retete culinare adaptate dupa posibilitatile de la vremea respectiva. Nu o fi cu mascarpone, insa e o prajitura super buna!
Si ca sa nu se supere nimeni, public acum si reteta de tiramisu cu mascarpone, bine?
Ingrediente:
– 250 gr piscoturi
– 500 gr mascarpone
– 3 linguri cu varf de zahar pudra
– 3 oua
– cacao amara pentru garnisit
– cafea naturala pentru insiropat
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Pentru crema, mixati mascarpone impreuna cu zaharul pudra pana obtineti o spuma omogena. Separati ouale, amestecati galbenusurile cu mascarpone, omogenizati bine.
Separat, bateti albusurile spuma tare si apoi incorporati-le in crema de mascarpone. Asezati piscoturile in forma in care doriti sa faceti tiramisu. Preparati o ceasca de cafea naturala, indulciti-o dupa gust. Puteti adauga esenta de vanile sau de rom, in functie de preferinte. Stropiti piscoturile cu cafea. Nu trebuie sa le insiropati prea tare, pentru ca piscoturile isi pierd textura si tiramisu va fi cam flescait. Peste piscoturi asezati ½ din crema, uniformizati cu o spatula. Asezati al doilea rand de piscoturi.
Dupa ce ati potrivit piscoturile, insiropati-le din nou si asezati al doilea rand de crema. Dati tiramisu careva ore la frigider. Inainte de servire, se garniseste cu cacao amara.
Cam asa arata tiramisu la final. Puteti sa folositi insa mai multe piscoturi, sa puneti mai putina crema si va iesi mai inalt, mai ales daca folositi o tava mai mica. Pentru noi insa, piscoturile joaca un rol secundar, cu adevarat importanta fiind crema.
E super ideea cu furculitza 🙂
Super facila reteta !
Mersi Teo, o voi incerca.
Ai prezentat foarte clar, felicitari!
Felicitari pt. aceasta reteta , oricum prima reteta care ai prezentat-o fara mascarpone este deliciul nostru de cand ai pus-o pe site.Pupici si mult succes in continuare
fff bun
avem o problema. am inceput sa amestecam cu mixerul mascarpone si zahar pudra, si s-a taiat… care poate fi cauza?
waw o delicatese dar mai se face intrun mod cu 4 oua 7 linguri zahar 500grame mascarpone 250.grame piscoturi se freaca galbenusurile cu zaharul si se adauga pe mascarponele si se introduce la frigider se bat albusurile spumadupa care se adauga frisca depinde cat iti place si se amesteca cele 2 compozitii .Dupa care fierbi cafeaua .Dar cafea tare si piscoturile le bagi o secunda in cafea dupa care le pui pe platou sau pe tava asta este tot reteta o stiu din italia de unde sunt nascuta Italia din roma cel mai frumos oras
Paul, singura explicatie pe care o gasesc este ca mascarponele nu era proaspat, sau ai mixat la viteza prea mare.
Te sfatuiesc pe viitor sa incerci sa folosesti o lingura de lemn, la fel ca si la maioneza.
Arata super mai ales faza cu furculita nu am mai vazut asa ceva.Am sa incerc si eu reteta ta pare destul de simplu.Felicitari pentru prezentare.Silvia
am facut prajitura si a iesit foarte bine….este foarte gustoasa!
Gustoase sunt toate retetele tale! Imi place ca exemplifici pe intelesul tuturor fiecare reteta. Nu stiu ce ma faceam fara tine:) Am o intrebare: de unde sa cumpar mascarpone?
Eu am achizitionat mascarpone proaspat si gustos dintr-un supermarket LIDL . Probabil la orice stand “mai bine cotat” de branzeturi. P.s.: Fac reteta pt aniversarea mea de 18 ani. Sper sa le placa tuturor ! :*
Alina, si eu iau mascarpone din Lidl si e foarte bun 🙂 Apropos, LA MULTI ANI! :*
Delicioasa.. este a 2-a oara cand o prepar, si vroiam sa mentionez, ca desi am facut cu o cutie de mascarpone de 250 grame (de la Exquisa) crema a iesit multa si consistenta! Ca la cofetarie!!! 🙂
super buna , sarbatori fericite iti doresc,si multa sanatate te pup ILDI din ARAD
salve,am preparat si eu de vreo trei patru ori tiramisu,fiind si dulcele meu preferat,va las si o sugestie buna de pus in aplicare….eu in locul cremei mascarpone am folosit urda de vaca proaspata ,care de altfel e mult mai legera,sau crema philadelphia light sau cea ptr dulciuri YO-YO,care sant foarte gustoase,iar in locul obisnuitului rum,am folosit coniac…sau esenta de mandorle…fetelor,un deliciu…incercati…si sarbatori fericite…ciao
Am facut si eu azi aceasta reteta… a doua oara. Prima oara mi-a iesit super, dar am crezut ca e norocul incepatorului… ei bine, nu… m-a ajutat si fi-mea (care are 16 an si a zis ca se face super usor) si tot "marfa" a iesit. Bun profesor am! tx, maestro! 🙂
E super deliciosa prajitura….Am auzit de tiramisu pe la tv la prieteni…si iam spui mamei mele sami faca….si a esit super….e Delicioasa….dar cea mai grea parte a fost sa gasesc crema de mascarpone:))deci treceam pe langa raftul cu crema si nu vedeam….parca se ferea de mine:DDDD…
mascarpone gasiti in super/hypermaker pe la raioanele de smantana
reteta e super bine descrisa si bineintelec ca a iesit deliciosa(prima data cand fac)
MS
cafeaua trebuie sa fie indulcita sau amara??
