Supa crema de legume

De departe reteta culinara care a avut cel mai mare succes cand vine vorba de legume. Se poate servi in general dupa 6 luni la bebeii care au inceput diversificarea la 4 luni si de la 7-8 luni pentru cei care au inceput diversificarea mai tarziu si inca nu sunt obisnuiti cu carnea. Oricum, dupa 6 luni pediatrii spun ca este indicat sa introduceti carnita slaba, de pui de exemplu, in alimentatia bebelusului. Dar asa cum am mai spus, decizia o ia fiecare parinte individual, in functie de sfatul medicului care urmareste bebelusul dar si in functie de nivelul de dezvoltare al celui mic.

Supa crema de legume este ideala pentru ca are foarte multe vitamine, introduce carnea treptat, dand posibilitatea lui bebe sa se obisnuiasca cu gustul. La inceput, puteti doar sa fierbeti carnea impreuna cu legumele si apoi sa o indepartati inainte de a mixa. Apoi puteti introduce, putin cate putin si bucatele de pui. Din reteta pe care o fac eu ies in general 3-4 portii de supa. Se pastreaza foarte bine in frigider.

Ingrediente:
– 1/4 telina mare
– 1/2 ardei gras
– 1/4 dovlecel
– 1 cartof
– 5-6 morcovi subtiri
– 2 fire de patrunjel
– 2 pulpe de pui, fara piele, curatate foarte bine de grasime
– un fir de sare
– 2 lingurite de ulei de masline extra virgin sau unt

Fierbem legumele impreuna cu carnea, in 1,5 litri de apa cu putina sare. Spumati din cand in cand supa, pana ramane limpede. Cand carnea si legumele sunt fierte, taiem carnea de pe os si o dam prin blender impreuna cu legumele, fara a arunca apa in care au fiert.

Folositi apa de pe pui pentru a subtia supa crema in functie de gusturile bebelusului. Imbogatiti supa cu ulei de masline sau untic si portionati supa in recipientele speciale pentru bebe.

Pentru bebelusii putin mai mari, puteti pune si o lingurita de smantana slaba sau iaurt, precum si alte legume. O data la cateva zile variez supa, mai pun si cartof dulce, pastarnac, carnita slaba de vita sau verdeata proaspata.

19 Comments

  1. Alina

    Imi place reteta asta, multumesc!
    Imi place mai ales pentru ca ai introdus carnita intr-un mod mai subtil, ca fetitei mele nu-i prea place.

  2. Iammi! teo…copilasul tau mananca astfel de supica si acum?Sau numai cand era mai mic?

  3. adriana

    Super gustoasa! Si eu fac cam in acelasi mod chiar daca la meu are aproape 2 ani. Uneori le fierb la abur si in loc de zeama pun lapte.
    Se vede ca faci totul din placere si d'aia iese totul aspectuos…. si banuiesc si gustos:))

  4. E foarte buna, si eu i-am facut fetitei mele de pe la 6 luni. Si acum mai fac uneori cand nu vrea legumele taiate mai mare.

  5. angela

    Buna Teo

    Si eu am u baietel de 4 luni si un pic si am inceput diversificarea dar nu accepta carnita in supa. Tu cum ai introdus-o?

  6. Am inteles ca e foarte bun pentru bebe si uleiul de porumb. Se poate pune cateva picaturi peste supica.
    Pofta mare lui Luca!

  7. Anonymous

    Mi se pare foarte devreme sa introduci carnea la 4 luni la bebelusi. Fetita mea are 8 luni si nici nu ma gindesc sa-i introduc carne pina la un an. Puteti sa substituiti carnea cu soia sau orice boabe, care contin mult mai multe proteine. Nici uleiul nu e recomandat in mincarea lor, ce sa mai vorbesc de SARE!!!!!!!! Mai cititi si carti de specialitate!

  8. Apropo de citit, te-as ruga sa citesti postul cu atentie, am scris ca supa de poate introduce la 6 (SASE) LUNI in cazul bebelusilor care au inceput la 4 luni diversificarea.

    In al doilea rand, am citit multe carti de specialitate si mai mult, medicul care il urmareste pe L. este unul dintre cei mai buni pediatrii din tara, Nicolae Miu, si el recomanda carnea de la 6 luni (cand indiferent ca a baut formula sau san bebe are o nevoie acuta de fier).

    Uleiul extra virgin de masline este foarte indicat pt bebelusi, la fel si putin unt. Cat despre sare, unii medici nu o recomanda inainte de 1 an, altii recomanda cateva fire de sare, care sa ajute la punerea in functiune a rinichilor.

    Asta cu "nici nu ma gindesc sa-i introduc carne pina la un an" mi se pare una dintre cele mai mari ineptii pe care am citit-o. Bine ca vrei sa ii dai soia modificata genetic :)) Sau daca scrie pe pachet ca nu e modificata, tu crezi?

