Piure de cartofi si spanac

Dintre toate retetele de bebelusi pe care le-am incercat pentru micutul meu, retetele cu spanac sunt de departe preferatele lui. Uimitor, mai ales ca eu personal m-am imprietenit cu spanacul in adolescenta. Reteta de piure de cartofi cu spanac si galbenus de ou este potrivita dupa 9 luni. Sa fiti mereu atente cu intoducerea spanacului, pentru ca e bogat in nitrati. Cu cat spanacul sta mai mult timp congelat, cu atat e mai plin de nitrati, asa ca folositi mereu spanac prospat pentru bebelus si e de preferat sa il introduceti dupa 8 luni.

Cum preparam spanacul pentru bebe? Alegem cateva frunze sanatoase, le rupem coditele si nervurile foarte mari. E de preferat insa sa nu alegeti frunze mari, care sunt de obicei mai lemnoase. Spalati bine spanacul, in 2-3 ape, frunza cu frunza. Apoi opariti-l in apa cu sare, lasati-l sa se scurga intr-o spumiera, treceti-l pe sub jet de apa si abia apoi il puteti folosi la piure. Nu adaugati in piure apa in care a fiert spanacul! Ce m-a invatat domnul doctor va spun si eu, sa nu credeti ca fac pe nutritionista infantila :))

Galbenusul de ou este foarte bun pentru bebe pentru ca este o sursa de proteina. Nu il asociez insa niciodata cu carnea. Ori e galbenus, ori e carne. In general, galbenusul se poate introduce in alimentatia bebelusului dupa 6 luni, mai ales daca bebe nu se impaca bine cu carnita. Unticul sau uleiul de masline se folosesc cu moderatie, pentru ca sunt grasimi, insa bebe are nevoie si de ele pentru a se dezvolta armonios. Asa ca, reteta, zic.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– 100 gr de spanac oparit (cam 150-200 gr de spanac crud)
– 2 cartofi medii, fierti in steamer sau copti in ler
– o lingurita de unt
– 1 galbenus de ou
– lapte (cu care este obisnuit bebe: formula, de la san, de vaca etc)

Dupa ce ati oparit spanacul, ati fiert oul (cel putin 10-15 minute) si ati fiert cartofii (in coaja), cand sunt cartofii inca fierbinti ii pisati impreuna cu untul, apoi adaugati galbenusul de ou si spanacul iar la final, lapticul. Nu am dat o cantitate exacta pentru lapte, doar va dati seama ce consistenta trebuie sa aiba, in functie de ceea ce mananca bebe zi de zi. Daca folositi lapte praf, faceti o singura portie, nu se pastreaza bine la frigider.

Unii pediatrii recomanda introducerea laptelui de vaca numai dupa varsta de 1 an, altii sunt insa mai permisivi. De la 8 luni, la sfatul medicului, eu ii pun lui bebe lapte UHT slab in piureuri, chiar daca in rest bea formula. Nu a avut nici un fel de reactie adversa. Cam asa arata piureul si sincera sa fiu, nu e rau deloc nici pentru parinti 🙂

6 Comments

  1. Ai noroc ca bebe al tau mananca spanacul. E foarte sanatos. Fetita mea a mancat o singura data. Cum a crescut e tot mai mofturoasa. Acum la 1an si 9luni nu mai mananca aproape nimic(supa la amiaza si cam atat cu mancarea gatita).Pupici tie si la bebe!

  2. Anonymous

    nu putem folosi si spanac congelat, pt ca nu-l pot gasi tot timpul anului proaspat pe piata?

  3. Nadia, si noi ne luptam cu mancatul, dar macar masa de pranz o mananca decent 🙂

    Se poate folosi si spanacul congelat, insa mai degraba cel facut in casa decat cel cumparat. INca este spanac la piata, puteti opari si pune in pungi la congelator.

  4. Anamaria Molnar

    eu folosesc spanac din gradina alor mei, congelat
    si de regula il fac cu lapte si un catel usturoi, dupa care il amestec cu piure de cartofi
    il mananca foarte bine

  5. Andreea

    Oare baby spinach proaspat pe care il gasim in supermarketuri, pt salata, nu e mai bun decat cel cingelat?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.