vreau sa incerc si eu reteta si tot caut de dimineata o reteta cum trebuie si asta mi se pare cea mai simpla si crema de asemenea are o consistenta buna, nu fleoscaita cum mai vazusem prin alte retete….daca se poate sa mi se raspunda la intrebarea cu cafeaua…:)
poti sa o indulcesti, da 🙂
Buna Teo,
Am facut si eu Tiramisu dupa ce am prins pe final reteta la o emisiune la TVR. Eu folosesc alte cantitati, dar in principiu reteta e aceeasi.
Daca nu te superi, pot sa adaug doua elemente de imbunatatire a retetei:
1. Referitor la insiropat, vad ca te chinui putin cu turnatul cafelei peste piscoturi. E mai simplu sa pui cafeaua intr-un vas cu gura mai larga, apoi iei fiecare piscot si il inmoi putin pe o parte si pe cealalta in cafea. Nu apuca sa se "flescaiasca" si e mult mai usor asa.
2. Se poate adauga si putina cafea solubila in cacaua cu care se pudreaza si are o aroma deosebita.
Spor in continuare! Sunt un mare fan al tau!
Teo, ma fascineaza retetele tale!
Esti o bucatareasa excelenta!
Sarbatori fericite!:*
Buna Teo,
Urmaresc blog-ul tau de cand erai insarinata si am gatit mult retete "a la Teo" cu mare succes.La Tiramisu se pare ca am o problema….nu mi se intareste crema mascarpone.Nu stiu de ce.Acum doarme juniorul asa ca am bagat-o in frigider si daca u se intareste pana se trezeste juniorul o voi mai amesteca pana se va intari,daca se va mai intari."La Multi Ani !" multa sanatate si mult succes in continuare alaturi de cei dragi si la cat maimulte retete delicioase.Un an nou plin de realizari frumoase ! Te am la inima ca pe o mamica .Cu drag si mult resect Alina.
Problema lui Paul este normala deoarece galbenusurile trebuiau batute cu zaharul si adaugat mascarponele, nu mascarponele batut cu zahar si adaugate galbenusurile.
cred ca problema lui Paul e faptul ca a batut "mascarponele" cu mixerul. si eu am patit-o indiferent de viteza-se taie. se foloseste lingura de lemn si se amesteca usor. eu de ex pun zaharul in albusurile batute spuma si sunt sigura ca e topit,iar galbenusurile le incorporez usor,pe rand in mascarpone.
eu am inteles ca mascarpone trebuie amestecat putin,de aceea se taie
Teo te iubeeesc! Mi-a iesit un tiramisu de nota 20!!! Multumesc pentru toate retetele pe care le-ai publicat! Te pup si iti doresc sanatate si numai bine!
Reteta este minunata ,am facu-o de 4 ori pana acum ….a iesit perfect!!! Multumim Teo!
Am descoperit intamplator site-ul tau ieri si sunt foarte fericita. Eu sunt un antitalent in bucatarie (cel putin asa credeam pana acum :D). Am facut un Tiramisu minunat!!! Multumesc Teo pentru retetele "mura in gura" pe care le dai!
Felicitariiiii!!!!
Excelent, minunat, super gustos, cel mai bun tiramisu pe care l-am mancat vreodata. L- am facut de multe ori si numai o data s-a flescait, atunci cand am schimbat marca de mascarpone, cel de la Lidl e cel mai bun. Traiasca blogul meu de inspitarie culinara !!!!!
Irina, multu! Te pup :*
Se poate inlocui cafeaua cu altceva?
Bineinteles 🙂 cu cappuciono, cu lapte cu cacao pentru copii etc
cate ore trebuie lasate la frigider?
2 ore sunt suficiente
Buna dimineata. Am facut ieri Tiramisu dupa reteta ta! De ani de zile ma pregatesc sa fac acasa, dar pana acum tot am lasat-o balta.