    Fiecare cu parerea lui, am mai zis asta. Asa cum eu respect parerile tale si felul in care iti cresti copilul, asa te-as ruga sa nu ma faci inculta si necitita, ca nu e cazul.

    Pofta buna la soia iti doresc!

  9. Cristina

    Buna ziua!
    Am gasit intamplator acest blog (in cautarea disperata de retete pentru diversificarea cinelor). Imi place foarte mult si in mod sigur voi deveni o cititoare fidela.
    Apreciez retetele pentru bebei. Puiul meu are 11 luni si este un pofticios si un mancacios. Supele i le pregatesc cam in acelasi mod in care le pregatesti tu (cu exceptia telinei). Sunt de acord cu ceea ce ai scris, atat in prezentarea retetei, cat la raspunsul de mai sus. Eu locuiesc in Italia (aici nu gasesc telina, de aceea nu o folosesc, dar folosesc ceva cat de cat asemanator), pediatra mea imi da aceleasi retete si sfaturi ca si cele prezentate aici. In privinta sarii, mi s-a spus sa astept pana la 12 luni si sa o folosesc treptat de la aceasta varsta in sus, dar nu mi s-a interzis folosirea alimentelor care o contin. Mai exact, ii pot da bebeului produse care au sare (exemplu sunca presata, branzici cu sare – unele tipice italiene, etc.).
    Multumesc pentru retete, sunt extraordinar de bine prezentate / ilustrate!
    🙂 Felicitari!

  10. Cristina, asa e cum zici. Si eu ii dau lui bebe branza putin sarata, de exemplu branza de burduf si normal ca atunci nu pun fir de sare in mancare. Medicul mi-a zis mai in gluma mai in serios, sa nu tratam copilul ca pe un extraterestru, ci ca pe o fiinta umana, care are gusturi si placeri culinare si nu isi doreste sa manance terci de orez toata viata :))

  11. Cristina

    :-)))) cam asa spune si pediatra noastra!

  12. Anonymous

    Super buna supica asta, si noi am papat la vremea noastra, acum suntem maricele, avem 1 anisor si 5 lunite.Acum papam nemixat, ca avem si noi patru dintisori :)Ne place orice, dar ne vom mai inspira si de aici…pentru delectarea papilelor gustative.
    Si apropo..nu credeam ca exista mamici atat de naive, incat sa nu dea copilului sa pape carnita adevarata, preferand soia.Atunci cand "raposatul" dadea asa ceva poporului a fost omorat.Cred ca ar merita acceasi soarta o astfel de mamik.
    Cu mult drag, Getix!

  13. Anonymous

    eu i-am dat carne fetitei mele de la 4 luni. doua saptamani doar supa ingrosata cu legume, iar dupa doua saptamani am pus si carne(la recomandarea pediatrului , bineinteles). daca nu simtea gust de carnita in piure nici nu-l manca. ea nu se satura cu formula de lapte, atunci pediatra a sups ca-i pot da, pe langa sucuri de fructe, cereale si supa si carnita pt ca ajuta si la dezvoltarea creierului.

  14. Anonymous

    sunt de acord cu tine Teo.nici eu nu imi tratez copilul ca pe un extraterestru.are 6 luni si i-am introdus aproape de toate in alimentatie.si le papa cu pofta.recunosc k nu i-am pus sare.dar nu sunt impotriva acesteia.pe mine mama m-a hranit cu de toate si nu am fost bolnava si sunt cata capra!!!

  15. Ionica

    Noi avem ceva probleme cu pireul de legume. Inidferent cum l-as face, bebe-ul meu nu-l mananca… am pus unt, am pus ulei de masline, am pus nitel lapte, am pus carnita de pui, de curcan degeaba…. ca sa nu mai vb. de galbenusul de ou pe care nu-l suporta… Dragos are 7 luni, am inceput diversificarea de la 5 luni jumate, mananca orice in afara de pireu de legume… te rog teo, da-mi si mie un sfat sau o reteta buna, ca nu mai stiu ce sa fac. Multumesc

  16. Anonymous

    Am inteles ca pana la un an in nici un caz nu trebuie dat suc de fructe. Ma rog, fiecare face cum vrea.

  17. Anonymous

    Stiam ca se zice piure nu pireu. CRed ca vine de la frantuzescul puree. Scuze, lipseste accentul.

  18. Anonymous

    Felicitari pt blog..
    am vazut ca pastrezi portiile in plus pt zilele urmatoare? cum le pastrezi? la frigider? maxim cat timp?

  19. Multumesc 🙂 le pastram in caserole individuale, speciale pt depozitarea mancarii bebelusului. Maxim 2-3 zile, insa se pot tine si la congelator pana la 1-2 saptamani, apoi le decongelezi in frigider si le incalzesti inainte de servire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.