Cartoful dulce este inca o aparitie destul de exotica in magazinele noastre, dar prevad eu ca nu peste mult timp gospodinele ii vor descoperi gustul interesant si va deveni popular si la noi, asa cum este in America si nu numai. Pentru ca inca e putin cunoscut la noi, am apelat pentru o reteta de tarta cu cartof dulce la una dintre cele mai desavarsite gospodine-star tv din State, Martha Stewart. Va recomand nu doar show-ul ei culinar ci si site-ul, care este o adevarata enciclopedie de retete culinare interesante.
Ingrediente:
– 400 gr aluat foietaj
– 2 cartofi dulci mari
– 110 gr de unt la temperatura camerei, taiat in bucatele
– 2 oua mari
– condimente: nucsoara si scortisoara dupa gust
– o esenta de vanilie
– sucul de la jumatate de lamaie
– 135 gr de zahar
Ungem cu unt o forma de tarta cu diametrul de 22 cm, decongelam aluatul de foietaj si il asezam in forma de tarta. Folosim o furculita pentru ca aluatul sa nu se ridice la copt. Incigem cuptorul la 180 de grade. Curatam cartoful dulce si il taiem bucatele, apoi il gatim la steamer, pana cand se inmoaie, in jur de 30 de minute l-am copt eu. Puteti sa il coaceti si in cuptor, insa atunci e preferabil sa il coaceti in coaja. Nu va recomand sa il fierbeti in modul traditional, in oala cu apa, pentru ca isi pierde aroma.
Dupa ce scoatem cartofii din steamer, ii facem piure. Incorporam apoi untul, folosind mixerul la viteza mica. Apoi, treptat, incorporam si zaharul si apoi unele, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La final, adaugam aromele: vanilia, condimentele si sucul de lamaie. Turnam compozitia in tava, peste aluatul de foietaj. Ungem marginile aluatului cu galbenus de ou si dam tava la cuptor. O coacem (aveti grija ca gratarul cuptorului sa fie la mijloc si cuptorul sa fie bine incins) in jur de 45-50 minute. E gata cand compozitia e bine inchegata, mai ales la mijloc si are o crusta ferma.
Sper sa va placa, mie una mi-a placut foarte mult, seamana cu tarta de dovleac (Pumpkin Pie), dar are un “ceva” numai al ei. Cu siguranta voi mai incerca retete cu cartof dulce, chiar si pentru bebe sau mai ales pentru bebe, care il mananca cu placere.
Usor de preparat si delicios, cred eu…seamana cu placinta cu dovleac a noastra.
poate fi folosit si in afara de desert?
Buna, Teo! Iti admir talentul de f mult timp. Felicitari pt tot ceea ce faci tu aici!
Tocmai am terminat de facut piureul de cartofi dulci pt bebelusul meu de aproape 6 luni.:) Ii plac f mult si adevarul e ca au un gust deosebit. Numai bine iti doresc tie si bebelusului tau, sa fiti fericiti impreuna!:)
Anamaria
Eu am tot cautat cartofi dulci, dar n-am gasit…la Real nu sunt si noi nu avem Carrefour in Timisoara…cel putin, nu inca…
Dar…am vrut sa-ti multumesc pt retetele minunate care m-au inspirat in multe zile cand eram in pana…
Am folosit reteta ta de blat de tort pt ziua lui Tudor, copilul meu cu parul de aur, care a implinit pe 27 iunie a.c. 1 an!
As vrea tare mult sa-l vezi si daca ai timp, as dori sa aflu parerea ta despre el, lasandu-mi un comentariu aici:
http://www.ardei-iute.ro/zbor-de-fluturi.htm
Iti multumesc frumos!
Liana
tare buna…felicitari pentru un blog de milioane!!
pupici dulci
Wow..numai atat pot sa spun..wow! Iar ne incanti Teo! Arata super super bine..mai ales cum ai ornat-o!
Super apetisanta… yami-yam 🙂
teo tot postez cu anonim pt ca habar n-am cum ma inregistrez pe aici desi te vizitez zilnic! m-am si abonat pe mail sa fiu anuntata cand postezi ceva nou! in fine am o intrebare: unde gasesc cartofi dulci? desi merg la cumparaturi saptamanal in carrefour sau cora chiar nu am vazut pana acum? alte idei? madalina-bucuresti
Madalina, gasesti chiar si in carrefour sau cora. Trebuie doar sa intrebi pe cineva de la legume/fructe. Eu ultima oara am cumparat de la Cora.
multumesc frumos ptr raspuns! am sa intreb data viitoare un lucrator comercial! te-am intrebat pe la una dintre retetele tale daca cumva cunosti vreo reteta a prajiturii figaro! in fine n-am mai avut rabdare si am ales o reteta,nu conteaza a cui ( tot de pe un blog) si….. nu mi-a iesit! :(((( madalina-bucuresti