Am locuit si in America, acolo stiu ca se pune in cafea si lichior de cafea (Kahlua sau Tia Maria) pentru aroma. Eu nu am avut acasa asa ca am pus Baiyles :). A iesit dementiala! Este o retetea foarte “light” dar si extrem de gustoasa, este noua preferata a mea si a sotului meu!
Citesc si gatesc cu placere retetele tale, majoritatea seamana cu cele facute de mama mea. Eu am copitarit si crescut in Zalau, aproape de Cluj 🙂
Mult succes in continuare!
De multa vreme vreau sa-ti multumesc,draga Teo pentru toate retetele grozave si pentru dragalasenia ta,te pup ,Anda Botoradu !
Am incercat si aceasta reteta si a iesit super. Abia astept sa mai incerc ceva de pe blogul tau
sigur nu se prepara ouale la bain-marie?ouale crude nu au un timp destul de mare pt a fi consumate in siguranta…..
Am facut reteta asta de sute de ori,toata lumea a fost incantata si au mai cerut in viitor sa mai fac.si tot timpul a disparut pana la ultima picatura 😀 .ultima data mi sa taiat toata crema,dupa ce am amestecat zaharul cu mascarpone mi sa ridicat multa apa din crema nu stiu de unde a aparut atata apa. si tocmai cand am vrut sa fac doza dupla sa duc la lucru. e a2a oara cand ma zgarcesc pentru un euro si cumpar mascarpone de firma necunoscuta si nu imi iese. Galbani e mai scumpa dar nu ma lasat balta niciodata. 😀 Teo eu te tot bazai cu mesaje,dar trebuie sa te laud de fiecare data cand fac o reteta de a ta si ma lauda lumea.ca de fapt laudele sunt pt tine,te pup cu drag
foarte bun mi-a esit perfect ..fara nicio greseala …si foarte delicios
Buna Teo! Este a doua oara cand incerc sa fac reteta ta de tiramisu. Si spun “incerc” pentru ca prima data a ajuns totul in cosul de gunoi. Crema de mascarpone s-a taiat ingrozitor si nu aveam ce sa fac cu ea. Citind printre comentarii ca nu sunt singura care a patit asta, am mai incercat o data urmand sfaturile tale pentru problema respectiva. Ei bine, nici de data asta nu am avut succes, caci crema de mascarpone a iesit o chestie semi lichida, nicidecum spumoasa cum imi iesea de fiecare data cand foloseam alta reteta si cum e normal sa iasa. Dar am decis sa il duc la bun sfarsit si sa pun totul in tava si sa il las la frigider.. Desi, cu mare respect, aspectul sau nu este demn nici de un fast-food de cartier. Si pe langa sfaturile tale pentru problema cu taiatul cremei de mascarpone, am cerut si ajutorul unui bucatar care nu a avut niciodata problema asta. Nu este printre primele dati cand fac desertul asta si de fiecare data mi-a iesit perfect, inclusiv cand l-am pregatit cu fructe de padure.. Desi aspectul si textura sa nu sunt cele normale, poate gustul va fi totusi unul apropiat.. Ramane de descoperit maine.. Nu este un comentariu rautacios, fi doar o remarca dovedita ca ceva din reteta asta poate nu este in regula.. O seara buna!
Georgiana draga, sunt atatea motive pentru care se poate taia crema: mascarpone nu e la temperatura camerei, nu e mixat inainte de a fi folosit, nu e bine scurs de apa, albusurile nu sunt batute suficient de tare (trebuie sa NU cada din bol cand il intorci cu fundul in sus), mascarpone nu este de buna calitate sau nu este suficient de gras etc. Imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar iti garantez ca eu foloesc aceasta reteta cu sfintenie, de ani buni si iese perfect de fiecare data 🙂
Super buna mi_a iesit,Multumesc Teo
Ma bucur mult, draga Florin! 🙂
A iesit ceva fabulos, cu care in 30 min de pregatire am pus capac felului principal gatit la gratar timp de 3 ore de barbatii din casa… 😀 multumesc Teo pentru reteta!
Cu tot dragul! 🙂
Arată delicios, ca toate preparatele pe care le prezinți tu! Teo, sa stii ca deși nu las commenturi sau nu ma fac remarcata in niciun alt fel, te urmăresc zilnic, atât pe Facebook, cât si pe blog, unde intru de ori câte ori am nevoie de o idee, explicație, sau de ce nu, un zâmbet. Pentru ca si atunci când ziua/oamenii ne aduc nervi sau lacrimi, tu Reușești sa ne bunedispui. Vorbesc la plural pentru ca sunt sigura ca mai sunt destule persoane care se regăsesc in ce spun eu aici. Ce sa mai, Multumesc!! Toate cele bune pentru tine si pentru toți ai tai! Te pup!
Multumesc din inima! 🙂